ACTUALITATEVIDEO | Serbia le arată pisica autorităților de la Priștina : Avioane...

VIDEO | Serbia le arată pisica autorităților de la Priștina : Avioane și elicoptere de atac au zburat deasupra „graniței” cu Kosovo. Armata sârbă, pusă în stare de alarmă de luptă

Situația rămâne tensionată la punctele de trecere a graniței administrative din Serbia și Kosovo, în a șaptea zi de la declanșarea crizei.

Sârbii din Kosovo protestează în continuare la linia de demarcație cu Serbia, după decizia autorităților de la Priștina de a obliga pe toți cei care vin dinspre Belgrad să-și schimbe numerele de înmatriculare sârbești, cu unele kosovare.

Tensiunea rămâne la cote înalte, mai ales după ce forțele speciale de poliție (foto) albaneze au bătut trei sârbi din Kosovo, care se aflau întâmplător în zonă, pentru a procura lemne.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Eseuri antiromantice, de Irving Babbitt,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În semn de răspuns, vineri 24 septembrie, armata sârbă a trimis elicoptere de atac să zboare deasupra punctului de trecere de la Jarinje, acestea survolând zona la câteva zeci de metri de forțele speciale kosovare.

Ieri, sâmbătă 25, rețelele de socializare au arătat cu trei avioane Mig-21, ale armatei sârbești, au făcut manevre cam în aceeași zonă, în aplauzele localnicilor sârbi.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

De altfel, după cum relatează Radio Europa Liberă, unitățile militare sârbești din imediata apropiere a Kosovo au intrat în alertă de luptă.

Acestea au fost vizitate chiar de Ministrul Apărării, Nebojșa Stefanovici. Alte imagini care circulă pe rețelele de socializare arată o coloană de tancuri care s-ar îndrepta spre „granița” cu Kosovo, dar aceste informații nu au fost confirmate oficial.

În replică, premierul instituțiilor temporare de la Priștina, Albin Kurti, a spus că aceste măsuri încurajează sârbii din zonă „să atace statul și să tulbure liniștea”, relatează Al Jazeera.

La rândul său, Ministerul de Externe al Albaniei a cerut Serbiei să-și retragă trupele de graniță, afirmând că „încurajează dezordinea și violența, precum și destabilizarea Kosovo”.

„Aceste acte sunt contrare acordurilor internaționale menite să asigure ordinea și stabilitatea în acea parte a regiunii. Solicităm Serbiei să își retragă forțele armate trimise la granița cu Kosovo și să lucreze la o deescaladare urgentă a situației. Facem apel la toți actorii să dea dovadă de reținere și să revină imediat la dialog, ca singură modalitate de a merge mai departe și de a rezolva problemele deschise în spiritul cooperării, la care Albania este angajată irevocabil, în eforturile sale bilaterale și multilaterale “, a afirmat comunicatul ministerului.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

1 COMENTARIU

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...