ACTUALITATEPuterea de cumpărare a românilor, la pământ. Prețurile, comparabile cu cele din...

Puterea de cumpărare a românilor, la pământ. Prețurile, comparabile cu cele din occident. Salariile, cele mai mici din UE

O analiză realizată de jurnalistul Andi Miron arată că puterea de cumpărare a românilor este printre cele mai mici din Europa, în contextul declarațiilor optimiste ale Guvernului.

Reamintim că premierul Florin Cîțu a afirmat, în luna mai, că puterea de cumpărare a cetățenilor României este în creștere.

„Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment. Venitul crește, puterea de cumpărare a românilor crește. Avem investiții în creștere și sunt resurse financiare pe care le așteptăm, 29,2 miliarde din PNRR, 46 miliarde fonduri europene, plus bugetul de stat în fiecare an. Avem toate condițiile pentru a avea în următorii patru ani o explozie a creșterii economice (…)” – Florin Cîțu, pentru B1 TV, în data de 14 mai 2021.

 Ține-ți EROII aproape! Cumpără un tricou sau o bluză cu chipul unui Mare Român și vei contribui la susținerea siteului R3media.

„EUROSTAT confirmă – în România sunt cele mai IEFTINE alimente din UE! Aşa mai omorâm un fake news despre ‘explozia’ prețurilor” – Florin Cîțu, pe Facebook, în data de 23 mai 2021.

În realitate, însă, declarațiile premierului Florin Cîțu „sunt niște minciuni prin omisiune, pentru că:

România are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai mici venituri și omânia are printre cele mai mici prețuri din Europa, dar are cele mai proaste produse – dublul standard la alimente, deci este firesc să fie cele mai ieftine”, arată jurnalistul Andi Miron pe Mrnews.ro.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Tinctură de propolis și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Iată datele comparative, așa cum rezultă din analiza realizată de Andi Miron:

Salariul mediu net

Dintre toate capitalele europene, Bucureștiul are cel mai mic salariu mediu net, deci „în mână”. Chiar și vecinii bulgari, de la Sofia ne depășesc.

Londra – 3.651 de euro

Copenhaga – 3.175 de euro

Paris – 2.871 de euro

Berlin – 2.592 de euro

Roma – 1.455 de euro

Varșovia – 980 de euro

Budapesta – 856 de euro

Atena – 827 de euro

Sofia – 767 de euro

București – 724 de euro

Prețul mediu al litrului de benzină

De la cei mai săraci la cei mai bogați cetățeni din Europa, prețul benzinei este aproximativ la fel. Parizienii plătesc cu până la 50% mai mult pentru litrul de benzină față de bucureșteni, dar au o medie a salariilor cu 400% mai mare.

Sofia – 0,99

București – 1,06

Budapesta – 1,13

Varșovia – 1,15

Berlin – 1,34

Londra – 1,41

Glasgow – 1,42

Copenhaga – 1,45

Roma – 1,48

Paris – 1,5

Prețul mediu al litrului de lapte

Nici prețurile laptelui nu diferă foarte mult. Un litru costă aproape la fel la București, Glasgow, Paris, Sofia și Londra. Doar că în România, salariile sunt cu 100%-600% mai mici.

Varșovia – 0,65

Budapesta – 0,71

Berlin – 0,93

Glasgow – 1,06

București – 1,06

Paris – 1,07

Sofia – 1,08

Londra – 1,11

Atena – 1,18

Copenhaga – 1,33

Roma – 1,51

Prețul mediu al unei pâini de 500 de grame

În statele occidentale, pâinea este mai scumpă decât în România, dar nu „cântărește” la fel de greu pentru bugetul cetățeanului din clasa de mijloc.

Sofia – 0,61

București – 0,65

Budapesta – 0,72

Atena – 0,76

Varșovia – 0,88

Glasgow  – 1,14

Londra – 1,18

Berlin – 1,25

Roma – 1,79

Paris – 1,84

Copenhaga – 2,96

„Multe dintre prețurile din coșul de cumpărături, de zi cu zi, în statele din Europa centrală și din vest sunt la nivelul celor din România. La imobiliare prețurile sunt semnificativ mai mari, însă raportat la veniturile lunare, firești.

Dincolo de demagogiile politicienilor români, diferența dintre nivelul de trai al unui cetățean din România, comparativ cu cel al unuia din vestul și centrul continentului, rămâne foarte mare. Pe lângă serviciile publice și infrastructură, mult superioare, europenilor de clasă medie, după ce achită utilitățile – facturile, chiria și merg la cumpărături, le rămân suficienți bani pentru pus deoparte sau recreere”, concluzionează Andi Miron.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...