ACTUALITATEUn site austriac spune că OMV ar putea renunța la Petrom, „vaca...

Un site austriac spune că OMV ar putea renunța la Petrom, „vaca de muls” a companiei. George Simion: Ar trebui să revendicăm rezervele de petrol și gaze pentru noi înșine

Petrom este „una dintre vacile de muls (bani) ale OMV”, scrie cotidianul austriac Kurier, afirmând că există posibilitatea vânzării companiei românești.

„De mult timp, participaţia la Petrom e una dintre cash-cows, vacile de muls (bani) ale OMV. În anul Corona-2020, Petrom, care mai are doar 11.000 de angajaţi, a livrat 302 milioane EUR din profitul total al grupului OMV (…) de 1,68 miliarde EUR“, arată articolul din Kurier.

Potrivit acestuia, actualul şef al OMV pregăteşte o repoziţionare a companiei pe piaţă şi intenţionează să renunţe la investiţiile în petrol şi gaze. „Angajamentul în România s-ar putea într-adevăr încheia în viitorul previzibil. După cum se aude din companie, încă şeful OMV – Rainer Seele, a conceput retragerea. OMV trebuie să se repoziţioneze strategic şi Seele a iniţiat transformarea dintr-o companie tradiţională de petrol şi gaze într-una mai de viitor, un concern de produse chimice şi mase plastice. Succesorul său Alfred Stern vrea să continue acest curs. O investiţie old-fashioned, de modă veche, precum Petrom nu se mai potriveşte în portofoliu…“, se arată în analiză.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

O posibilă ieşire a OMV a atras deja atenţia politicii din România. Există temerea că Gazprom-ul rus, partener apropiat al OMV sau MOL-ul maghiar ar putea primi acces pe uşa din spate la resursele ţării, «aurul negru»”, se mai arată în material. Or, din punct de vedere politic o astfel de soluţie nu ar fi acceptabilă pentru România, date fiind relaţiile încordate cu Rusia lui Putin şi Ungaria lui Viktor Orban.

Intervievat în articol, George Simion, liderul AUR, a spus că România ar trebui să revendice rezervele de petrol și gaze.

„Petrom este o companie strategică pentru România. Ar trebui ca noi să extragem rezervele noastre de petrol și gaze”, a spus el pentru Kurier. Vânzarea Petrom către Gazprom, de exemplu, ar fi o „greșeală geopolitică majoră. Suntem în NATO și UE și nu dorim să devenim parte a imperiului rus”.

Petrom ar putea rămâne profitabil în ciuda re-naționalizării, „fiind o chestiune de management și nu de proprietate. Iar Petrom are un management capabil”. Valoarea Petrom în branșa sa este estimată la 2,5-4 miliarde. Cu toate acestea, OMV cu greu ar putea obține acest preț, statul România are un cuvânt de spus și poate bloca și o vânzăre minoritară către companii din afara UE, scriu austriecii.

O revenire a Petrom în sânul statului ar fi și contrară Acordului Verde, denumit „Green Deal“, al UE, dar George Simion este optimist.

„Suntem o țară săracă. Mașinile noastre nu pot funcționa fără benzină în următorii 40 de ani. Am pierdut deja multe locuri de muncă în industria cărbunelui ”, argumentează Simion. El înțelege aspectele de mediu, „dar a ne cere să cumpărăm doar mașini electrice este un nonsens. UE ar trebui să amâne unele puncte ale Acordului verde – Green Deal”.

Liderul AUR le-a atras atenția austriecilor cu privire la pădurile din țară: „Să și începem să ne protejăm pădurile. Aici unele companii austriece nu au o imagine bună în România ”.  Care s-ar putea îmbunătăți, dacă Austria respectiv OMV ar fi cooperanti la Petrom, scrie Kurier.

Scandalul lemnului

Austriecii au remarcat că afacerea defrișărilor lemnoase ilegale a indignat opinia publică românească. Drept urmare, trei concerne austriece din domeniul prelucrării lemnului au încheiat o înțelegere în valoare de multe milioane cu autoritatea (de reglementare a, nota trad.) concurenței.  Cele mai valoroase păduri virgine din Europa se află în România.

George Simion este convins „că Petrom a fost vândut la vremea respectivă cu siguranță prea ieftin către OMV”.

Conform jurnalului vienez, „se speculează că Romgaz, cea mai mare companie de stat de gaze naturale din România, ar putea cumpăra acţiunile OMV. Întrebarea este cu adevărat dacă Romgaz poate şi duce această tranzacţie. ExxonMobil tocmai iese din «Neptun», proiectul comun cu OMV de extragere a gazului în Marea Neagră. Romgaz achită cel puţin un miliard de euro pentru acţiunile Exxon iar alte trei miliarde de euro vor trebui investiţi în următorii patru ani”. Concluzia analizei din presa austriacă este că, viitoarea strategie a grupului austriac va fi prezentată abia în luna octombrie. Discuţiile încep din acest moment şi rămâne de văzut dacă OMV este dispus să renunţe la un sfert din producţia de petrol şi gaze. „În acest moment, retragerea OMV nu a fost încă decisă. Noul CEO Stern vrea să prezinte strategia grupului în octombrie, şedinţele managementului încep în această săptămână. Există reţineri (se mai poate traduce şi ca rezistenţă, nota trad.) între angajaţi, în special în zona sectorului de upstream. În cele din urmă, OMV ar pierde peste un sfert din întreaga producţie de petrol şi gaze dintr-o lovitură.

Compania Petrom a fost vândută, în 2004, companiei austriece OMV, de către Guvernul Adrian Năstase. OMV a încercat să cumpere și compania maghiară MOL, unde statul ungar este acționar majoritar, dar a fost refuzată.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 4.063 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...