ACTUALITATECătălin Sturza, despre postarea Ministerului Sănătății: Catedrala și Biserica sunt bune când...

Cătălin Sturza, despre postarea Ministerului Sănătății: Catedrala și Biserica sunt bune când Statul are nevoie de ele

Ministerul Sănătății a făcut o postare pe Facebook legată de vaccinare în care a folosit imaginea Catedralei Mitropolitane din Timișoara, dar „uitând” crucile de pe acesta. Domnul Cătălin Sturza, jurnalist și doctor în filologie, scrie despre ignoranța sistematică a instituțiilor, la reticența inexplicabilă a acestora când vine vorba de Biserică.

„Fac unii ce fac și tot scot crucile de pe Catedrala din Timișoara. Nu pot să le suporte deloc.
De data asta, a venit rândul Ministerului Sănătății, într-o campanie pentru vaccinare. Adică, cum ar veni, catedrala și Biserica sunt bune când Statul are nevoie de ele. Că altfel, cultele să nu se amestece deloc, să nu facă politică.

Sunt bune, însă în condițiile impuse de Stat. Fără cruci, de exemplu – adică fără simbolul și mesajul central al creștinismului. Care semnifică tocmai biruința vieții asupra morții, prin intermediul sacrificiului asumat. Păi dacă spui că promovezi sănătatea, adică viața, nu ar fi firesc să lași tocmai simbolul cel mai pregnant al vieții, care este crucea, pe afișul tău?

Cum ar fi să scoatem crucea roșie de pe emblema organizației… Crucea Roșie, ca să nu apară crucea? Sau de pe emblema oricărei farmacii? Organizația medicală cea mai cunoscută din lume are ca simbol tocmai crucea, care semnifică, în mod concomitent, sacrificiul și viața. Și sacrificiul medicilor pentru a apăra vieți.

Foarte bine, Ministerul Sănătății. Ați dat jos crucea de pe Catedrala din Timișoara, în afișul pentru vaccinare. Dar dați-o jos și de pe emblemele tuturor farmaciilor. Și de pe emblema corporației Bayer, care, apropo, produce vaccinuri. Și de pe emblema Crucea Roșie. Că, altfel, ceea ce faceți nu dovedește decât analfabetism funcțional și haterism cronic.

Despre o altă ispravă recentă cu scoaterea crucilor de pe Catedrala din Timișoara am scris aici.

Aștept și afișul făcut de Minister cu Moscheea din Constanța, de pe care să scoată semiluna. Sau cu drapelul României, de pe care să scoată stema și culorile steagului.
Din două, una. Ori Ministerul Sănătății promovează sănătatea și viața, caz în care nu ar fi trebuit să scoată crucea, care, cum am arătat, e totodată și unul dintre simbolurile centrale ale medicinei moderne. Inclusiv al unor mari companii producătoare de vaccinuri. Ori acest Minister nu prea mai e al Sănătății, ci mai degrabă al Nesănătății, și nu viața o promovează (în general).

Iar dacă ne uităm la masacrul din ultimele luni din spitalele românești („Abator e puțin zis”, cum suna titlul unui articol), chiar nu știu spre care variantă să înclin.”, scrie în postarea domnului Sturza.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...