joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEXi Jinping și Emmanuel Macron cer un armistițiu olimpic al tuturor conflictelor...

Xi Jinping și Emmanuel Macron cer un armistițiu olimpic al tuturor conflictelor pe durata JO de la Paris

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un “armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiţiu care ar putea fi de asemenea un prilej pentru căutarea unor soluţii de încheiere a respectivelor conflicte, informează Agerpres.

Cei doi lideri au exprimat această poziţie într-o declaraţie comună acordată presei la Paris, după o întrevedere în care au abordat chestiuni internaţionale şi comerciale de interes bilateral.

„Considerăm că un armistiţiu olimpic în toate teatrele de război poate fi o ocazie pentru elaborarea unor soluţii durabile cu respectarea deplină a dreptului internaţional”, a semnalat Macron.

Vorbind despre războiul din Ucraina, preşedintele francez a salutat ceea ce a descris drept un angajament al Chinei de a nu vinde Rusiei arme şi în general de a nu oferi acesteia niciun ajutor de natură militară.

„Noi respectăm legăturile vechi care unesc China şi Rusia”, a susţinut preşedintele francez.

„Având în vedere această istorie complexă, noi primim favorabil angajamentul autorităţilor chineze de a se abţine să vândă orice arme, orice fel de ajutor Moscovei şi să controleze strict exporturile bunurilor cu dublă utilizare”, respectiv bunuri care pot fi folosite atât în scop civil cât şi militar, a adăugat Macron.

Declarația pacifistă a lui Macron vine la câteva zile după ce reiterase ideea de a trimite trupe occidentale în Ucraina.

La rândul său, preşedintele Xi Jinping a cerut Franţei să nu “murdărească” ţara sa în chestiunea războiului ruso-ucrainean, el apreciind că Beijingul joacă un “rol pozitiv” pentru găsirea unei soluţii menite să încheie acest conflict.

De asemenea, preşedintele chinez a cerut negocieri de pace între Kiev şi Moscova, în cadrul unei conferinţe internaţionale “recunoscute de Rusia şi Ucraina”, el sugerând astfel că dezaprobă formatele de discuţii care exclud Rusia, cum este conferinţa ce va fi găzduită de Elveţia în luna iunie.

„Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a arunca responsabilitatea asupra altora, pentru a murdări o ţară terţă şi a declanşa un nou Război Rece”, a subliniat preşedintele Xi Jinping, făcând referire la criticile recurente ale ţărilor occidentale asupra relaţiilor apropiate dintre China şi Rusia

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. Cine-ar fi putut crede că umorul Democrației îl va depăși pe cel al comuniștilor ?!

  Presa liberă – pentru a ne demonstra nouă, maselor, că sunt exacți în rezumatul lor – ne-a băgat și discursurile celor doi întâi-stătători: întâi Emma, că e gazdă – deci fără traducere/subtitrare pentru cei mai tari de ureche – într-o franceză „nebarocă”, apoi Xi, într-o … franceză similară. Mândrul popor francofon român (recent trecut la anglofonie), alături de popoarele frățești din lumea întreagă și-au exersat abilitățile lingvistice, savurând totodată subtilitățile limbajului diplomatic.

  Vedeți de ce este importantă școlarizarea maselor ?!

  Apoi Democrația ne-a jucat o șotie comunistă: de la 0:30:00, l-a băgat iar pe Macron să își repete discursul (integral!), probabil ca să vadă dacă masele dorm. Pe la 0:43:00 s-au plictisit: l-au „tăiat” pe Macron și au plecat în altă sală. Acolo, o voce feminină cu accent chinez a părut să anunțe intrarea șefilor mari și a dat publicului comanda prețioasă să … aplaude!

  Apoi a vorbit Xi în chineză, pe care întâi l-au întrerupt, apoi l-au tăiat de tot.

  *********

  Mai puțin amuzat, grecul Alexander Comerciantu ne-a informat că s-ar zvoni (de la un singur ziarist!) că Franța și-ar fi trimis Legiunea Străină (franceză) în Slaviansk, drept care VVP a scos pe margine, la încălzire, trupele nucleare tactice (alea „mici”) și i-a informat pe parteniori că dacă fac pozne îi lovește și în afara Ucrainei! Mai puțin dus la biserică, Dimitrie a lu’ Ursu i-ar fi numit pe liderii occidentali … „imbecili”.

  https://www.youtube.com/watch?v=a1_dlHei5ZY

  Se-ncinge meciu’ cu Democrația – iar „Cuba ’62” riscă să devină o amintire … luminoasă.

  Nașu’ Macron a invitat-o și pe mătușa Ursula să se vadă cu Împăratu’ Galben Xi (care-i pasă-mi-te supărat pe dânsa), dar presa liberă nu ne-a mai dat imagini și de la acea reuniune frățească … O fi fost mai tensionată …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE