ACTUALITATEVaccinul Moderna, autorizat CONDIȚIONAT în UE. Prospect: Este posibil să nu protejeze...

Vaccinul Moderna, autorizat CONDIȚIONAT în UE. Prospect: Este posibil să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat și nu se cunoaște durata protecției conferite

Prospectul vaccinului anti-covid, produs de compania americană Moderna și care a ajuns deja în România într-o primă tranșă de 14.000 de doze, a fost „autorizat condiționat” în Uniunea Europeană, a informat, miercuri, Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-covid.

„Vaccinul a primit aprobare condiționată, ceea ce înseamnă să sunt așteptate date suplimentare referitoare la acest vaccin”, se menționează în prospect.

Prospectul oficial- disponibil aici– anunță încă de la început că „la fel ca în cazul oricărui alt vaccin, este posibil ca schema de vaccinare să nu protejeze toate persoanele cărora le este administrat și nu se cunoaște durata protecției conferite”.

Totodată, este important de menționat, că-potrivit prospectului- vaccinul nu este recomandat copiilor cu vârste sub 18 ani.

Reacții adverse posibile, așa cum sunt menționate în prospect:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane):

– umflare în zona axilei;

– durere de cap;

– greață;

– vărsături;

– dureri musculare;

-dureri articulare și rigiditate;

– durere sau umflare la locul de administrare a injecției;

– oboseală excesivă;

– frisoane;

– febră.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane):

– erupție;

– erupție, înroșire sau urticarie la locul de administrare a injecției.

Mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane):

– mâncărime la locul de administrare a injecției Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane);

– paralizie facială periferică temporară (paralizia Bell);

– umflare la nivelul feței (poate să apară la pacienții cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic).

Cu frecvență necunoscută:

– reacții alergice severe (anafilaxie);

– hipersensibilitate.

„Raportând reacțiile adverse, puteți contribui la furnizarea de informații suplimentare privind siguranța acestui vaccine”, se precizează în prospectul vaccinului produs de compania Moderna.

Vaccinul produs de Moderna este cel de al doilea vaccin autorizat de UE care a ajuns în România, după vaccinul anti-covid produs de Pfizer. Ambele au fost autoziate condiționat.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...