luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATERusia a tăiat gazul Poloniei și Bulgariei. Ursula acuză Moscova de „șantaj”

Rusia a tăiat gazul Poloniei și Bulgariei. Ursula acuză Moscova de „șantaj”

Gazprom a suspendat livrările de gaz pentru Bulgaria și Polonia, din cauza faptului că acestea nu au plătit în ruble, informează un comunicat al companiei, citat de agenția TASS.

„Gazprom Export a notificat Bulgargaz și PGNiG de suspendarea livrărilor de gaz din data de 27 aprilie, până ce plățile vor fi făcute conform procedurii subliniate în Decret”, a scris Gazprom.

Compania se referă la decretul dat de președintele Rusiei, Vladimir Putin pe 31 martie, conform căruia cei care beneficiază de livrări de gaze vor trebui să plătească în ruble.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău cartea „Ghidul incorect politic despre anii ’60” de J. Leaf și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Bulgaria și Polonia sunt state de tranzit, a menționat Gazprom. „În caz de prelevare neautorizată de gaz rusesc din volumele destinate tranzitului în țări terțe, livrările tranzitate vor fi reduse cu volumul care a fost preluat”, se arată în comunicat.

Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media

Prețul gazului în Europa a crescut cu 21% în urma declarației, depășind la un moment dat 1.370 de dolari la 1.000 de metri cubi.

Președintele Vladimir Putin a ordonat pe 23 martie că statele „neprietenoase” trebuie să plătească pentru gazul rusesc în ruble, spunând că Moscova va refuza să accepte plăți în baza contractelor de gaze cu acele state în valute „compromise”, în special dolari și euro.

În replică, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Moscova de șantaj.

„Anunțul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne şantaja cu gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Ne pregătim răspunsul coordonat al UE. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi solidari cu statele membre afectate”, a scris von der Leyen pe Twitter.

Într-o declarație separată, von der Leyen a declarat că este în curs de desfăşurare o întâlnire în cadrul căreia se va stabili ce răspuns va da UE, anunţă Mediafax.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate