ACTUALITATEPolonia impune posturilor sale de radio să emită cel puțin 49% din...

Polonia impune posturilor sale de radio să emită cel puțin 49% din conținut în limba poloneză. Peste 200 de radiodifuziuni protestează

Peste 200 de posturi de radio poloneze au protestat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului şi publicată marţi de mass-media locale, împotriva unei legi care le va obliga să emită în limba poloneză aproape jumătate din conţinuturile lor (49%), relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Cele 202 posturi de radio semnatare, care însumează circa 70% din toate posturile radiofonice poloneze, consideră că această „lege va dăuna industriei muzicale poloneze în loc să o promoveze” şi o asemenea măsură ar putea avea „consecinţe catastrofale”.

În rândul statelor europene, Polonia are al doilea cel mai ridicat procent de difuzare de conținut în limba națională, cu 33% (norma minimă actuală), fiind depășită doar de Franța, cu 40%.

Vicepreşedintele grupului radiofonic Agora Radio, Adam Fijalkowski, susţine că cererea publicului pentru melodii în limba poloneză este limitată, așadar posturile radiofonice nu fac decât să se adapteze opţiunilor ascultătorilor. Comitetul pentru Cercetare Radio Polonia (KBR) afirmă că de schimbările propuse vor beneficia platformele de emisie online, precum Spotify şi Apple Music.

Această lege va intra în vigoare abia în luna iulie, făcând parte dintr-un cadru legislativ mult mai amplu, ce include și un impozit asupra veniturilor din publicitate obţinute de companiile de mass-media. Aceste decizii au fost înțelese ca o amenințare la adresa companiilor vulnerabile de presă, astfel, în semn de protest, toate marile ziare poloneze şi-au suspendat ediţiile în ziua de 10 februarie.

Facebook Notice for EU!
You need to login to view and post FB Comments!

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu-mi „editează” ideile și materialele publicate. Sunt un om liber. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumesc.

Mihai Șomănescu
Publisher R3media

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Cele mai populaR3 articole

Articole R3laționate

IMPORTANT

Fiți LEI pentru R3: Am strâns 12.851 de lei din 45.000,...

Dragi prieteni, aici o să vă țin la curent cu campania de donații pe care am început-o pe 1 iulie 2021 și care se termină...