ACTUALITATEPremierul Poloniei acuză Uniunea Europeană de șantaj asupra țării sale

Premierul Poloniei acuză Uniunea Europeană de șantaj asupra țării sale

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană de șantaj, într-o dezbatere încinsă cu șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asupra statului de drept, scrie BBC.

Discuția din Parlamentul European a avut loc după decizia Curții Constituționale de la Varșovia privind supremația legii poloneze față de cea a UE. Von der Leyen a spus că face tot ce este posibil pentru a împiedica Polonia „să submineze valorile EU”.

În replică, premierul Morawiecki a respins „limbajul amenințărilor” și a acuzat faptul că UE își depășește puterile.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ultima vreme, UE a intrat în conflict cu autoritățile de la Varșovia din cauza poziției Guvernului Poloniei în privința problemei LGBT și a independenței justiției.

Ultima confruntare a venit ca urmare deciziei Tribunalului Constituțional privind supremația legislației poloneze asupra celei europene.

Cazul a fost adus în fața Curții de către primul ministru și a constituit o premieră: un lider al unui stat membru a pus sub semnul întrebării tratatele cu UE într-o curte constituțională.

Marți, doamna von der Leyen a declarat Parlamentului European că executivul UE – Comisia Europeană – „evaluează cu atenție această hotărâre”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteuluiR3media.

Ea a spus că situația trebuia rezolvată, dar a fost fermă: „Această hotărâre pune la îndoială bazele Uniunii Europene. Este o provocare directă la unitatea ordinii juridice europene”.

Promițând să ia măsuri, doamna von der Leyen a stabilit trei moduri în care Comisia Europeană ar putea răspunde la hotărârea instanței poloneze.

Opțiunile, a spus ea, reprezintă contestarea în mod legal decizia instanței, reținând fondurile UE și suspendând unele dintre drepturile Poloniei ca stat membru.

Comisia Europeană nu a aprobat încă 57 de miliarde de euro din fondurile de recuperare Covid-19 alocate Poloniei și s-ar putea să nu facă acest lucru până la soluționarea litigiului.

În replică, Morawiecki a spus că Polonia „este atacată” de către liderii UE și este „inacceptabil să vorbim despre penalizări financiare”. „Șantajul nu trebuie să fie o metodă politică”, a spus liderul polonez.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

2 COMENTARII

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...