vineri, februarie 23, 2024
ACTUALITATEPE solicită ca primatul dreptului UE față de legislația națională să fie...

PE solicită ca primatul dreptului UE față de legislația națională să fie înscris în tratate. Viktor Orban vrea protejarea SUVERANITĂȚII NAȚIONALE prin lege

Eurodeputații doresc ca principiul primatului dreptului UE să fie înscris în tratate, conform unei rezoluții adoptate marți în plenul de la Strasbourg.

Cu 430 de voturi pentru, 172 împotrivă și 29 de abțineri, Parlamentul European a aprobat un raport din proprie inițiativă privind principiul primatului dreptului UE, anunță Calea Europeană.

Potrivit raportului, deși nu există o ierarhie între legislația UE și cea națională, în caz de conflict, statele membre ar trebui să înceteze să aplice dispozițiile conflictuale și să interpreteze legislația națională în conformitate cu legislația UE.

Pentru a atenua posibilele conflicte, deputații europeni recomandă includerea explicită a principiului primatului dreptului UE în tratatele UE și regretă că acest lucru nu s-a întâmplat în cadrul Tratatului de la Lisabona, menționează sursa citată.

Comisia Europeană trebuie să monitorizeze hotărârile naționale și să acționeze

Parlamentul solicită Comisiei, în calitate de gardian al tratatelor, să monitorizeze îndeaproape hotărârile instanțelor naționale în ceea ce privește primatul dreptului UE și să inițieze proceduri de încălcare a dreptului comunitar ca răspuns la hotărârile care îl contestă. Comisia ar trebui să pregătească un raport anual privind aplicarea legislației UE, inclusiv un tablou de bord privind respectarea hotărârilor CJUE în țările UE.

Ungaria: Proiect de lege privind protecţia suveranităţii naţionale

Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a înaintat, marţi, un proiect de lege privind protecţia suveranităţii naţionale, pentru a se apăra împotriva a ceea ce a numit ingerinţa politică nejustificată a unor persoane sau grupuri străine, informează agenția Reuters, citată de Agerpres.

„Suveranitatea Ungariei este afectată, şi prezintă, de asemenea, un risc crescut pentru securitatea naţională, dacă puterea politică ajunge în mâinile unor persoane sau organizaţii dependente de orice putere, organizaţie sau persoană străină”, se arată în proiectul de lege.

Parlamentarii trebuie să dezbată proiectul înainte de aprobarea finală.

Senatorul Claudiu Târziu a criticat în termeni duri raportul aprobat de Parlamentul European.

„Globaliștii vor să elimine dreptul de vot al statelor-membre, să transfere competențe fundamentale către Bruxelles și să ideologizeze și ceea ce a mai rămas neideologizat după tiparele neomarxiste. Nu mai puțin de 267 de amendamente sînt pregătite în vederea modificării tratatelor.

Nu vrem UERSS! Vrem o Uniune a statelor naționale SUVERANE!”, a transmis, miercuri, pe Facebook, Claudiu Târziu, președintele CNC AUR și candidat la alegerile europarlamentare din 2024.

spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE