miercuri, mai 22, 2024
ACTUALITATEBiserica unde a fost botezat Mihai Eminescu și casa memorială de la...

Biserica unde a fost botezat Mihai Eminescu și casa memorială de la Ipotești, iluminate în 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale

Casa Memorială „Mihai Eminescu” de la Ipoteşti va fi inclusă în proiectul „Flacăra culturii” iniţiat de Ministerul Culturii, urmând să fie iluminată pe 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, când se împlinesc 171 de ani de la naşterea marelui poet, a anunţat, Consiliul Judeţean Botoşani, informează Rador.

Potrivit sursei citate, luminile pe muzeul de la Ipoteşti vor fi aprinse la ora 18:00 şi vor rămâne aprinse toată noaptea. În acelaşi proiect, vor fi incluse şi Biserica Uspenia din municipiul Botoşani, în care a fost botezat Mihai Eminescu, dar şi Biblioteca Judeţeană „Mihai Eminescu”.

De asemenea, pe clădirea Muzeului Judeţean de Istorie din Botoşani va fi proiectat, pe 15 ianuarie, începând cu ora 18:00, un colaj de filme realizat pe baza unor fotografii din portofoliul Memorialului Ipoteşti, „Pe urmele lui Eminescu”.

În programul manifestărilor dedicate lui Eminescu mai sunt incluse un Te Deum, care va fi oficiat la Biserica „Sfinţii Mihail şi Gavriil”, care a aparţinut familiei Eminovici, o depunere de jerbe de flori la statuile lui Eminescu din Piaţa Revoluţiei, Parcul „Mihai Eminescu” şi Memorialul „Ipoteşti”, dar şi la mormântul mătuşii lui Mihai Eminescu, Maica Olimpiada, care a fost stareţa Mănăstirii Agafton.

Unul dintre marile evenimente ale zilei este decernarea Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, care va avea loc în format online. Totodată, preşedintele Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, va susţine conferinţa „Ziua tristă a culturii naţionale”.

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE