ACTUALITATE Publicistul Cătălin Sturza: Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre...

Publicistul Cătălin Sturza: Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice, cât despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil

Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice sau a categoriilor vulnerabile de populație, ci despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil, a scris publicistul Cătălin Sturza, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

De ce sistemul medical e foarte vulnerabil și ce s-ar fi putut/putea face?, se întreabă Cătălin Sturza.

„Un medic de la Floreasca tocmai spunea la Digi24 că în România sistemul medical este foarte vulnerabil, și de aceea este nevoie să introducem restricții mai severe cât mai repede. În primăvară se vorbea despre „suprasaturarea sistemului de sănătate”, iar „aplatizarea curbei epidemiologice” era în fapt o măsură care avea ca scop protejarea sistemului de sănătate.

Așadar, măsurile de lockdwon nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice sau a categoriilor vulnerabile de populație, ci despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil. Un sistem pus pe butuci de politicile neoliberale și de austeritate din ultimii 15-20 de ani și de marea corupție, de corupția la nivel înalt, despre care nimeni nu vorbește”, a explicat publicistul.

Atunci, de ce măsurile autorităților nu s-au concentrate de la început asupra sistemului medical?

„Direcționând fondurile publice și eforturile pentru a) a extinde capacitatea sistemului medical (inclusiv prin suplimentarea numărului de paturi la ATI, dacă acolo era marea problemă); b) a avea protocoale clare, pentru a evita infectarea spitalelor și transformarea lor în focare de coronavirus;) c) a construi spitale de campanie speciale pentru bolnavii de Covid-19, pentru a evita suprasaturarea și proteja spitalele obișnuite și pentru a permite în continuare accesul bolnavilor cronici la tratament; spitale în care ar fi tratați nu asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare, ci cazurile medii și grave”, a precizat Cătălin Sturza.

Este logic, subliniază publicistul, dacă sistemul medical este problema principală, eforturile principale trebuie să se concentreze asupra sistemului medical.

„Desigur, nimeni nu va face nimic din ceea ce e logic și are sens. Autoritățile vor continua să îngrozească oamenii că vine apocalipsa, în timp ce vor da vina pe români că nu respectă regulie. Apocalipsa poate vine, dar în centrul ei se află exact acele categorii vulnerabile de populație, bătrânii, bolnavii de cancer, pacienții cu dializă, ceilalți bolnavi cronici. Și ne-o facem și ne-o aducem în cea mai mare parte noi, cu mâna noastră”, a concluzionat Cătălin Sturza.

 

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul globalist și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume cauze conservatoare și/sau naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă dorești să ai ce citi în continuare, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3Media

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

IMPORTANT

Campania R3Media a strâns 8.312 de lei din cei 17.561 lei...

Dragi prieteni ai R3Media, sunteți extraordinari! Campania de donații pentru luna septembrie s-a încheiat ieri cu un bilanț care mi-a depășit așteptările: din necesarul de...

Cele mai citite

Articole relaționate