sâmbătă, februarie 24, 2024
ACTUALITATEAlegerile americane și confictul ruso-ucrainean

Alegerile americane și confictul ruso-ucrainean

Să facem nițică analiză politico-fantastică și să vedem cum s-ar putea încheia războiul din Ucraina în funcție de rezultatul alegerilor americane:

1. Căștigă Donald Trump.

Cel mai probabil undeva în ianuarie sau februarie 2025 se va semna acordul de încetarea a focului, urmat de negocieri de pace. Se oprește distrugerea satelor și orașelor ucrainene și uciderea a miilor de soldați și civili atât ruși cât și ucraineni.

Pacea care se va instala nu va fi o pace dreaptă, care să convină părții ucrainene sau comunității țărilor occidentale. Cel mai probabil Ucraina va fi forțată să accepte concesiii teritoriale, adică să cedeze rușilor părțile pe care aceștia le-au ocupat cu forța. Dar…
Ucraina și Rusia vor semna un tratat de recunoaștere reciprocă a frontierelor, ceea ce până acum nu au avut. Cel mai probabil Ucraina va renunța la NATO, dar va primi garanții de securitate din partea Americii, Europei și Rusiei (în contextul recunoașterii noilor frontiere). Ucraina va putea adera la UE. Se va putea începe reconstrucția țării.

SUA și UE vor înceta să mai trimită arme în Ucraina, dar vor participa la reconstrucție. Criza energetică și economică se va încheia. Va fi o pace strâmbă, dar care are șanse să fie durabilă.

2. Câștigă un democrat (Biden sau Michelle Obama):

Războiul continuă încă cel puțin patru ani. Europa va continua să plătească factura și să sărăcească, iar America să trimită arme. Ucrainenii și rușii vor continua să se masacreze cu pasiune, cu zeci de mii de victime de ambele părți, iar distrugerile vor continua. Pentru că Ucraina e o țară mai mică și mai puțin populată ca Rusia, va continua să piardă și teritorii, pe lângă pierderile masive umane și materiale. Nu este exclus ca Ucraina să își piardă complet suveranitatea și să devina un al doilea Belarus, un stat marionetă, iar Moldova să aibă aceeași soartă, cu rușii în coastă.

Acest scenariu are șanse de 90% de realizare. Bineînțeles, progresiștii occidentali vor considera că războiul e “sfânt” și cauza ucraineană e dreaptă. Doar nu îi doare gura, de vreme ce nu e pielea lor în joc, iar sărăcirea Europei se potrivește perfect cu planurile lor de impunerea a socialismului.

Mai este și scenariul cel mai puțin probabil – (10% șanse de realizare), cum că Ucraina va reuși în următorii 4-5 ani să împingă Rusia afară din teritoriile ocupate. Chiar dacă s-ar realiza, costul în vieți și pagube materiale ar fi uriaș. Ar fi o victorie a la Pyrhus, echivalentă cu o înfrângere. O victorie de care nu ar avea cine să se bucure.

Nici unul din scenariile de mai sus nu este ideal sau moral. De fapt nici nu mai poate fi, după doi ani de război. Discuțiile despre ce ar fi trebuit să facă unii sau alții ca să evite începerea ostilităților sunt acum tardive. A sta pe margine și a ne mulțumi cu rostirea de lozinci frumoase nu ajută cu nimic pe nimeni. Răspunderea liderilor politici de acum încolo, fie americani, europeni, ucraineni sau ruși ar trebui să aibă în vederea salvarea de vieți, pacea și reconstrucția, nu continuarea distrugerii.

Desigur, în afară de ce se petrece în America, mai contează și ce vor ucrainenii, mai exact conducerea lor. Dar în lipsa unui suport constant din Vest, nici ei nu își vor permite să continue indefinit lupta.

De aceea eu cred că e bine și necesar că Trump să câștige în America, și nu “moraliștii” democrați care luptă pe spinarea și banii altora.

Restul e gargară de vreme bună.

PS. Mai exista și varianta (cu șanse mici de realizare) ca SUA să oprească finanțarea Ucrainei ÎNAINTE de alegerile din noiembrie iar domnul Biden să se poată lăuda cu realizarea păcii. După cum se desfășoară însă lucrurile, democrații prefera să mențină situația actuală, ca să îl poată acuza pe Trump de putinism….dar s-ar putea să le iasă pe nas.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

 1. „Desigur, în afară de ce se petrece în America, mai contează și ce vor ucrainenii, MAI EXACT conducerea lor.”

  Fizicianul „îndrăgostit de imobiliare”, „gânditor profund” G.P. are un umor nebun. Noroc că s-a făcut (ȘI) jurnalist liber (are prea mult timp liber, în „imobiliare” e mai mult șomer …), că altfel n-am fi aflat niciodată.

  „Bineînțeles, progresiștii occidentali vor considera că războiul e “sfânt” și cauza ucraineană e dreaptă. Doar nu îi doare gura, de vreme ce nu e pielea lor în joc, iar sărăcirea Europei se potrivește perfect cu planurile lor de impunerea a socialismului.”

  Cum ziceam: umor nebun, științifico-fantastic. Stânga americană susține că ei au de decenii „socialism for corporations and rugged individualism for the masses” – dar G.P. n-a auzit …

  „Pacea care se va instala nu va fi o pace dreaptă, care să convină părții ucrainene sau comunității țărilor occidentale.”

  Las’ că o să fie dreaptă aia din Gazzaaa. Alea de la Minsk (I și II) or fi fost mai drepte ? Hollande și Merkel ar fi zis public că ei le-au folosit pentru a „cumpăra timp” (în limba lor, așa e zicerea), adică pentru înarmarea Ucrainei eliberate. Dar povestea gânditorului G.P. începe DUPĂ aceste episoade …

  Domnul să vi-l ție sănătos, să prindă „Procesul Comunismului” – va avea multe de povestit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE