marți, iunie 6, 2023
OPINII3 august: la mulți ani Timișoara!

3 august: la mulți ani Timișoara!

Timișoara s-a dezvoltat fără precedent după instaurarea administrației românești de la 3 august 1919, iar românii bănățeni au putut, în sfârșit, să se așeze după bunul plac în cel mai mare oraș de pe meleagurile lor, a explicat istoricul Adrian Kali la emisiunea Drept la Țîntă dedicată Zilei Timișoarei de Tele 9TV.

„Imperiul mergea în jos, împăratul n-a putut să facă nimic, a încercat dar camarila din jurul lui n-a fost de acord, se ducea totul dracului, pe românește…Uitați-l pe Kafka, un rezultat al acelui imperiu, care vorbea despre absurditatea ce domnea în imperiu.(…) Nu se trăia foarte bine, omul de rând nu trăia foarte bine. În rest, existau oameni foarte bogați care au investit și Timișoara, la vremea respectivă, era un fel de SRL, adică primarul și consilierii, practic erau un fel de acționari și interesul lor era ca orașul să producă”, susține Adrian Kali. Despre românii bănățeni, istoricul spune cât se poate de răspicat: „au fost majoritari, ei n-au fost primiți în oraș, dar în zona satelor s-au dezvoltat… Erau și intelectuali care se simțeau dați la o parte…Ei au fost cei mai vehemenți (împotriva imperiului, n.r.)”. Informații puțin sau deloc cunoscute despre viața în imperiu și Unirea Banatului cu România, aflați urmărind aici întreaga emisiune:

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

36,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate