Născut la 28 septembrie 1882, Vasile Pârvan a fost nu doar întemeietorul școlii românești de arheologie și profesor la Universitatea București, ci și primul director ce a condus Academia di Romania, școala românească din Roma, informează Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe.
Vasile Pârvan a fost fondatorul școlii românești de arheologie, profesor de istorie antică la Universitatea din București din 1909 și director al Muzeului Național de Antichități din 1910. A fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1910 și membru titular din 1913. În 1919 a fost devenit profesor și la Universitatea din Cluj-Napoca.
Potrivit sursei citate, personalitatea marelui istoric este legată de înființarea Accademia di Romania a Roma (Școala Română din Roma), instituție științifică și culturală destinată perfecționării tinerilor români licențiați în domeniile științelor umaniste.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Vasile Pârvan și Duiliu Zamfirescu au lansat ideea fondării unei „școli românești la Roma” în preajma anului 1914.
Accademia di Romania și-a început oficial activitatea la 1 noiembrie 1922, sub conducerea lui Vasile Pârvan, primul director al acestei prestigioase instituții.
Accademia di Romania a funcționat inițial într-un local închiriat, iar în anul 1921 Primăria Romei a concesionat un teren în parcul Valle Giulia, în Villa Borghese. Aici s-a ridicat clădirea actuală, între anii 1928 și 1932, după planurile arhitectului Petre Antonescu și cu sprijinul financiar al Băncii Naționale a României.
Vasile Pârvan a decedat prematur, donând prin testament averea sa Academiei Române, iar biblioteca personală Școlii Române din Roma.
În prezent, activitatea științifică a Accademiei este coordonată de Academia Română, iar administrarea este asigurată de Ministerul Afacerilor Externe.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media