ȘTIRIAdrian Streinu Cercel: Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață...

Adrian Streinu Cercel: Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață și până seara. Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască

Directorul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, susține că toți românii ar trebui să poarte masca de protecție de dimineață până seara, mai ales în zonele foarte circulate și aglomerate pentru a se proteja de noul coronavirus.

„Toată lumea ar trebui să poarte mască de dimineață și până seara. Nu ar trebui să vedem pe nimeni pe stradă fără mască. Virusul se găsește în atmosferă, pe stradă, mai ales unde sunt zone ultra circulate și sunt mașini în trafic.

Vă dați seama că acele mașini ridică pur și simplu în aerul pe care noi îl respirăm o serie de particule care unele dintre ele sunt contaminate și cu SARS-CoV-2”, a spus Adrian Streinu-Cercel, duminică seară, la Antena 3.

El spune că măștile ar trebui aruncate în locuri special amenajate.

„Trebuie să înțelegem că masca este cea care ne protejează, cu o singură condiție: să acopere și gura și nasul și să fie purtată tot timpul. Dacă o astfel de mască se umezește, ea evident că trebuie să fie schimbată dar și schimbarea asta nu trebuie să fie făcută alandala.

Masca respectivă trebuie să fie pusă într-un coș și de acolo să poată fi dusă în așa fel încât să nu mai intre în contact cu mediul înconjurător pentru că dacă o mască este aruncată la un coș de gunoi pe stradă sau aruncată pe jos și este și contaminată vă dați seama că de acolo virusul pleacă, pentru că nu-l ține nimic să stea pe mască”, a mai spus medicul.

Adrian Streinu-Cercel este cunoscut pentru declarațiile sale bombastice, unele dintre ele fără legătură cu realitatea.

În luna ianuarie, la o săptămână după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii convocase Comitetul de Urgenţă, în faţa ameninţării globale a epidemiei, doctorul Adrian Streinu-Cercel spunea public că ţara noastră este ferită de orice risc. „Focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”, a spus Streinu-Cercel în 27 ianuarie.

O lună mai târziu, pe 26 februarie, în România se confirma primul caz de coronavirus. După o zi, Streinu-Cercel apărea la televizor şi spunea că epidemia e treaba „lumii medicale” şi îi lua peste picior pe cei care erau îngrijoraţi de coronavirus: „Văd că se alertează şi ceilalţi care nu ar trebui”.

Tot atunci, el spunea că „noul virus este de 10 ori mai slab decât virusul gripal”.

Deși România este una din țările europene cu cele mai puţine testări, Streinu-Cercel anunţa încă din martie că se vor testa 10.000 de bucureşteni.

„Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor. Trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească”, spunea Adrian Streinu-Cercel.

Doctorul Adrian Streinu-Cercel declara, în decembrie, 2015, că răniţii de la Colectiv transferaţi în Belgia au fost colonizaţi: „Bolnavii nu sunt infectaţi cu nosocomiale, sunt doar colonizaţi”.

În 2018, Rise Project publica o investigaţie prin care arăta cum pacienţi care trec pragul Institutului „Matei Balş” pleacă cu mult mai multe boli în fişă, fără ca ei să ştie. La vremea respectivă, toate acestea fiind demostrate cu dovezi. A păţit-o chiar fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care s-a internat pentru o gripă, dar a plecat mai bolnav.

Epidemiile l-au făcut celebru pe Streinu-Cercel. Vârf de audienţă a avut în 2005, când gripa aviară instala panica în ţară.

„Într-un prim val al pandemiei, adică în primele 4-5 luni, se pot îmbolnăvi până la 4 milioane de români, iar 2 milioane dintre aceştia vor muri. Oamenii trebuie să ştie că ne aşteptăm la un virus foarte agresiv”, spunea, în iunie 2006, Adrian Streinu-Cercel.

În țară au fost înregistrate câteva sute de mii de decese la păsările contaminate de păsările migratoare. În ţările cele mai afectate, precum Vietnam, Indonezia şi Thailanda, bilanţul se ridica la 87 de morți.

În 2009, Adrian Streinu-Cercel era primul român care se vaccina împotriva gripei porcine şi anunţa un alt nou pericol. Tot în toiul pandemiei de gripă porcină, profesorul îşi consolida o poziţie-cheie în aparatul guvernamental, cea de președinte al „Comisiei de boli infecţioase”. Însă, din 2016 Streinu nu mai are nici calitatea de membru.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

  1. Probabil ai ramas cu carpele in stoc .Ia sa mergi mata intr-o fabrica ,sa stai cu masca 8-10 ore pe zi timp de o luna apoi sa te vad daca mai sustii aberatii ca astea. Acum ti-a picat pe masini,data viitoare poate pe copaci si vei cere defrisarea intregii tari ca tot se practica cu padurile.Cred ca PSD-ul a vrut sa dispara din politica de v-a facut membri pe tine si Rafila.

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...