sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEAdrian Năstase admite că România a făcut „compromisuri cu suveranitatea” pentru a...

Adrian Năstase admite că România a făcut „compromisuri cu suveranitatea” pentru a fi acceptată în NATO și UE și atacă AUR

Fostul președinte al PSD, Adrian Năstase, a scris într-o postare pe blogul său pentru a fi admisă în Uniunea Europeană și NATO, România a „necesitat o abordare mai flexibilă a suveranității”.

Năstase scrie despre „Compromisurile care au fost necesare pentru a obține pentru români statutul de cetățeni europeni” și despre faptul că acestea au dat naștere la numeroase mișcări anti-sistem, dintre care una este AUR.

Adrian Năstase(foto la vânzarea Petrom) acuză AUR că ar fi un fel de „mișcare legionară”, ai cărei lideri ar încuraja „violența verbală sau chiar fizică”.

„Revenind la perioada de după 1989, în condițiile în care în România rămăsese o zonă a nimănui între un Occident dezinteresat de România și o Uniune sovietică încercând să-și recapete zona de influență, România a făcut eforturi disperate de a fi acceptată în alianțele Occidentului – NATO și UE – pentru a ieși din zona periculoasa a No man’s land-ului . Aceste eforturi au necesitat o abordare mai flexibilă a suveranității, abordare care se regăsește și în Constituția din 2003, aprobata prin referendum .

Compromisurile care au fost necesare pentru a obține pentru români statutul de cetățeni europeni si pentru a se ajunge astăzi la o dezvoltare economica materializata într-un produs intern brut de cinci ori mai mare decât cel din 1989, au creat însă numeroase reacții anti-sistem . Unele având la bază motivații de statut social sau de diverse așteptări, altele de tip suveranist, altele de tip etnic iar altele pe un fundal populist. De-a lungul a trei decenii, cele mai cunoscute „exerciții” de acest tip au fost PUNR, PRM dar și numeroase partidulețe sau „mișcări” (formule care refuzau denumirea de partid) si care au dispărut de pe scena politică.

În urmă cu câțiva ani, a apărut USR, o formulă de atacare a ordinii constituționale dinspre dreapta dar care si-a pierdut energia.

In momentul de față, formula cea mai puternica de organizare anti-sistem, o reprezintă AUR, un amalgam de diferite tipuri de frustrări politice, sindicale, personale și care capitalizează nemulțumirile acumulate, în străinătate sau în țară, ale unor categorii largi de populație . Din păcate, modalitatea de acțiune încurajată de liderii AUR este violența verbala sau chiar fizica, violență comportamentala în parlament (căruia ii contesta rolul în ordinea constituțională), violența în acțiunea publica (descinderi in fata unor instituții ale statului, forțarea intrării în sedii ale acestora ). Această stare de spirit si direcția de acțiune transmisa membrilor săi a făcut posibil ca la o reuniune a „mișcării” să aibă loc un viol asupra unei simpatizante minore iar, pe de altă parte, sa aibă loc, recent, încercări de a intra, prin efracție sau violență în sediile unor instituții de stat, cu grupuri de presiune. Ele reprezinta o modalitate de a promova violența în spațiul public, manifestări ce ne aduc aminte, inevitabil, de mișcarea legionara.

Care ar trebui să fie reacția statului și a clasei politice din România față de aceste evoluții?

Voi încerca să răspund cu un alt prilej”, a scris Năstase.

Acesta se referă la acuzațiile, neconfirmate de autorități, până acum, despre un viol care s-ar fi petrecut la școala de vară a AUR. În replică, formațiunea a declarat că niciun membru al partidului nu este implicat, fiind vorba despre niște persoane venite din afară. AUR a anunțat că susține întru totul ancheta autorităților pentru a face lumină în acest caz.

Replica lui George Simion

Președintele AUR a răspuns imediat, cu o postare pe facebook: „Adrian Năstase, unul dintre distrugătorii Țării, atacă AUR. De ce credeți că e deranjat Bombonel?”.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

6 COMENTARII

 1. The Wind of Change!

  Politicieni pocăiți vin să ne spună ceea ce vestita „Presă Liberă” trebuia să ne spună încă din fatidicul Decembrie 1989.

  După cum suflă vântul, vor urma și „confesiuni” mai importante … și nu tocmai de la „Presa Liberă” – care încă mai luptă cu „Ciuma Roșie”, încă mai vrea … „Procesul Comunismului”!

  Paciență, ajungem și-acolo – de n-om sări mai întâi în aer. Să fiți întrebați ce ați știut și când.

  P.S.

  Citesc comentariile de azi: nici vorbă să fi auzit băieții de Democrație! Coruptu-i vinovat! Corupătorul este „jucător”!

 2. Bombonel se mandrea ca a reusit sa ne bage in nato pe vremea cand era la butoane. Omite un lucru important. Nu Romania a facut compromisuri ci aia care ne conduceau i-au vandut suveranitatea!! Un mare nesimtit Bombonelu’!!

 3. Adrian Năstase care este un tradator care a contribuit la distrugerea Romaniei are tupeul sa atace pe cei care sunt suveranisti si patrioti. Locul lui Nastase este la puscarie.

 4. Ce ușor a scăpat Bombonimea Sa doar cu scurta perioadă de pușcărie, deși răul făcut țării ăsteia este imens. Cine te-a mandatat, bă, să cedezi suveranitatea noastră? Noi? Ne-ați mințit, manipulat și vândut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE