marți, decembrie 10, 2024
ACTUALITATESănătatea pacienților români, în așteptare. Unii bolnavi trebuie să aștepte ani buni...

Sănătatea pacienților români, în așteptare. Unii bolnavi trebuie să aștepte ani buni medicamentele de ultimă generaţie

Pacienții români se confruntă cu o așteptare de peste 900 de zile pentru a avea acces la medicamentele de ultimă generație. Iar asta vine ca urmare a deciziei autorităților de a face economii la bugetul sănătății și a faptului că acestea neglijează actualizarea listei de medicamente compensate.

Datele unui studiu care urmărește disponibilitatea noilor medicamente și durata de timp necesară pacienților pentru a avea acces la ele în 37 de țări din Europa arată că din cele 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație de a intra pe piață în Uniunea Europeană între 2018 și 2021, doar 51 erau disponibile în România în ianuarie 2023.

Astfel că în prezent, peste 19.000 de pacienți care suferă de boli grave, precum cancerul, hepatitele virale sau bolile reumatologice așteaptă să aibă acces la medicamentele de ultimă generație. Totodată, aproape 50.000 de pacienți așteaptă să primească medicamente inovatoare folosite pentru boli infecțioase, oftalmologie sau dermatologie.

ZECI DE MII DE PACIENȚI PE LISTA DE AȘTEPTARE:
19.000 pacienți: cancer, boli rare, hepatite virale, boli reumatologice
50.000 pacienți: boli infecțioase, oftalmologie, dermatologie
SURSA: Studiu W.A.I.T.

Pentru ca asta să se întâmple, trebuie să treacă o vreme îndelungată. De la momentul în care se emite raportul de evaluare pentru medicamente și până când se emite hotărârea de guvern, trec în medie 95 de zile. În plus, potrivit celor de la ziarul Puterea, este necesară o finanțare suplimentară de 1,7 miliarde de lei pentru renegocierea contractelor cost-volum, care se apropie de expirare, și pentru negocierea unor noi contracte pentru medicamentele noi.

Iar toate aceste proceduri îndelungate plasează țara noastră la coada clasamentului în Europa.

Timpul mediu de la aprobare până la disponibilitate în România este de 918 zile, adică peste 2 ani și jumătate. În alte țări europene, oamenii au acces la medicamentele de ultimă generație mult mai rapid. Germanii în 128 de zile, italienii în 436 de zile, maghiarii în 549 de zile și bulgarii în 705 zile.

TIMPUL MEDIU DE AȘTEPTARE PENTRU ACCESUL LA MEDICAMENTE INOVATOARE
România: 918 zile
Germania: 128 zile
Italia: 436 zile
Ungaria: 548 zille
Bulgaria: 705 zile
SURSA: Studiu W.A.I.T.

Durata de așteptare a crescut comparativ cu același studiu făcut 2021, care indica un timp de așteptare de 899 de zile pentru pacienții români.

În ceea ce privește medicamentele oncologice, doar 14 din cele 46 care au primit autorizație de punere pe piață între 2018 și 2021 sunt disponibile pentru pacienții români. Iar timpul de acces la aceste medicamente este și mai mare, de 991 de zile.

Principalele cauze care duc la întârzieri sunt legate în primul rând de lipsa de predictibilitate a circuitului legislativ de actualizare a Listei medicamentelor compensate și de publicare a protocoalelor terapeutice aferente. Alți factori care afectează timpul de acces sunt criteriile de evaluare a tehnologiilor medicale, precum și întârzierile datorate negocierilor pentru contractele Cost-Volum, în cazul medicamentelor cu decizie de includere condiționată.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,500FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE