sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEZiua Națională a Imnului României, celebrată în premieră la Chișinău

Ziua Națională a Imnului României, celebrată în premieră la Chișinău

Ziua Națională a Imnului României va fi celebrată la Chișinău, în premieră, pe 28 iulie, în incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, au anunțat organizatorii, printr-un comunicat de presă, notează IPN.

Potrivit sursei citate, „Ziua Națională a Imnului României în Republica Moldova” va fi celebrată în premieră, la Chișinău. În incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei, vor răsuna melodiile, care au servit drept imn național al României pe parcursul a zeci de ani: „Marș triumfal şi primirea steagului şi a Măriei Sale Prinţul Domnitor” (1862), „Trăiască Regele” (1884), „Zdrobite cătușe” (1948), „Te slăvim, Românie” (1953), „Trei culori”  (1977), „Deșteaptă-te române! ” (1991- prezent).

Piesele muzicale vor fi intonate de „Corul Marii Uniri”, un ansamblu coral bărbătesc din Iași, format din 24 de membri, conduși de maestrul Andrei Fermeșanu.

De altfel, „Deşteaptă-te române!” a fost, pentru o scurtă perioadă, primul imn al Republicii Moldova. La schimbarea imnului, poetul Grigore Vieru remarca: „Dreptatea istorică va blestema poetul şi compozitorul care vor îndrăzni să ridice mâna asupra imnului «Deşteaptă-te, române!», cocoţându-se ei în locul strălucirii şi dureroasei lui necesităţi“, potrivit deschide.md.

Reamintim că Ziua imnului naţional al României este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE