ACTUALITATEA murit Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei din decembrie 1989 de...

A murit Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei din decembrie 1989 de la Timișoara. Ultima postare: Nu mi-aș fi putut imagina că peste 31 de ani vom ajunge la un regim mai represiv decât al lui Ceaușescu!

Claudiu Iordache, unul dintre eroii revoltei de la Timișoara din 1989, a murit subit, la doar două săptămâni după ce și-a sărbătorit ziua de naștere.

Familia acuză medicii pentru decesul lui Iordache.

„Cu două săptămâni în urmă şi-a sărbătorit ziua de naştere împreună cu noi, în bucurie şi voie bună, împărtăşindu-ne gânduri pentru prezent şi planuri pentru viitor, planuri pentru cărţile la care lucra şi a căror publicare o pregăteam împreună, dar mai ales pentru Crăciun, Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus, pe care o aştepta cu nerăbdare de copil, cu bucurie nespusă în suflet, precum în fiecare an al vieţii noastre. A plecat atât de neaşteptat, de nedrept, încât şocul plecării sale este copleşitor, striveşte sub greutatea lui cuvintele care ar încerca să înţeleagă. Ar fi putut fi în viaţă în acest moment dacă aceia chemaţi în ajutorul vieţii lui ar fi pus un diagnostic corect, urmat de un tratament salvator. Dacă empatia, umanitatea le-ar fi condus paşii pe drumul salvării unei vieţi. Din nefericire, nu a fost să fie așa. Și el a plecat”, anunță familia, pe Facebook.

Claudiu Iordache s-a născut în 3 noiembrie 1942 şi a fost unul dintre liderii Revoluţiei de la Timişoara. Claudiu Iordache a fost parlamentar în Adunarea Constituantă (1990-1992), prim-vicepreşedinte al Frontului Salvării Naționale (1990-1991), dar şi consilier de stat la Preşedinţia României, în 2004, în mandatul de președinte al lui Ion Iliescu. Ulterior, a devenit director general al Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 (în perioada 2004 – 2018).

A fost poet, dramaturg, prozator, eseist, membru al Uniunii Scriitorilor, iar din 2014 era şi cetățean de onoare al Timișoarei.

Claudiu Iordache a fost un apărător al drepturilor și libertăților cetățenești și după 1989. El a denunțat, recent, regimul care a instaurat restricții pe bază de vaccin. Într-o postare de pe 29 octombrie, Claudiu Iordache scria: „Nu mi-aș fi putut imagina că peste 31 de ani vom ajunge la un Regim mai represiv decât al lui Ceaușescu!”.

În timpul anului trecut, el a cerut public președintelui Iohannis să renunțe la măsurile „represive și anticonstituționale” de combatere a pandemiei. „Lăsați România în pace”, scria el atunci.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...