Eseistul Silviu Man afirmă, cu argumente, că tehnologia nu este neutră. Într-un dialog cu avocatul Florentin Țuca la „Pe drept cuvânt”, Man a explicat de ce tehnologia nu este neutră, folosind un exemplu din cartea lui Neil Postman, „Tehnopolis”, pe care a tradus-o pentru editura Contra Mundum.
„Postman dă acest exemplu: dacă o cultură este ca un pahar cu apă, tehnologia este ca o picătură de substanță colorată care se introduce. Ceea ce vei obține după ce picuri acea substanță colorată nu este cultura plus acele picături, adică tehnologia, ci cu totul altceva.
Pentru că am vorbit despre satul românesc, cum era satul înainte de televizor și ce s-a întâmplat cu satul după 1995, când a apărut primul post mare, privat, de televiziune care a schimbat paradigma.
Cum s-a schimbat comportamentul oamenilor, ce valori au început ei să simtă, să adere. Cum s-au schimbat casele, curțile lor, modalitățile de interacționare. Tehnologia nu este neutră, pentru că are consecințe, dincolo de ce putem noi să anticipăm.
Neutralitatea poate fi folosită cu ușurință ca paravan. Pentru că orice tâmpenie va face „omenirea” cu tehnologia, atunci vina cade mereu pe utilizatorul final. În niciun caz pe producător, în niciun caz pe cel care a gândit-o, în niciun caz a celui care i-a făcut reclamă, în niciun caz a celui care a implementat-o. Vina este a utilizatorului, care tot timpul folosește în mod aiurea tehnologia: în loc să folosească tik-tok-ul ca să citească Shakespeare…”, a explicat Silviu Man.
Cartea „Tehnopolis” semnată de Neil Postman, va fi lansată oficial pe 8 noiembrie la ARCUB (Gabroveni), de la ora 18:30.
La lansare vor vorbi: Mihail Neamțu, Silviu Man, Florentin Țuca și Adrian Lemeni.