Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, critică volumul „O istorie a Bisericii Ortodoxe Române”, scris de austriacul Oliver Jens Schmitt la Editura Humanitas.
Bănescu spune că volumul reprezintă „un rechizitoriu sumar construit de un „procuror” al cărui scop aprioric, exclusiv și impur este condamnarea, nu elucidarea”, informează agenția Basilica.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române afirmă că „Generalizarea rămâne mereu un „păcat” strigător la cerul logicii, o siluire a acesteia, iar inculparea in corpore prin generalizare a unei instituții fundamentale a unui popor este doar o ieftină și dezonorantă manipulare”.
Citești și ajuți! Cumpără cartea Monarhie și Război, de Erik von Kuehnelt-Leddihn și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Oare tot colaboratori ai regimurilor de sinistră amintire au fost și miile de clerici ortodocși arestați, mutilați și decimați în închisori?
Tot colaboratori au fost 99% dintre slujitorii Bisericii care erau defăimați public ca retrograzi, suspecți sau ostili „orânduirii socialiste”?
Oare supraviețuitorii închisorilor comuniste, clerici sau nu, au invocat altceva decât credința în Dumnezeu care i-a sprijinit la granița dintre viață și moarte când erau torturați de ideologii criminali, ai căror urmași scuipă azi, în varianta totalitarismului soft, pe istoria unei întregi Biserici în absența căreia nu putem vorbi despre cultura și spiritualitatea românească?
Există oare în istoria recentă a umanității popoare și instituții întregi care s-au ridicat ca unul împotriva totalitarismelor moderne și au luptat până la dispariție?
În încleștarea cu orice formă de demonism politic criminal idealul este oare extincția totală?
Cu ce drept omenesc poți reproșa cuiva, oricui, absența curajului de a fi (fost) martir, tu situându-te la antipodul oricărei forme de martiraj?”, s-a întrebat Vasile Bănescu.
Aceasta este a doua poziție critică din zona oficială a Patriarhiei Române, după articolul apărut marți 16 mai, pe siteul agenției Basilica.
Tovarășul Licheleanu să dea înapoi editura luată cu japca. În rest, e telectualul băsitului…. Puțină rușine e recomandată.
deși are dreptate in acest caz, Bănescu NU a clarificat profesionist care este calitatea in care vorbește, căci amestecă atitudinile personale cu cele profesuionale. In ce calitate vorbește? Azi e influensăr sau purăttor de cuvânt.
Dacă e purtător de cuvânt NU e corect limbajul vituperant și veninos. Nu așa vorbește Biserica.
Din păcate visceralitatea acestui individ face mai mult rău. Așa vorbea urît și de cei care nu vroiau schimbarea idioată a calendarului. Nu se face.
să iși ducă războaiele lui in limbajul lui și să angajeze Patriarhia un purtător de cuvânt ințelept, profesionist care să fie și blând dar și ferm. Bănescu este uzat și discreditat de lipsa de profesionism și sulfurozitatea discursului
Banescu e complet uzat. Nu mai prezinta interes