joi, decembrie 19, 2024
PRIM PLAN19 decembrie 1989: Șeful Marelui Stat-Major, gen. Ștefan Gușă ordonă Armatei să...

19 decembrie 1989: Șeful Marelui Stat-Major, gen. Ștefan Gușă ordonă Armatei să nu mai tragă asupra protestatarilor la Timișoara, încălcând directiva primită de la Ceaușescu pe 17

Pe 19 decembrie, în timp ce Nicolae Ceaușescu se afla încă în Iran, la Timișoara izbucnesc alte proteste.

Astfel începând cu ora 7:00, se vor derula manifestații de protest ale muncitorimii timișorene la Întreprinderile 6 Martie, Azur, ELBA și Solventul. Muncitorii vor organiza mitinguri de protest și chiar greve, în cadrul cărora își vor exprima revendicările economice și politice și vor scanda lozinci anti-Ceaușescu. În acest interval de timp, prim-secretarul Radu Bălan și alți activiști de partid se deplasează la întreprinderea ELBA pentru a încerca să-i calmeze pe muncitorii care ieșiseră în curtea întreprinderii, alarmați de zvonul că dintr-un camion militar se descarcă arme. Muncitorii îi vor cere lui Radu Bălan să scoată Armata de pe străzile Timișoarei și fabrici. Radu Bălan îl va informa despre acest lucru pe Ion Coman, care nu adoptă o poziție tranșantă, astfel încât situația rămâne neschimbată: pe străzi, în piețe, ca și la unele obiective, efective militare, provenind de la toate structurile de forță, vor fi prezente în continuare.

La ora 14:00, șeful Marelui Stat-Major primește ordin din partea lui Ion Coman de a merge la Întreprinderea ELBA pentru a-l scoate de acolo pe Radu Bălan, care era ținut ostatic de către muncitorii revoltați. Confruntat cu protestele muncitorilor de la ELBA, șeful Marelui Stat-Major, generalul Ștefan Gușă ordonă plutonului de militari care sosise la poarta fabricii să se retragă în cazarmă. La ora 21:50, generalul-maior Ștefan Gușă ordonă: „Se interzice executarea focului asupra oamenilor!”. În urma discuțiilor telefonice purtate cu ministrul Apărării Naționale, generalul-maior Ștefan Gușă ordonă, la ora 23:50, ca tancurile, TAB-urile și o parte din efectivele militare să se retragă în cazărmi. În cazul ieșirii muncitorilor, militarii au primit ordin să se replieze în apropierea clădirilor și autovehiculelor, iar coloanele să fie lăsate să treacă.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Acesta este un moment foarte semnificativ, când șeful Statului Major, al doilea om din comanda Armatei, realizează, cu ajutorul cercetașilor pe care i-a trimis în rândurile timișorenilor, că revendicările acestora vizează probleme sociale și economice grave.

Reamintim că acest ordin venea în directă contradicție cu ordinul dat de Nicolae Ceaușescu, în teleconferința din 17 decembrie în care a cerut deschiderea focului asupra populației.

Conform istoricului Alex Mihai Stoenescu, pe 19 decembrie, regimul a decretat, neoficial, „Starea de asediu” pe teritoriul Timișoarei. Acest lucru a fost comunicat de către prim-secretar către forțele de ordine.

A fost interzisă circulația grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimați iar cei suspecți reținuți.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

4 COMENTARII

  1. Marele erou de la Buzau.
    Când i s-a propus să-l aresteze pe cizmar el a spus că pingelică l-a facut general.
    Tot așa erou cum a fost Milea .
    Doi criminali.
    A se mai scuti cu moș teacă.

  2. -de-calotati!
    -calotati!
    -de-calotati!

    -tov. greal
    cine a terminat ora de educatzie secsuala poate merge la dormitor?

    (Bula a spus asta
    e un banc)

  3. „Armata e cu noi”. După ce au tras în popor.
    „Armata e cu noi”. Și au ieșit cu T.A.B.-urile pe străzi să ne țină închiși în case de plandemie.

    Dar se miră militaurizații când citesc că populația are aceeași încredere în ei ca n puliticieni.

  4. „Acesta este un moment foarte semnificativ, când șeful Statului Major, al doilea om din comanda Armatei, realizează, cu ajutorul cercetașilor pe care i-a trimis în rândurile timișorenilor, că revendicările acestora vizează probleme sociale și economice grave.”

    După ’89 a mai „realizat” vreunul existența vreunei … „probleme grave” ?

    Mulțumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE