luni, martie 20, 2023
ACTUALITATESpania a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată

Spania a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată

Deputații spanioli au aprobat joi, în formă definitivă, legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile sau invalidante care vor să își „pună capăt suferințelor”, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres. Spania devine, astfel, a patra țară din Uniunea Europeană care adoptă o astfel de măsură, alături de Olanda, Belgia și Luxemburg.

Prioritate a guvernului socialist condus de Pedro Sanchez, legea a fost adoptată cu 202 voturi pentru (ale stângii și centrului), 141 împotrivă (dreapta) și două abțineri. Până acum, asistența la sinucidere și eutanasia erau pasibile de 2 până la 10 ani de închisoare.

„Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm spre o societate mai umană și mai justă”, a declarat Ministrul Sănătății, Carolina Darias, în fața deputaților.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic –despre femei, sex și feminism, de Carrie Lukas vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Textul prevede că o persoană ce suferă de o maladie gravă, invalidantă sau incurabilă poate fi ajutată să moară dacă formulează o cerere în acest sens, pentru a evita o suferință „intolerabilă”. Aceasta trebuie să fie formulată în scris și repetată după 15 zile. Ulterior, va fi examinată de o comisie și aprobată de cel puțin doi medici înainte de executarea propriu-zisă a cererii.

Medicii pot refuza să ia parte la eutanasie, invocând „obiecția de conștiință”.

Această lege este întâmpinată cu ostilitate vehementă din partea Bisericii Catolice spaniole, a grupurilor religioase și ale „dreptei”. Partidul radical Vox a anunțat că o va contesta la Tribunalul Constituțional.

Un sondaj de opinie din 2019 a arătat că aproape 90% din spanioli susțineau legalizarea eutanasiei. În Uniunea Europeană, pe lângă țările mai sus menționate, este legală sinuciderea asistată și eutanasia pasivă în Germania și Elveția. În ceea ce privește strict eutanasia pasivă, aceasta este legală în Norvegia, Suedia, Finlanda și Austria.

Processing

Donează pentru R3media

Contribuția ta va ajuta R3media să existe

  • RON *

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

Dragi prieteni,

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

35,300FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate