ACTUALITATESpania a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată

Spania a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată

Deputații spanioli au aprobat joi, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își „pună capăt suferințelor”, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres. Spania devine, astfel, a patra țară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg.

Prioritate a guvernului socialist condus de Pedro Sanchez, legea a fost adoptată cu 202 voturi pentru (ale stângii și centrului), 141 împotrivă (dreapta) și două abțineri. Până acum, asistența la sinucidere și eutanasia erau pasibile de 2 până la 10 ani de închisoare.

„Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai justă”, a declarat Ministrul Sănătății, Carolina Darias, în fața deputaților.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferință „intolerabilă”. Aceasta trebuie să fie formulată în scris și repetată după 15 zile. Ulterior, va fi examinată de o comisie și aprobată de cel puțin doi medici înainte de executarea propriu-zisă a cererii.

Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecția de conștiință”.

Această lege este întâmpinată cu ostilitate vehementă din partea Bisericii Catolice spaniole, a grupurilor religioase și ale „dreptei”. Partidul radical Vox a anunțat că o va contesta la Tribunalul Constituțional.

Un sondaj de opinie din 2019 a arătat că aproape 90% din spanioli susțineau legalizarea eutanasiei. În Uniunea Europeană, pe lângă țările mai sus menționate, este legală sinuciderea asistată și eutanasia pasivă în Germania și Elveția. În ceea ce privește strict eutanasia pasivă, aceasta este legală în Norvegia, Suedia, Finlanda și Austria.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...