vineri, februarie 23, 2024
ȘTIRIRăzboi în Caucaz. Armenia declară legea marţială, Turcia sprijină Azerbaidjanul cu toate...

Război în Caucaz. Armenia declară legea marţială, Turcia sprijină Azerbaidjanul cu toate mijloacele pe care le are

Situație tensionată în Caucaz, unde Armenia a declarat, duminică, legea marțială și a mobilizat întreaga armată în urma confruntărilor din regiunea Nagorno-Karabah, zonă disputată cu Azerbaidjanul.

”Susţinem ferm statul nostru, armata noastră şi vom învinge. Trăiască glorioasa armată armeană!”, a anunţat duminică premierul armean Nikol Pashinyan, transmit Reuters, AFP şi dpa, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Armenia susţine că Azerbaidjanul a comis un atac aerian şi de artilerie asupra regiunii Nagorno-Karabah, în timp ce partea azeră afirmă că nu a făcut altceva decât să răspundă la o agresiune a forţelor armene.

”Ne apărăm teritoriul, cauza noastră este corectă!”, a declarat preşedintele azer Ilham Aliev într-un mesaj către conaţionalii săi.

Reacția Turciei nu a întârziat să apară.

„Armenia, prin atacurile sale împotriva Azerbaidjanului a arătat lumii, din nou, că este cea mai mare amenințare pentru pace și pentru pacea în regiune. Ca întotdeauna, națiunea turcă este alături de frații azeri cu toate mijloacele de care dispune”, a scris, pe Facebook, președintele turc, Recep Erdogan, informează Digi24.

UE condamnă conflictul și cere încetarea ostilităților

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat, despre conflictul care în mod „regretabil” a cauzat victime militare și civile în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, că UE „cere o încetare imediată a ostilităților, dezescaladarea și observarea strictă a încetării focului”.

Cele două ţări din Caucaz au o dispută de lungă durată asupra Nagorno-Karabah, regiune aflată pe teritoriul azer, dar populată majoritar de etnici armeni. Deşi în 1994 a fost încheiat un acord de încetare a focului, în mod frecvent Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de atacuri în Nagorno-Karabah şi de-a lungul frontierei dintre ele.

 

 

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE