luni, septembrie 25, 2023
EDUCAȚIE🤦 Subiect la BAC : „Domnii Țării Românești și Moldovei au dus...

🤦 Subiect la BAC : „Domnii Țării Românești și Moldovei au dus o politică de alianțe antiotomane”. Cerință pentru elevi: Precizați din enunț o informație referitoare la politica externă a domnilor români…

Dacă mai era nevoie de dovezi pentru scăderea nivelului de dificultate al școlii publice, proba de istorie de la Bacalaureat 2023 este evidentă.

În cadrul acestei probe de la „examenul de maturitate” – așa cum era considerat odinioară – cerințele pentru elevi stârnesc zâmbete.

Iată câteva exemple:

Se dă enunțul B: „Transformarea Transilvaniei în Principat autonom…” .

Întrebare de examen: ”Numiți Principatul autonom precizat în enunț”. Pentru numirea Principatului Autonom de la sursa B, cu care începe chiar sursa B, elevul primește 2 puncte.

Un alt enunț: ”domnii Țării Românești și Moldovei au dus o politică de alianțe antiotomane” . Întrebare de examen: „Precizați, din Sursa A, o informație referitoare la politica externă a domnitorilor români.

Și pentru acest răspuns, deosebit de provocator pentru inteligența umană, elevul primește 2 puncte.

Enunț A: „Controlul imperiului Otoman, extins în toată Peninsula Balcanică până la Dunărea Mijlocie, sporea sentimentul de nesiguranță al popoarelor din regiune. Totuși, românii, conștienți de soarta grea a grecilor, bulgarilor, albanezilor, sârbilor, croaților, ungurilor, etc, ocupați de otomani, au continuat rezistența și au menționat statutul de autonomie al țării lor.”

Cerință: „Menționați două spații istorice la care se referă atât sursa A cât și sursa B”. Pentru această constatare, elevul primește 6 puncte.

Sau: „Scrieți pe foaia de examen, litera corespunzătoare sursei care susține că popoarele balcanice sunt ocupate de otomani”. Pentru acest efort, elevul primește trei puncte.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

5 COMENTARII

 1. Pai inteleg ca astea erau subiecte ca sa iei nota 2 in loc de 1, presupun ca totalul e 100p, ca doar din astea s-au facut 13. Ceea ce nu mi se pare chiar asa revoltator.

 2. Precizați din enunț o informație referitoare la politica externă a domnilor români…

  -simplu:

  N-ajunse iataganul barbarei semilune,
  A cărui plăgi fatale și azi le mai simțim;
  Acum se vâră cnuta în vetrele străbune,
  Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

  Deșteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
  În care te-adânciră barbarii de tirani!
  Acum ori niciodată, croiește-ți altă soarte,
  La care să se-nchine și cruzii tăi dușmani.

 3. „Pălărie într-un picior, ghici ciupercă ce e?” Vai de copiii noștri! Examenul de obținere a permisului auto a surclasat de mult bac-ul! Este o afirmație deplin realistă. Vor fi niște generații inutile și inadaptate unei societăți cu toți neuronii la cap.

 4. „Dacă mai era nevoie de dovezi pentru scăderea nivelului de dificultate al școlii publice, proba de istorie de la Bacalaureat 2023 este evidentă.”

  Când ziceați că ați descoperit fenomenul, d-le Ursan ? Unde ați mai scris despre el ?

  Eu zic că (la noi) a început în 1990 – dvs. nu cred că erați în școală. „La ei”, rula deja de decenii – în anii ’90 practic nimeni nu-și amintea (LA EI) cum arată școala (anume, cum ar trebui să arate).

  Ce ziceți, dacă deschideați manualele, ați fi putut găsi dovezile câteva decenii mai repede ? Că de scris, scrieți … practic din anii ’80.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate