Ne așteaptă o lună aprilie capricioasă. O lună în care vom alterna perioadele cu vreme rece și foarte rece cu cele în care temperaturile ne vor duce cu gândul la vara care se apropie. O veste bună pentru agricultori, se anunță o lună bogată în precipitații în cea mai mare parte a țării.
Aprilie este considerată, din punct de vedere sinoptic, ca fiind o lună autentică de primăvară, cu vreme stabilă, cu fenomene de iarnă sau de vară foarte rar prezente. Principala caracteristică a acestei luni este reprezentată de o circulație dominantă pe direcție V, SV, care aduce aer cald spre țara noastră, ceea ce se vede și în valorile de temperatură.
Lucrurile nu vor sta tocmai ca la carte în acest aprilie. La nivel macro avem de-a face cu un final lent al prezenței vortexului polar și suntem, în continuare, în fază La Nina, chiar dacă și intensitatea ei este în scădere, ceea ce va permite coborâri polare spre regiunilor joase. Este fix scenariul care va genera o vreme care va alterna de o săptămână la alta, în care să avem parte și de răciri consistente dar și de perioade foarte calde.
Temperaturi
– Ultimele modelări ale celor de la ECMWF consideră că luna aprilie va fi una cu valori normal de temperată, mai rece prin Meridionali, Orientali dar și prin estul Munteniei (abateri termice ușor negative spre –0.5, –1 grad).
Structurat pe săptămâni, avem săptămâna 05 – 11 aprilie foarte rece, săptămâna 12 – 18 aprilie cu valori normale de temperatură, tendință care se va păstra și în săptămânile 19 – 25 aprilie și 26 aprilie – 02 mai.
Temperaturi
– Aprilie a fost mereu o lună importantă și pentru agricultură, din punct de vedere al precipitațiilor, care sunt în creștere față de primele luni ale anului. Astfel, mediile multianuale 1961 – 2020 ne spun de un sub 30 mm prin Delta Dunării, sub 40 mm prin Bărăgan, în jurul a 50 mm în restul țării cu un vâr de 75 mm și peste 75 mm în zonele montane.
Pentru luna aprilie a acestui an estimările celor de la ECMWF sunt că vom avea o lună bogată în precipitații, cu excedent pluviometric în cea mai mare parte a țării, excepție urmând să facă nordul și SV Olteniei, vestul extrem al Banatului și centrul și nordul Moldovei, regiuni unde vom avea un deficit de precipitații.
Săptămâna în care ne aflăm este una cu deficit de precipitații în cea mai mare parte a țării, săptămâna 12 – 18 aprilie va fi cu precipitații normale în bună parte din țară, excepție urmând să facă Moldova și Dobrogea, pentru ca ultimele două săptămâni din luna aprilie să aducă un nivel pluviometric normal la nivelul țării noastre.
Continuarea prognozei este aici
Legături utile:
Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.
S-ar zice, mai degrabă, că nucleul lui Sol e sincronizat cu termosfera iar fața lui curată o ia la mișto pe Greta, Gore& Bros (Warner, Lehman etc) și le-a dat peste cap încălzirea amprentei de carbon nechinezești . Două decenii de scremeri eco care ne dădeau cu cratița-n cap cu amenințări de călduri venusiene, se fâsâie lamentabil în fața constantei variabile a waților solari pe metru pătrat și se fac că nici usturoi n-au mâncat și “schimbări climatice”s-au chemat dintotdeauna, cică. Greta, fă bine fată și dă-i paraua înapoi lui moș Nobel, că nu pentru d-alde tine a scos-o la bătaie.