vineri, decembrie 8, 2023
ACTUALITATEAcademicianul Ioan Dumitrache avertizează: Prin avansul tehnologiei să nu se ajungă la...

Academicianul Ioan Dumitrache avertizează: Prin avansul tehnologiei să nu se ajungă la eliminarea treptată a omului din sistem. Umanitatea își sapă singură groapa

Profesorul universitar și academicianul Ioan Dumitrache a atras atenția asupra primejdiei reprezentată de evoluția necontrolată a tehnologiei, despre care a spus că poate duce la dispariția omului.

Omul de știință a făcut aceste afirmații în cadrul conferinței “Omul şi societatea supertehnologizată”, organizată de Fundaţia Culturală Dalles a Academiei Române.

„Evoluţia cercetării ştiinţifice şi a tehnologiei nu pot fi oprite, deci oamenii vor căuta să cerceteze. Semnalul de alarmă pe care trebuie să-l tragem – şi acesta este motivul pentru care am dat titlul acesta conferinţei – este că trebuie să avem grijă să nu se ajungă la dispariţia omului. (…) Şi atunci, atenţie, ca prin tehnologie, prin aceste sisteme pe care noi le cerem să fie cât mai performante să nu se ajungă la eliminarea treptată a omului din sistem. În felul acesta ajungem într-o situaţie cu totul paradoxală: umanitatea îşi creează singură groapa. Am această temere că tehnologii vor fi preocupaţi, oamenii de afaceri vor avea interesul să dezvolte asemenea artefacte care să le uşureze existenţa, fără să-şi dea seama de impactul pe care l-ar putea avea asupra omului”, a spus acad. Dumitrache, care este și coordonator al Centrului Național pentru Cercetarea Creierului.

Academicianul susține că robotul poate fi un ajutor al omului, dar trebuie avut grijă să nu devină un pericol pentru acesta.

„Mai avem mulţi ani de aici înainte ca să înţelegem creierul, în aşa fel încât să-l putem compara cu inteligenţa artificială. Astea sunt lucruri simple pe care le facem. Creierul uman este mult mai complex, e mult mai dificil de înţeles, deşi, aşa cum ştiţi, sunt multe proiecte mari la nivel global. Dar ca să spunem că am reuşit să cunoaştem creierul uman şi am simulat creierul este cu totul şi cu totul altceva. E mult de lucru în această direcţie”, a subliniat acad. Dumitrache, citat de Agepres.

Academicianul Ioan Dumitrache. Biografie

Profesorul Ioan Dumitrache este licențiat al Facultăţii de Energetică a Institutului Politehnic din Bucureşti, cadru didactic imediat după absolvirea facultăţii la Catedra de Automatică, acad. Ioan Dumitrache a obţinut titlul de doctor inginer în Automatică în anul 1970, cu teza Contribuţii la sinteza sistemelor şi circuitelor fluidice numerice.

Din 1982 este profesor universitar şi din 1987, conducător de doctorat în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, în specialitatea Sisteme Automate. În anul 2017 a fost ales membru titular al Academiei Române (membru corespondent în 2003).

A fost reprezentant al României în grupul guvernatorilor (Board of Gouvernes) JRC, în perioada 2005-2012, membru în Consiliul de Coordonare (Governing Council) al Fundaţiei Europene pentru Ştiinţă (ESF), în perioada 2002-2011, precum şi membru în comitetele internaţionale de program la peste 100 manifestări ştiinţifice, organizate sub egida IFAC şi IEEE.

Este autor a peste 40 de cărţi şi monografii, în diferite domenii din inginerie: conducerea inteligentă a roboţilor, conducerea numerică a proceselor, optimizarea proceselor, ingineria reglării automate, automatizări electronice, sisteme inteligente de conducere. A publicat peste 300 lucrări ştiinţifice în jurnale şi reviste ştiinţifice, în volume ale unor conferinţe internaţionale de specialitate, fiind editorul a peste 24 volume, publicate la edituri naţionale şi internaţionale, în domeniile automatică şi tehnologia informaţiei.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

3 COMENTARII

  1. Câți dintre noi știm să facem un foc fără chibrituri sau brichete? La fel este și cu tehnologia, ne vom pierde îndemânarea, știința, credința, ne vom pierde pe noi înșine, vom involua. Domnul profesor are dreptate, ne săpăm singuri groapa. Adaptarea înseamnă antrenament în găsirea soluțiilor optime pentru supraviețuire. Lăsând acest antrenament deoparte, cine va garanta nouă că soluțiile găsite de IA vor fi făcute pentru supraviețuirea noastră ca specie? Aceste soluții ale IA vor fi create pentru cei care controlează această unealtă și-i va înrobi până la moarte pe cei mulți. Să nu credeți că aceștia au interes ca toți oamenii să trăiască! Aceștia sunt proorocii mincinoși care vor spune “Hristos e acolo, in camera întunecată” adică “Calea , Viața, Adevărul este in acel dispozitiv, tehnologie, care îți va “garanta” nemurirea, lipsa bolilor, sațietatea, fericirea!” Întocmai aici este lepădarea de credința și înlocuirea Viului Dumnezeu cu o tehnologie perisabilă la prima furtună solară mai puternică. Dar sunt și vești bune, Domnul Dumnezeu va interveni înaintea distrugerii Creației Sale! Dar asta va însemna sfârșitul lumii guvernate de om. Această trecere radicală va conduce la o lipsă de timp întru pocăință și o înmulțire a urii pentru că mulți vor avea impresia că creștinii sunt cei care vor cauza ineficiența sistemului (nu acceptă injecții, sunt niste “tâmpiți analfabeți teroriști” , vorbele lui Câțu, care nu acceptă plata doar cu cardul și de aceea lumea sărăcește, nedreptatea creste , evaziunea crește, vezi Ciolacu) ce va fi construit de om în ultimile vremuri! Mai țineți minte ce zicea Klaus Schwab ” Nobody is safe until everyone is safe”? Asta e o minciună pentru a crea premisele distrugerii disidenților. De accea la sfârșitul zilelor mulți vor fi dați să fie uciși drept “sabotori ” al sistemului care ne va face “nemuritori”. Aceia sunt creștinii , nu cei care se bat cu pumnul în piept și aprind lumânări la biserica, ci cei care își țin credința prin fapte și vorbe, neclintită. Marcu cap 13, tot capitolul. Toate acestea se vor întâmpla negreșit! Luați aminte ceea ce e scris, înțelegeți ce nu se pregătește, vegheați, timpul este foarte foarte scurt!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE