ACTUALITATEA apărut o nouă carte semnată de Bogdan Socol: El Superclasico: O...

A apărut o nouă carte semnată de Bogdan Socol: El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei

De puțin timp, a ieșit de sub lumina tiparului ultima carte a lui Bogdan Socol, „El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei”. Cartea este scrisă în urma experienței trăite de autor la ultimul derby Boca Juniors – River Plate disputat înaintea pandemiei de coronavirus și prezintă detaliat și celelalte două mari rivalități din Buenos Aires, Independiente – Racing Club și Huracan – San Lorenzo.

Cartea s-a născut în fumul grătarelor din barrio-urile din Buenos Aires, în vâltoarea pasiunii pentru fotbal a argentinienilor și în tumultul unei națiuni binecuvântate de Dumnezeu cu cel mai nebun derby de pe Pământ, după cum afirmă chiar Bogdan Socol. Iar Radu Păltineanu, cunoscutul aventurier care a străbătut Americile de la Nord la Sud pe bicicletă, scrie în prefața cărții:

Înainte să răsfoiești cartea lui Bogdan Socol, ai fi tentat să crezi că El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei este o carte despre unul dintre cele mai importante derby-uri din America Latină și atât. Despre visul unui reporter de a asista la unul dintre cele mai frumoase meciuri de fotbal de pe planetă și despre cum universul conspiră întru realizarea acestuia. Dar, lecturând pagină după pagină, cititorul este introdus într-o altă lume, într-o altă cultură, într-un univers care surprinde la tot pasul și în care rivalitățile dintre cluburile de cartier din Buenos Aires și derby-urile dintre acestea îl fac până și pe Dumnezeu să pălească în importanță, asta într-una din cele mai catolice țări de pe planetă. Astfel că nu este de mirare că până și Papa Francisc este suporterul înfocat al uneia dintre aceste echipe.

Dincolo de sofisticatul centru al Buenos Aires-ului, descoperim în paginile lui El Superclasico adevăratul suflet argentinian care zace în cartierele mărginașe cu case colorate din lemn și tablă, unde inima oamenilor de toate clasele bate pentru echipa lor favorită de cartier. Bogdan a bătut jumătate de planetă pentru a asista la ceea ce el numește derby-ul secolului, semifinala Cupei Libertadores care se joacă între cele două mari rivale argentiniene: Boca Juniors și River Plate.

Dincolo de vâltoarea arenelor, descoperim tradițiile, pasiunea, dramatismul și chiar superstițiile localnicilor. Trebuie să recunosc că nu sunt un microbist înrăit, dar El Superclasico nu este despre fotbal. Este în primul rând despre Argentina și argentinieni, despre ce înseamnă să fii argentinian și să trăiești argentinian pentru că fotbalul înseamnă Argentina, iar Argentina înseamnă fotbal. Nu se poate vorbi de una fără cealaltă și cu atât mai puțin nu se poate vorbi doar despre fotbal fără sufletul acestuia reprezentat de suporteri.

Este greu pentru cineva din afară să înțeleagă pasiunea cu care sud-americanii trăiesc astfel de evenimente. În anii petrecuți pe două roți de-a lungul și latul Americii de Sud, am ajuns să înțeleg acest fenomen social numit fotbal. Practic, fotbalul nu este un simplu sport. Întreaga suflare a comunității, a orașului, a regiunii, a țării se oprește în ziua meciului. Nimic pe lumea asta nu este mai important sau mai sfânt decât echipa lui favorită de fotbal. Fotbalul curge prin venele oricărui sud-american.

Argentinienii aceștia simpli, dar pasionali trăiesc prin și pentru Sportul Rege. Trăiesc fiecare victorie și fiecare eșec la o intensitate greu de înțeles și mă bucur că El Superclasico inspiră cititorilor această atmosferă. Redă foarte fidel întreaga dimensiune a fenomenului, a trăirii, în toate culorile ei. Poate că Argentina este cunoscută pentru tango și pentru sofisticarea europeană a Buenos Aires-ului. Totodată este cunoscută și pentru spiritul pasional și vulcanic al argentinienilor alimentat cel mai probabil de sosul picant chimichurri pe care Bogdan se încumetă și el să-l pună peste un choripan tradițional servit într-o bojdeucă de la colțul străzii unde nu se discută altceva decât meciul echipei favorite.

Dincolo de toate, El Superclasico nu este o poveste a înfrângerii clubului Boca Juniors pe teren propriu. Nu este nici măcar despre visul lui Bogdan de a asista la un astfel de eveniment. El Superclasico este o poveste a diversității din Buenos Aires în care fotbalul este numitorul comun al celor săraci și al celor bogați, al celor împătimiți și pasionali, al sfinților și al diavolilor.

Cartea El Superclasico: O călătorie în inima celui mai fierbinte derby al planetei este distribuită alături de un album cu peste 150 de fotografii realizate la Buenos Aires, se găsește deja în librării si poate fi comandată de aici.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate