Părintele Alexandru Baltagă, singurul cleric din Sfatul Țării, atunci când acest organism a votat unirea Basarabiei cu Țara va fi canonizat, a anunțat Sinodul Mitropoliei Basarabiei.
Reamintim că în 1925, Patriarhia Română va oficializa sfințenia mai multor personalități importante din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române, între care și mărturisitorii din temnițele comuniste.
Iată o biografiei a părintelui mărturisitor, conform agenției Basilica a Patriarhiei Române:
Părintele Alexandru Baltagă a fost singurul cleric din Sfatul Țării când s-a votat unirea Basarabiei cu România. Când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, a fost deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului. Clericul recunoscuse în fața anchetatorilor că nu agrea revoluția bolșevică și nici faptul că, înainte de Unire, românii nu-și puteau folosi limba maternă în cult.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
S-a născut în 14 aprilie 1861 într-o familie de preot și a devenit și el preot la Biserica „Aleksandr Nevski” din Călăraşi-sat, în Republica Moldova de azi. A crescut doi copii adoptivi, pe Vsevolod şi pe Margareta.
A fost un neobosit promotor al culturii și identității românești. Între 1903 și 1925 a fost preşedintele Congresului Eparhial, iar în 1917 a devenit singurul reprezentant al Bisericii în Sfatul Țării. În această calitate, în 27 martie 1918, a votat pentru unirea provinciei cu țara-mamă, România.
Ulterior a fost desemnat membru al Comitetului de unificare a bisericilor din România Mare.
După anexarea Basarabiei de către Uniunea Sovietică la 28 iunie 1940, a rămas alături de enoriași, chiar dacă restul familiei s-a refugiat peste Prut.
A fost foarte rapid arestat și condamnat pentru activitate contrarevoluționară și dușmănoasă față de Uniunea Sovietică. Întrebat de anchetator, Părintele Alexandru Baltagă a spus: „Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o evita, am votat unirea”.
La o altă întrebare specifică a anchetatorului, părintele a răspuns: „Preoţimea a avut un rol important în dezlipirea Basarabiei de la Rusia Sovietică şi alipirea ei la România. Toată activitatea mea ulterioară a fost îndreptată pentru consolidarea poziţiei României în Basarabia, fapt care-l recunosc”.
A fost deportat la Kazan, Tatarstanul de azi, unde a decedat curând, în data de 7 august 1941.
La arestarea lui au fost confiscate 11 ordine și medalii oferite de autoritățile de stat și bisericești de-a lungul timpului.
„Reamintim că în 1925, Patriarhia Română va oficializa sfințenia mai multor personalități importante din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române, între care și mărturisitorii din temnițele comuniste.”
Îi doresc să ajungă să mărturisească și cum le-a plăcut „după”. Până atunci, 1925 este trecut, nu viitor!
Ca de obicei, n-am aflat ce motiv a invocat URSS în 1940. Dacă în anii ’80 era greu să disting dacă o fi vina URSS ori a României, de 31 de ani URSS-ul nu mai este (ba a fost condamnat și de … ofițerul KGB VVP drept imperialist măcar așa, un pic – în apucături!). Și tot nu se știe motivația! (E, așa, un zvon că URSS n-a agreat cum s-a făcut treaba, și că așa ceva a pățit și Finlanda – fost ținut „îngrijit” de Rusia țaristă – cu una din regiunile sale.) Pe de altă parte, zvonul aprobării (în general) din partea lui Lenin există și la Stânga americană.)
Cum a luat-o Rusia pe la 1812 -15 (după ce-a scăpat de Napoleon și-a pornit-o spre Paris) ? Era o bucată din Moldova ruptă de Sublima Poartă (ca să plătescă oalele sparte), ori era deja proprietatea Sublimei Porți de ceva vreme ?
„Pr. Alexandru Baltagă, singurul cleric din Sfatul Țării care a votat Unirea Basarabiei cu Țara […]”
Nici măcar pe-asta n-am înțeles-o … Adică ceilalți clerici din Sfatul Țării au votat împotrivă ? Ori pronumele relativ „care” este „în plus” acolo (trebuind să fie înlocuit cu o virgulă) ?
„Da, recunosc. Eu, Baltaga, într-adevăr am fost adversar al revoluţiei şi, pentru a o evita, am votat unirea”.
Pe-asta o luăm drept bună, ori este datorată presiunii din „anchetă” ? Adică Sfinția Sa a vrut mutarea pământului Basarabiei într-o altă țară doar pentru a evita revoluția rușilor ?
Înțeleagă cine-o putea.
2025, aveti dreptate.