luni, iulie 15, 2024
ACTUALITATEPremierul Poloniei acuză Uniunea Europeană de șantaj asupra țării sale

Premierul Poloniei acuză Uniunea Europeană de șantaj asupra țării sale

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană de șantaj, într-o dezbatere încinsă cu șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, asupra statului de drept, scrie BBC.

Discuția din Parlamentul European a avut loc după decizia Curții Constituționale de la Varșovia privind supremația legii poloneze față de cea a UE. Von der Leyen a spus că face tot ce este posibil pentru a împiedica Polonia „să submineze valorile EU”.

În replică, premierul Morawiecki a respins „limbajul amenințărilor” și a acuzat faptul că UE își depășește puterile.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul „O istorie a lumii pentru copii” de Virgil Hillyer, și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

În ultima vreme, UE a intrat în conflict cu autoritățile de la Varșovia din cauza poziției Guvernului Poloniei în privința problemei LGBT și a independenței justiției.

Ultima confruntare a venit ca urmare deciziei Tribunalului Constituțional privind supremația legislației poloneze asupra celei europene.

Cazul a fost adus în fața Curții de către primul ministru și a constituit o premieră: un lider al unui stat membru a pus sub semnul întrebării tratatele cu UE într-o curte constituțională.

Marți, doamna von der Leyen a declarat Parlamentului European că executivul UE – Comisia Europeană – „evaluează cu atenție această hotărâre”.

Înveți și ajuți! Cumpără-i copilului tău manualul  „Geografie elementară” de Charlotte Mason și vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteuluiR3media.

Ea a spus că situația trebuia rezolvată, dar a fost fermă: „Această hotărâre pune la îndoială bazele Uniunii Europene. Este o provocare directă la unitatea ordinii juridice europene”.

Promițând să ia măsuri, doamna von der Leyen a stabilit trei moduri în care Comisia Europeană ar putea răspunde la hotărârea instanței poloneze.

Opțiunile, a spus ea, reprezintă contestarea în mod legal decizia instanței, reținând fondurile UE și suspendând unele dintre drepturile Poloniei ca stat membru.

Comisia Europeană nu a aprobat încă 57 de miliarde de euro din fondurile de recuperare Covid-19 alocate Poloniei și s-ar putea să nu facă acest lucru până la soluționarea litigiului.

În replică, Morawiecki a spus că Polonia „este atacată” de către liderii UE și este „inacceptabil să vorbim despre penalizări financiare”. „Șantajul nu trebuie să fie o metodă politică”, a spus liderul polonez.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. UE să abă grijă să nu redevină URSS. Altfel se vor pis…a națiunile pe ei, alde Ursula și alți servitori globaliști

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE