Vizita ministrului rus de externe la Belgrad, Serghei Lavrov, a fost anulată după ce țările din jurul Serbiei nu au acordat permisiune de survol aeronavei rusești.
Deși BBC scrie că este vorba de doar trei țări, respectiv Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru, care au luat această decizie.
Presa de la Belgrad scrie, însă, că și România a luat aceeași hotărâre. Dacă reacția Ministerului de Externe de la Moscova a fost mai degrabă ironică: „Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”, reacția șefului Roscosmos, a fost mult mai belicoasă.
Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media
Dmitri Rogozin a publicat pe Twitter un mesaj în care-i amenință pe „lașii de bulgari” și pe „răzbunătorii de români și muntenegreni” cu o rachetă balistică „Sarmat”.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
„Ceea ce este bun este Sarmat? El nu va cere (probabil gândindu-se la Serghei Lavrov) permisiunea de a zbura din partea lașilor de bulgari, a răzbunătorilor de români și muntenegreni care au trădat istoria noastră comună, așa cum au făcut-o și alții, suedezii”, a scris Rogozin.
Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale belicoase.
În Serbia, Lavrov urma să aibă discuții cu președintele Aleksandar Vucici. Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei. Uniunea Europeană (UE) şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.
Вот чем хорош “Сармат”? Он у трусливых болгар, злопамятных румын и предавших нашу общую историю черногорцев согласие на пролёт спрашивать не будет. Равно как и у прочих шведов.
— РОГОЗИН (@Rogozin) June 5, 2022
D-le Ursan,
Eu nu știu cine sunteți. Nu știu dacă priviți în stânga și-n dreapta. Nu știu dacă știți că americanii amenință cu dezvăluiri.
Nu știu ce știți dvs despre România și Rusia/URSS/Rusia. Dar cred foarte serios că majoritatea românilor (eu fiind unul dintre ei) habar nu au. Țineți cont că noi nu știm ce motiv au invocat/avut în 1940! (Putem doar bănui că e ceva legat de momentul 1918 și cum a fost realizat. Ani de-a rândul am fost batjocoriți de intelectualitate cu ironia ieftină a afirmației URSS că ar fi eliberat Moldova „lor”, fără să ni se precizeze că URSS se referea la eliberarea de sub Democrație, ÎN PRIMUL RÂND!) Dacă până la 1989 mulți nu înțelegeau, cred că de la 1989 încoace au avut timp să înțeleagă.
Apoi ne băgați sub nas Sarmatul! Nu ne spuneți că, pentru ei, Deveselul „nostru” este omologul Sarmatului – deci poate de aceea sunt așa supărați (inclusiv pe noi!).
Apoi nu ne spuneți cât de supărați trebuie să fim noi pe URSS! Nu (doar) pentru anii/deceniile de după 1944, ci (MAI ALES!) pentru 1989 (și deceniile de după!). Și ce despăgubiri trebuie să le cerem pentru ACEA eliberare! Și cât va trebui să cerem ȘI DEMOCRAȚIEI! Tot pentru eliberare (de tot felul de resurse!). Să vedem viteaza Românie cerând despăgubiri și Est și Vest!
Dvs. nu spuneți multe, d-le Ursan. Nici măcar că încă una din democrațiile-fanion se gândește din greu să introducă obligativitatea votului! Prostimea n-are chef de vot, nu vrea să înțeleagă ce rol important îi acordă Democrația: acela de validare, de acordare a consimțământului.
Mai nimic (important) nu ne spuneți.
România NU a interzis nimic!!!
Las aici declarația lui Lavrov pentru confirmare:
https://sputniknews.com/20220606/lavrov-says-countries-blocking-his-flight-to-serbia-deprive-belgrade-of-its-sovereignty-1096050274.html
De asemenea, Maria Zaharova a relatat că este vorba despre următoarele țări: Bulgaria, Macedonia și Muntenegru. Impresia mea este că pagina lui Rogozin, după care s-au inspirat jurnaliștii români spre a confecționa știrea, este falsă! Singura dată când politicianul rus a făcut referire la România, spunând c-o va traversa cu un bombardier, a fost pe vremea președinției lui Băsescu, când nu i s-a permis aeronavei sale să ajungă în Rep. Moldova. Atunci i s-a transmis României un așa-zis avertisment, deoarece Băsescu l-a insultat pe Rogozin de la pupitrul Cotroceniului, adică a făcut-o în numele națiunii, numindu-l alcoolic.
Oameni buni, rusofobia și prostia au distrus țara asta fără posibilitatea de-a-și mai reveni vreodată! Gestul făcut de cele 3 state este rușinos până la extrem și o încălcare a celor mai elementare norme diplomatice. Bulgaria, Macedonia și Muntenegru, alături de stăpânul lor american, se tem că exemplul pozitiv al relațiilor ruso-sârbe atrage atenția asupra relațiilor lor neloiale cu SUA.
Această evoluție rușinoasă confirmă că tustrele nu sunt decât niște biete marionete conduse de SUA și reprezintă, de asemenea, o altă piatră de hotar la cât de teribile au devenit legăturile dintre Rusia și NATO de la începutul operațiunii militare speciale a Moscovei în Ucraina.
Serbia se află într-o poziție dezavantajoasă din punct de vedere strategic, deoarece este literalmente înconjurată de țări NATO care pur și simplu o pot tăia de lumea exterioară, dacă doresc. Această pârghie este exploatată pentru a pune presiune maximă asupra conducerii țării lui Vucic, pentru a o constrânge să se distanțeze de Rusia și a o determina să voteze împotriva Moscovei la ONU.
Ceea ce denotă imensa ipocrizie este că aceleași țări susțin în mod fals că Rusia dorește să controleze politica externă a Ucrainei, numai că ele dovedesc la rându-le că încearcă să o controleze pe cea a Serbiei.
Manipularea și dezinformarea presei românești sunt absolut jalnice!
Era logic să fie și România. Altfel, o putea lua pe-aici. În ceea ce privește declarația lui Rogozin, puteți verifica pe twitter să vedeți că e contul lui oficial, verificat.
NU contest traseul, domnule Șomănescu, ci fapta! România fie i-a lăsat posibilitatea aeronavei lui Lavrov să treacă, fie nu a mai comentat nimic, știind poziția celorlalte state, fie nici nu s-a mai ajuns să i se solicite drept de survol. Cert este că rușii NU au comentat nicăieri cu privire la țara noastră. Le-am urmărit (și-o fac ori de câte ori îmi permite timpul) știrile, emisiunile cu invitați și fără, NU s-a comentat ABSOLUT nimic despre statul român. Încă o dată, Rogozin este o fire temperamentală, e adevărat, dar vă rog să mă credeți că NU e prost deloc! Refuz să cred că l-a apucat nebunia brusc, s-a enervat la fel de pe neașteptate și s-a apucat să insulte din senin! Duminică de duminică seara este invitatul lui Vladimir Soloviov, a fost prezent în platou și-n duminica trecută, putea să facă orice fel de afirmație, dar s-a mulțumit să comenteze incidentul referindu-se STRICT la Bulgaria, Macedonia și Muntenegru. În logica lucrurilor, atunci nu pot să nu mă întreb, ce l-a apucat pe Twitter? Ceva NU se leagă, domnule Șomănescu, oricum am da-o!
NU am cont (nici măcar fals) pe nicio pagină de socializare! Am reușit să trăiesc bine mersi și fără ele, ascultând speech-urile conferințelor și citind articolele lui Kaspersky atunci când a luat amploare Facebook-ul. Omul a explicat cu lux de amănunte care era rostul acestor platforme. Nu numai culegerea de date, ci și altele care se încadrează lejer în operațiuni de război psihologic. Am zis pas și NU regret! Așadar, NU am posibilitatea să verific recomandarea dumneavoastră! Dar urmăresc de zeci de ani activitatea Kremlinului din sursele deschise, pentru că n-am acces la rapoarte secrete. Reprezint un biet punct pe hartă, nesemnificativ și fără funcții înalte. Așadar, cunosc punctele lor de vedere referitoare la România. NU sunt atât de negative pe cât le prezintă media românească! Nici măcar pe lista statelor neprietenoase nu ne-a așezat Putin. Și-am citit-o de cum au publicat-o, în limba rusă.
Nu mi-e rușine s-o recunosc, sunt rusofilă și așa voi rămâne până la ultima suflare. Nici n-aș putea altfel, ar însemna să-mi reneg părinții și strămoșii. Dar consider că niște relații de bună vecinătate cu Rusia n-ar fi omorât pe nimeni! Nu-i văd pe unguri morți că se înțeleg cu rușii, nici pe alții (monarhiile din Golf, spre exemplu, aliate tradiționale ale Statelor Unite), prin urmare, oricât de încercată ar fi fost istoria noastră, trebuia s-o fi lăsat în trecut și să fi privit înainte spre binele nostru. Inclusiv economic. Vreme de 33 de ani cât am fost (și încă mai suntem) lacheii americanilor și-al vest-europenilor, ne-am lămurit cu toții de stadiul de pauperizare, de sărăcire în care am fost aduși, nefiind o națiune săracă. Inițiativele economice (BRI, spre exemplu) ale chinezilor ne-ar fi revigorat economia și poate am fi ieșit din marasm. Ungurii o fac și nu le taie nimeni capul. Dar interesele sunt altele, iar statele marginale din Balcani mereu au avut de suferit. Noi, parcă mai mult ca alții!!!
Îmi cer scuze pentru lungimea răspunsului, dar am încercat să las aici un punct de vedere total independent de simpatiile sau antipatiile mele, cred eu firești fiecărui om.
Vă mulțumesc pentru interacțiune și vă voi citi cu mare drag în continuare!