ACTUALITATEPașaportul de vaccinare al Uniunii Europene va fi implementat înainte de începerea...

Pașaportul de vaccinare al Uniunii Europene va fi implementat înainte de începerea verii, estimează Angela Merkel

Liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene au discutat în timpul summit-ului digital de joi despre problemele logistice pe care trebuie să le rezolve blocul comunitar în contextul programului de vaccinare anti-COVID-19, conform Deutsche Welle.

Statele din sudul continentului, precum Spania, Italia şi Grecia, care se bazează masiv pe industria turismului, cred că o asemenea schemă ar putea încuraja relaxarea restricţiilor impuse asupra traficului aerian, evitându-se astfel dezastrul sezonului estival de anul trecut. Liderii europeni consideră că implementarea acestui pașaport (ca dovadă a vaccinării) ar spori cursul economic firesc al industriei turistice. Totodată, în contrapondere, ţările din nordul Europei au subliniat faptul că certificatele de imunizare ar putea genera un val de discriminare de-a lungul continentului.

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că paşapoartele de vaccinare vor fi disponibile, cel mai probabil, înaintea verii, însă nu a detaliat modul în care vor fi utilizate, adăugând faptul că blocul are nevoie de trei luni pentru a crea un cadrul tehnic eficient. Merkel a menţionat că emiterea certificatelor „nu înseamnă că vor călători doar persoanele care au paşaport de vaccinare”.

„Primul obiectiv este atingerea unei rate ridicate de vaccinare. Uniunea Europeană va primi 50 de milioane de doze până luni. Circa 29 de milioane de oameni au fost imunizaţi până acum, adică 8% din populaţia adultă”, declară Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, conform Ziarul Financiar.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat vineri speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică paşaportul de vaccinare anti-COVID-19, ceea ce le-ar permite oamenilor să călătorească liber dacă fac dovada că s-au vaccinat, transmite Reuters, citat de Agerpres.

„Suntem apărătorii unei măsuri la nivel european şi cu acest obiectiv lucrăm, în calitate de preşedinte [al Consiliului UE], cu Comisia Europeană. Speranţa pe care o avem cu toţi este ca până în vară să fie posibil ca acest document [pașaportul de vaccinare] să existe.”, a declarat domnul Costa, după o videoconferinţă cu liderii celorlalte state membre ale Uniunii Europene, conferințe desfăşurate joi şi vineri.

Pașaportul ce ar dovedi vaccinarea anti-Covid presupune, conform Health.com, un act oficial ce ar conferi anumite drepturi (cândva firești și neîndoielnice), precum călătoritul peste hotare, participarea la evenimente publice ș.a.m.d. În ciuda discursului ce dorește să exprime valorile democrației, libertății și înțelegerii (discurs asumat de toți), unii lideri europeni abordează altfel situația, considerând vaccinarea ca fiind un act de responsabilitate, fapt ce ar fundamenta decizia de a restricționa drepturile numeroaselor persoane ce refuză să o facă. De altfel, declarația cancelarului german liniștește apele, întrucât se preconizează că lipsa vaccinului nu va limita total accesul de a călători, ci doar, probabil, îl va restricționa în anumite condiții.

MAI MULTE DE LA ACELAȘI AUTOR

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți. În România, mediul economic este conectat la sistemul global și nu există, precum în Statele Unite sau alte țări, companii care să-și asume susținerea cauzei naționale.

Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, contribuie și tu printr-o donație, oricât de mică. Împreună, putem reuși multe.

Mulțumim!

Redacția R3media

Dacă dorești să fii alături de noi, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

[gs-fb-comments]

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate