Acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a participat la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti.
În discursul susţinut, preşedintele Academiei Române a evidenţiat rolul fundamental al educaţiei, aducând în atenţia auditorului o pildă veche despre o întâmplare cu filosoful Aristip.
„Aş dori să vă spun doar o pildă veche, de acum 2300 de ani, a unui filosof – nu ştiu dacă mai învăţaţi filosofie – care se numea Aristip, şi care a fost întrebat de un părinte de ce trebuie să înveţe copilul lui şi de ce trebuie să meargă la şcoală şi cât costă şcoala. Şi profesorul i-a spus o sumă de bani, în drahme, şi i-a zis: «Cam atât costă educaţia copilului dumitale»”.
„Iar părintele a răspuns «Cu banii aceştia, domnule profesor, eu îmi cumpăr un sclav». Atunci filosoful i-a spus: «În aceste condiţii, vei avea în casă doi sclavi: cel pe care îl cumperi şi copilul». Vă îndemn să învăţaţi, să-i ascultaţi pe profesorii dumneavoastră, pentru că aveţi nevoie de modele”.
La finalul discursului, preşedintele Academiei Române i-a sfătuit pe elevi ca la finalizarea cursurilor liceale să aibă ca primă opţiune continuarea studiilor în ţară la universităţi performante care continuă să dezvolte programe de studiu şi de cercetare de înaltă ţinută ştiinţifică.