joi, septembrie 21, 2023
ACTUALITATERafila: Planul naţional privind cancerul este un proces care durează cinci ani....

Rafila: Planul naţional privind cancerul este un proces care durează cinci ani. E un parcurs

Guvernul a aprobat, în ședința de ieri, 27 iulie, prima tranșă din normele de aplicare a Planului Național de Combatere și Control al Cancerului. Este vorba despre o Ordonanță de Urgență care, potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, deblochează și permite finanțarea pentru anumite activități din PNCC, și o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate. Guvernul a pregătit, de asemenea, și două proiecte de HG care completează pachetul de norme și urmează să intre în dezbatere și în aprobare săptămâna viitoare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat la finalul ședinței de Guvern că planul va fi implementat etapizat, pe durata următorilor 5 ani, reprezentând, practic, constituirea unui nou sistem de tratament al pacienților oncologici. Rafila a adăugat că nu există „o baghetă magică” pentru ca toate măsurile cuprinse în actul normativ să poată fi implementate peste noapte.

Planul Național de Combatere și Control al Cancerului este nu este un document prin care să se aprobe astăzi normele, iar începând de mâine, lucrurile să se schimbe spre perfecţiune. Vorbim despre un plan a cărui implementare va dura 5 ani: „Adoptarea acestor norme este un proces – o parte din ele au fost adoptate la 30 iunie, cum era prevăzut în Planul Naţional. Astăzi am operaţionalizat o parte din acele norme care nu puteau fi operaţionalizate din cauza imposibilităţii de finanţare şi am extins serviciile de radioterapie pentru pacienţii oncologici. De asemenea, a intrat în vigoare şi a putut să fie operaţionalizat Programul Naţional de Oncologie, care introduce testarea genetică şi terapia personalizată. Pentru săptămâna viitoare, au fost deja în primă lectură cele două Hotărâri de Guvern care completează întreg cadrul normelor acestui plan”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la finalul ședinței de Guvern de joi.

„Planul de cancer nu se poate implementa peste noapte. Este o reformă a sistemului de sănătate. De mâine sau de când vor fi actele aprobate, noi va trebui să implementăm aceste măsuri. Planul este un plan de măsuri ce trebuie aplicate”, a declarat și Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.

Întrebat de ce a durat atât de mult să fie adoptat acest plan, având în vedere că exista unul deja, Rafila a spus: „Nu e vorba de aprobarea unui plan. Planul a existat, el a fost aprobat de Parlamentul României şi noi am venit cu o variantă a acestui plan, care a fost elaborată de comisia de experţi a Ministerului Sănătăţii”.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate