sâmbătă, aprilie 13, 2024
ACTUALITATERomânii care găzduiesc refugiați din Ucraina nu vor mai primi bani pentru...

Românii care găzduiesc refugiați din Ucraina nu vor mai primi bani pentru cazare. Statul român are o cheltuială zilnică de peste 350.000 de euro

România va modifica programul pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina, noutatea fiind că ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie, iar banii nu vor mai ajunge la proprietarii de locuințe care îi cazează, ci direct la refugiați, informează Bzi.ro.

În prezent, în România, refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie. Potrivit autorităților, în februarie 2023 în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni.

Deoarece în spaţiul public circulă o serie de informaţii mai mult sau mai puţin exacte, coordonatorul asistenţei umanitare Mădălina Turza, a făcut o serie de precizări legate de programul de cazare a refugiţilor din Ucraina. Potrivit acesteia, România a fost şi este ţara cu „cel mai amplu program coordonat de asistenţă şi sprijin umanitar integrat din Europa”, care a însemnat și un efort financiar de peste 600 milioane euro de la bugetul de stat şi de la  partenerii internaţionali.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

„Nu este puţin lucru efortul pe care România îl face pentru că este de datoria noastră să fim solidari cu oamenii alungaţi de acest război ilegal şi profund imoral.
Pe cale de consecinţă, cred că trebuie să fim realişti şi oneşti şi să nu transformăm o problemă umanitară în subiect de can-can. Integrarea presupune un efort din două părţi: al statului gazdă şi al persoanelor beneficiare de protecţie.
Pentru că ne dorim ca refugiaţii ucraineni să fie independenţi la noi în ţară, copiii să meargă la şcoală şi să se poată întoarce în condiţii de demnitate la ei acasă când va veni momentul”, a scris Mădălina Turza pe Facebook.

Vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finalul anului 2023, refugiații care se vor angaja în câmpul muncii și își vor înscrie copiii într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România. Dacă până acum proprietarii locuințelor erau cei care beneficiau de sumele de bani pentru cazare, de acum, beneficiarii vor fi refugiații.

În continuare, refugiaţii din Ucraina vor beneficia de servicii medicale gratuite, precum şi de servicii sociale sau educaţionale.

Potrivit unui raport al Cancelariei premierului, statul a plătit anul trecut din fonduri publice pentru acest program peste 106 milioane de euro, reprezentând astfel o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro.

Potrivit aceluiași raport, puțin peste 5.000 de ucraineni și-au găsit locuri de muncă, de aceea sunt necesare măsuri pentru care să faciliteze accesul acestora pe piața muncii din România. În caz contrar se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea refugiaților.

 

 

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE