sâmbătă, iunie 15, 2024
ACTUALITATEPreședintele Iohannis condamnă propria țară pentru pogromul de la Iași. Despre participarea...

Președintele Iohannis condamnă propria țară pentru pogromul de la Iași. Despre participarea Germaniei la crime, niciun cuvințel

Președintele Klaus Iohannis a condamnat statul român pentru pogromul de la Iași, eveniment tragic care a avut loc în 1941 și în care și-au pierdut viața cetățeni de etnie evreiască.

În mesajul trimis cu ocazia comemorării evenimentului, președintele Iohannis a spus că vina pentru această tragedie aparține autorităților române ale vremii, în speță Guvernului Ion Antonescu.

„În iunie 1941, Iașul a devenit un loc al groazei și al terorii, unde s-au desfășurat orori de neimaginat, coordonate de autoritățile române împotriva propriilor cetățeni. La acea vreme, Guvernul condus de Ion Antonescu a luat o decizie care urma să aibă consecințe catastrofale nu doar asupra comunității ieșene, ci și asupra întregii Românii.

Acte de o violență nemaiîntâlnită au fost dezlănțuite asupra evreilor din Iași. Scoși în stradă din propriile case, jefuiți, bătuți cu barbarie, sufocați și împușcați, fără urme de remușcare, de către militarii români și chiar de unii civili, mii de evrei și-au pierdut viețile în cele mai crunte moduri posibile.

Totodată, „Trenurile morții” rămân un capitol sumbru al istoriei noastre, care a lăsat răni adânci în conștiința națională, cutremurându-ne și astăzi.

Mărturiile șocante ale supraviețuitorilor demonstrează profunzimea și atrocitatea crimelor la care au fost supuși evreii ieșeni.

Acele momente sângeroase nu reprezintă doar o amintire sumbră, ci și un prilej de reflecție asupra a ceea ce putem face în prezent, astfel încât asemenea evenimente să nu mai aibă loc niciodată. Avem datoria să nu uităm victimele acestor tragedii, să nu-i uităm pe cei ale căror vieți au fost curmate în mod brutal și nedrept în propriile case, în curtea Chesturii, pe străzile Iașului și în vagoanele trenurilor. Suntem în egală măsură responsabili și față de generațiile tinere, pentru a le transmite lecțiile dureroase din istoria poporului român și a le învăța despre consecințele tragice, criminale, ale urii, ale rasismului, ale xenofobiei și antisemitismului”, a transmis Iohannis.

În mod curios, el a legat pogromul de la Iași de…știrile false.

„Cunoașterea adevărului istoric ne îndeamnă să acționăm pentru a sancționa cu celeritate atitudinile și comportamentele care pun în prezent sub semnul întrebării valorile umaniste şi drepturile fundamentale ale omului.

Rămân ferm angajat în consolidarea unei societăți ghidate de compasiune, care respinge ura, stereotipurile și discriminările de orice fel, și îndemn autoritățile și instituțiile responsabile să lupte împotriva manipulării trecutului și împotriva extremismului.

Aceste pericole și riscurile pe care știrile false le au asupra parcursului nostru democratic ne îndeamnă să rămânem vigilenți și pregătiți pentru a le combate, apărând drepturile omului, valorile euroatlantice și securitatea noastră!

Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnic în inimile noastre!”, a concluzionat președintele României.

Despre Germania niciun cuvânt

Culpabilizarea României pentru pogromul de la Iași a fost o constantă după 1990, deși documentele de arhivă susțin altceva. În 1959, Guvernul Germaniei de Vest își asuma public răspunderea pentru evenimentele de la Iași.

„Guvernul Germaniei de Vest acceptă să plătească compensaţia către familiile şi persoanele ucise de Nazişti în timpul pogromului din Iaşi, România, în iunie, 1941, au dezvăluit astăzi surse ale Ministerului de Finanţe.

Acordul acoperă, de asemenea, plata unei compensaţii către moştenitorii evreilor ucişi în trenurile morţii din lagărele din Iaşi. Cu toate acestea, autorităţile din Bonn au declarat că refuză să-şi asume responsabilitatea pentru toate cazurile de persecuţie a evreilor în timpul ocupaţiei naziste a României“, suna anunțul de-atunci.

De altfel, zona Iașiului se afla sub aria de răspundere a Corpul 11 armată german, care avea „guverna” zona respectivă, în urma acordului cu România. Autoritatea germană a fost atât de extinsă, încât România nu avea dreptul să ancheteze pe soldații sau cetățenii germani din acel perimetru, ci doar pe români. Statul român a condamnat câteva sute de persoane pentru participare la pogrom, în 1948.

De-altfel, în arhivele CNSAS există doar documente care arată responsabilitatea Germaniei, dar au fost puse pe seama „regimului național-comunist” al României de după 1964, deși ocupanții sovietici ar fi avut tot interesul să culpabilizeze masiv regimul Antonescu, „dușmanul politic”.

Culpabilizarea României a început după mai bine de 45 de ani de la eveniment, mai ales prin opera istoricului Jean Ancel. Totul a culminat cu asumarea crimelor prin adoptarea Raportului Finala asupra holocaustului din România, în 2004.

Până și istoricul Adrian Cioflâncă, despre care se poate spune orice numai că ar fi naționalist, scrie negru pe alb că: „ (din documentele germane) se înțelege însă destul de clar că germanii au participat la arestarea și maltratarea evreilor din Iași”.

Cioflâncă, director al Centrului de Istorie a Evreilor, scrie că : „Comandanții militari germani au participat, de asemenea, la câteva decizii care au dus la moartea în masă a evreilor”.

Cu toate acestea, el spune că principala vină aparține autorităților române. În condițiile în care documentele privind colaborarea româno-germană din perioada septembrie 1940-august 1944, arată că autoritățile române – cel puțin pe linie militară – erau complet subordonate celor germane, acum se spune că de fapt, în cazul pogromului de la Iași, era invers.

De reținut că Iașiul era atunci o zonă „din spatele frontului de război”, care începuse cu o săptămână înainte, pe 22 iunie 1941. În condițiile în care Germania a stabilit data începerii războiului din Răsărit, putea fi lăsată o zonă atât de importantă în voia autorităților române?

Cu toate aceste semne de întrebare, președintele Klaus Iohannis a ales să nu spună nimic despre participarea Germaniei la crime, națiunea al cărei etnie o reprezintă, alegând să vorbească numai despre vinovăția românilor, care fără îndoială, a existat.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

8 COMENTARII

 1. “În 1940, pe vremea lui Carol II, INAINTE de Antonescu şi legionari, exact cu un an înaintea evenimentelor din Iaşi România a pierdut Basarabia, Nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţei, teritorii ocupate bestial de către trupele departamentului comunism al organizaţiilor mondiale evreieşti, departament arhicunoscut sub numele de URSS, cu sprijinul nemijlocit al majorităţii covârşitoare a evreilor locali constituiţi în “COMITETE DE INIŢIATIVĂ PT. PROTECŢIA TERITORIULUI BASARABEAN”–arh. MapN nota inf. Nr. 11517 sau PRAVDA din7 iulie 1940. Adică cu contribuţia devastatoare a evreilor neloiali/trădători care au primit abuziv privilegiul cetăţeniei române, implicit protecţia statului român şi TOATE drepturile civile şi politice pe care le avea orice român!!! Fapte grave, de proportii catastrofice OMISE cu desavarsire din manualele de istorie si din toate actele oficiale contemporane concretizatate într-un dezastru politico-militar-etnic, ce doar în primele doua săptămâni s-a ridicat la 43.232 victime din partea României(nu e greseala de tipar!)oficialităţi, cadre/militari ucisi, răniţi si dispăruţi odată cu ocuparea României de Est de catre Bolşevici! Pt comparatie, în mediatizatul Razboi pt Independenta din 1877 desfăşurat timp de 6 luni România a avut doar aprox 10.000 victime! Evaluati proportiile dezastrului! O adevarata catastrofa pt. Romania, trecuta sub TĂCERE deplină. Sinteza oficiala/riguroasă a datelor a fost înmânată după ruşinoasa retragere, Ministrului, la 6 iulie 1940, de către Marele Stat Major. Toate documentele ce dovedesc dimensiunea acestui dezastru de proporţii al Armatei române, ce nu apare în nici un manual de istorie deşi depăşesc de aprox 4 ori pierderile României în războiul de independenţă, se găsesc în arhiva M.Ap.N. fond cab. ministr, dosar nr.1447. Trupele române în retragere din teritoriile specificate aveau ordin ferm să nu folosească armametul din dotare, să nu răspundă provocărilor armatei roşii şi mai ales alogenilor civili evrei organizaţi în formaţiuni paramilitare, care i-au atacat astfel fără milă.

  Se tot insistă în media cu obstinaţie pe cele 2 trenuri ale morţii în care au murit 2196 de evrei lângă Iaşi! DAR NICI UN CUVINŢEL despre cele 54(!!!) DE GARNITURI DE TREN cu care au fost DEPORTAŢI SPRE EXTERMINARE AUTOHTONII BASARABENI ŞI BUCOVINENI de către evreii sovietici cu concursul inuman şi nemijlocit al evreilor basarabeni(foşti români), ÎNAINTE de cele 2 trenuri ale morţii de la Iaşi, înainte de Antonescu, înainte de efemera guvernarea legionară !!! Alte 42 de garnituri de trenuri ale morţii comandate de evreii sovietici erau în pregătire iminentă pt. a deporta în Siberia/Kazahstan alte 85.000 de basarabeni, dar desfăşurarea operaţiunii Barbarossa le-a amânat doar planurile, aceasta deportare fiind realizata pe deplin la sfarşitul anilor`40 ! În locul populaţiei seculare româneşti din Basarabia/Bucovina deportate de evreii alogeni, au fost aduse din URSS, respectiv au venit din proprie iniţiativă din România, din Bulgaria, din Ungaria şi de prin alte colţuri ale Europei aprox. 150.000 evrei cu scopul discret declarat la promisiunea lui Stalin(nerespectată ulterior) pt. realizarea aici a unei Republicii sovietice socialiste Evreieşti. De asemenea, sute de rapoarte informative calificate aflate în arhivele militare române semnalau starea de spirit a evreilor din Iaşi – proaspăt cetăţeni români, ca fiind extrem de favorabilă invaziei sovietice de peste Prut, foarte multe dintre acestea descriu atitudinea sfidătoare, dispreţuitoare pe faţă a evreilor din Iaşi la adresa autorităţilor româneşti şi a României în general !’’

 2. Aproape ca imi vine sa vomit cand aud expresii de genul “parcursul nostru democratic”. Astia au compromis atat de tare acest cuvant, incat il asociez aproape instant cu ipocrizia si minciuna.

  Ca sa rezum, holocaustul este pentru multi politicieni doar o vaca de muls, de care se folosesc in cel mai dezgustator chip, o forma de ploconeala, de bagare in seama, de dat bine cu cine trebuie…
  Ei nu au urma de empatie nici pentru evrei, nici pentru alte categorii.
  Despre sutele de mii de romani care au suferit in ultima suta de ani mai nimic.
  Niste amputati sufleteste.

  Iar ambasadorii care le dau apa la moara sunt cel putin la fel de condamnabili deoarece accepta sa propage niste manipulari si minciuni, dezvolta cu buna stiinta un mecanism abject.
  Niste oameni de onoare nu ar lasa niciodata subiecte precum holocaustul sa fie folosite pentru propasire politica. Dar le convine

  Iar cel mai ordinar lucru din toata aceasta poveste e ca Romania iese drept stat in care am avut holocaust, iar unii parca se bucura de asta.
  E o concurenta in slugarnicie: sa ne batem sa acceptam chiar mai mult holocaust decat a fost (daca a fost).

 3. Credeți că pentru Deșcolarizarea României va plăti cineva ? Dar pentru cea a lumii ? Știți și cine va plăti despăgubirile ?

  D-l menționat de dvs. nu-i președinte peste Deutschland, deci trebuie să respecte niște norme. Acceptase I.A. sau nu ? Ne spuneți cumva că acțiunea a fost executată de trupele aliate ale momentului, aflate în țară ?

  Pe comuniști de ce ziceați că nu i-a menționat ? Fiindcă erau exclusiv printre victime ?

  Victimele ziceți că au acceptat/recunoscut nevinovăția (la acel moment) a autorităților locale (adică române) ?

  N-am înțeles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE