„Ciclonul Ashley“ s-a dovedit a fi decât o ploaie de toamnă. Mass-media a evitat zilele trecute să prezinte opiniile unor experți în domeniu, precum climatologul ANM Roxana Bojariu sau conferențiarul universitar Lucian Sfîcă, și a ales doar publicarea informărilor unor birocrați sau membri ai Guvernului României.
Milioane de oameni au primit mesaje Ro-Alert în weekend-ul ce tocmai a trecut, despre „cataclismul“ care urmează să lovească România. Ploaia nu a durat nici măcar o zi. În multe zone vizate de coduri portocalii, precipitațiile au fost chiar deficitare.fspec
Raed Arafat a sugerat la Antena 3CNN, că vina pentru panicarea populației nu este a autorităților, ci a „specialiștilor“. Șeful DSU a precizat că s-a mers pe „scenariul cel mai greu de lucru“.
„La acest moment putem spune că impact sau efecte grave, cum era scenariul cel mai rău după care am lucrat, n-au fost. Asta este foarte bine. Încet, încet se vor întoarce oamenii acasă. Colegii care sunt la Galați vor continua activitatea în zonă care a fost calamitată în 13 septembrie.
Impact grav nu a fost, nu au fost probleme. Noi am mers după un scenariu care este scenariul cel mai grav care ni s-a dat de către specialiști. Acesta însemna că norii care erau urmau să se golească tot asupra zonelor respective. Pentru asta s-a dat și cod roșu. Deci noi, la acest moment fără a intra în scenariul cel mai grav, clar că lucrurile sunt mai bune decât ne-am așteptat. Vom reveni la lucrările care au fost pentru înlăturarea efectelor din 13 septembrie. Încă avem 1000 de pompieri acolo“, a precizat Arafat.
Cum a indus Raed Arafat, dar și alte autorități, panica în societate
Înaintea ploilor, Raed Arafat dădea mesaje alarmiste. La fel și ministrul Mediului, Mircea Fechet, și prefectul Capitalei, Mugur Mihai Toader.
„O notă mai aparte pentru București, Ilfov, unde ne așteptăm în cursul serii, dar și după-amiază, să fie cantități semnificative de ploi, conform datelor pe care le avem de la ANM. Așa că și populația din București să știe că trebuie să fie pregătită în sensul în care geamuri, garaje, toate să fie închise, să nu intre apă. Dacă sunt obiecte care nu sunt fixate, să le scoată din balcoane, din zonele din care pot să cadă și să lovească pe cineva. Atenție în timpul furtunilor să nu fie pe stradă, să fie la adăpost, în blocuri sau în case“, preciza, Arafat, înaintea ploilor de weekend-ul trecut.
Un mesaj alarmist a fost dat și în MAI, către angajații proprii, iar Ministerul Educației a luat în calcul închiderea școlilor. Toate acestea, din cauza unei banale ploi de toamnă, pe care specialiștii au combătut-o încă de săptămâna trecută.
ne mintim ca la meteoooo..
aceiasi specialisti care nu pot prevedea vremea de la o ora la alta ne fac predictii despre cum va creste temperatura planetei cu o sutime de grad in urmatorii ani din cauza asa zisului carbon produs de animale si om