ACTUALITATEPublicistul Cătălin Sturza: Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre...

Publicistul Cătălin Sturza: Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice, cât despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil

Măsurile de lockdown nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice sau a categoriilor vulnerabile de populație, ci despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil, a scris publicistul Cătălin Sturza, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

De ce sistemul medical e foarte vulnerabil și ce s-ar fi putut/putea face?, se întreabă Cătălin Sturza.

„Un medic de la Floreasca tocmai spunea la Digi24 că în România sistemul medical este foarte vulnerabil, și de aceea este nevoie să introducem restricții mai severe cât mai repede. În primăvară se vorbea despre „suprasaturarea sistemului de sănătate”, iar „aplatizarea curbei epidemiologice” era în fapt o măsură care avea ca scop protejarea sistemului de sănătate.

Așadar, măsurile de lockdwon nu au fost niciodată atât despre protejarea sănătății publice sau a categoriilor vulnerabile de populație, ci despre protejarea sistemului medical, care este foarte vulnerabil. Un sistem pus pe butuci de politicile neoliberale și de austeritate din ultimii 15-20 de ani și de marea corupție, de corupția la nivel înalt, despre care nimeni nu vorbește”, a explicat publicistul.

Atunci, de ce măsurile autorităților nu s-au concentrate de la început asupra sistemului medical?

„Direcționând fondurile publice și eforturile pentru a) a extinde capacitatea sistemului medical (inclusiv prin suplimentarea numărului de paturi la ATI, dacă acolo era marea problemă); b) a avea protocoale clare, pentru a evita infectarea spitalelor și transformarea lor în focare de coronavirus;) c) a construi spitale de campanie speciale pentru bolnavii de Covid-19, pentru a evita suprasaturarea și proteja spitalele obișnuite și pentru a permite în continuare accesul bolnavilor cronici la tratament; spitale în care ar fi tratați nu asimptomaticii sau cei cu simptome ușoare, ci cazurile medii și grave”, a precizat Cătălin Sturza.

Este logic, subliniază publicistul, dacă sistemul medical este problema principală, eforturile principale trebuie să se concentreze asupra sistemului medical.

„Desigur, nimeni nu va face nimic din ceea ce e logic și are sens. Autoritățile vor continua să îngrozească oamenii că vine apocalipsa, în timp ce vor da vina pe români că nu respectă regulie. Apocalipsa poate vine, dar în centrul ei se află exact acele categorii vulnerabile de populație, bătrânii, bolnavii de cancer, pacienții cu dializă, ceilalți bolnavi cronici. Și ne-o facem și ne-o aducem în cea mai mare parte noi, cu mâna noastră”, a concluzionat Cătălin Sturza.

 

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate

IMPORTANT

O chemaR3 la susținere

Dragi prieteni, după patru luni de pauză, revenim la voi pentru a sprijini efortul nostru. Dacă doriți să ne ajutați luna aceasta, o puteți face...