Agenția pentru Sănătate Publică din Suedia propune interzicerea accesului la ecrane pentru copiii sub 2 ani și restricționarea drastică a accesului pentru cei cu vârsta între 2-6 ani, a anunțat instituția, citată de Gândul.
Copiii care nu au 2 ani nu ar trebui să fie expuși deloc la ecrane, iar pentru cei cu vârstă cuprinsă între 6 și 12 ani acest interval nu ar trebui să depășească 2 ore.
De la aceste măsuri nu sunt scutiți nici adolescenții cu vârste de până la 18 ani. Pentru ei, limita de timp recomandat pentru a petrece timp în fața ecranelor este de maximum 3 ore.
Setul de măsuri vine după ce autoritățile au observat că tot mai mulți copii suferă de insomnie, depresie și anxietate.
,,Știm că utilizarea media digitală poate avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv agravarea somnului și simptome de depresie… Cu aceste recomandări adecvate vârstei, există acum un sprijin important pentru copii și tineri, părinți și alți îngrijitori, pentru o utilizare mai sănătoasă, conștientă și responsabilă a ecranelor și a mijloacelor digitale… Sănătatea copiilor plătește prețul pentru profiturile companiilor de tehnologie”, a spus ministrul suedez al afacerilor sociale, Jakob Forssmed.
Cel mai bun exemplu în privința utilizării ecranelor vine de la părinți. „Ca părinți, sunteți un model de urmat.”, a explicat Helena Frielingsdorf, investigator al autorității de sănătate publică.
O decizie în aceeași direcție a luat recent și Grecia. Elada a interzis folosirea telefoanelor mobile în școli, din cauza efectelor nocive asupra învățatului, după cum relata R3media.
În această perioadă, în România, Ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a făcut o pledoarie pentru maximizarea timpului petrecut de elevi în fața ecranelor.
El a cerut, nu prea subtil, chiar eliminarea cărților tipărite din școli.