sâmbătă, aprilie 20, 2024
ACTUALITATEStatul a pierdut CEZ România. Electricitatea din Oltenia a fost vândută unui...

Statul a pierdut CEZ România. Electricitatea din Oltenia a fost vândută unui fond de investiții. Mutarea vine după ce americanii de la Fondul Proprietatea criticaseră intențiile statului român

Grupul CEZ, din Republica Cehă, a ajuns la un acord de vânzare a activelor sale din România către fonduri administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets („MIRA”), potrivit unui comunicat de presă.

Activele cuprind șapte companii, inclusiv rețele de distribuție a energiei electrice, furnizarea de energie și parcul eolian Fântanele-Cogealac, printre altele. Închiderea tranzacției este condiționată de primirea aprobării din partea autorităților europene antitrust și a Consiliului Suprem al Apărării Naționale din România.

La rândul său, Macquarie Infrastructure and Real Assets (“MIRA”) a anunţat că un consorţiu condus de către Macquarie European Infrastructure Fund 6 (“MEIF6”) a ajuns la un acord privind achiziţia unui portofoliul de active CEZ din România de la ČEZ Group.

Activele CEZ România au fost vizate și de consorțiul românesc Hidroelectrica/Electrica/SAPE, dar Hotnews anunța încă de la începutul lui septembrie că ar fi pierdut bătălia pentru fostul Electrica Oltenia.

Tot atunci, sursa citată scria că MIRA ar avea probleme de finanțare. Ar fi fost pentru prima oară când niște companii controlate de stat ar fi făcut o achiziție atât de mare cum este CEZ România. Astfel, și-ar fi făcut debutul pe piața marilor achiziții, mai ales într-un domeniu strategic precum energia.

La sfârșitul lunii iunie, americanii care controlează Fondul Proprietatea cereau statului român „să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă” pentru activele CEZ România.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piață, arată CEZ. MIRA este un investitor pe termen lung cu o experiență vastă în administrarea infrastructurii esențiale de electricitate la nivel mondial. În prezent, portofoliul său de investiții cuprinde 12.4 GW de capacități de energie regenerabilă și rețele de distribuție a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania și Statele Unite ale Americii.

CEZ Group și MIRA au ajuns la un acord de vânzare care privește toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacție: distribuția de energie electrică, furnizarea de energie și portofoliul operațional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacție sunt: Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) și servicii energetice (High-Tech Clima).

Transferul activelor din România face parte din noua strategie a Grupului CEZ de a își retrage activele selectate din anumite țări. Urmând strategia aprobată în cadrul Adunării Generale a Acționarilor, CEZ Group este în proces de vânzare a activelor sale și în Bulgaria și Polonia.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE