duminică, aprilie 21, 2024
ACTUALITATEParlamentul European declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Parlamentul European declară Rusia drept stat care sponsorizează terorismul

Uniunea Europeană a luat în calcul solicitările repetate venite din partea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, astfel că miercuri, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care Rusia este declarată stat sponsor al terorismului și care utilizează mijloace de terorism, informează Hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, rezoluția a fost adoptată de europarlamentari cu 494 de voturi pentru, 58 împotrivă şi 44 abţineri, iar în textul acesteia se arată că atacurile şi atrocităţile deliberate comise de forţele ruse şi de reprezentanţii acestora împotriva civililor din Ucraina, distrugerea infrastructurii civile şi alte încălcări grave ale dreptului internaţional şi umanitar constituie acte de terorism şi crime de război, conform unui comunicat al Parlamentului European.

Astfel, Rusia este declarată drept stat care sponsorizează terorismul şi “recurge la mijloace teroriste”.

Rezoluția adoptată are un character simbolic, Uniunea Europeană neputând desemna

în mod oficial un stat drept sponsor al terorismului, însă Parlamentul European îndeamnă statele membre să elaboreze un cadru juridic adecvat şi să adauge Rusia pe o astfel de listă. Acest lucru ar însemna posibilitatea implementării unor măsuri restrictive semnificative împotriva agresorului și în același timp ar avea implicaţii restrictive profunde pentru relaţiile UE cu Rusia.

O altă cerință pe care Parlamentul European a transmis-o Consiliului este de a include organizaţia paramilitară rusă Wagner, Regimentul 141 Special Motorizat, cunoscut şi sub numele de Kadîroviţi, precum şi alte grupări armate, miliţii şi interpuşi finanţaţi de Rusia pe lista UE a teroriştilor.

Alte cerințe ale Parlamentului European transmise către UE:

  • Să izoleze şi mai mult Rusia la nivel internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte apartenenţa Rusiei la organizaţii şi organisme internaţionale, cum ar fi Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite
  • Să reducă relaţiile diplomatice cu Rusia
  • Să fie menţinute la nivelul minim absolut contactele UE cu reprezentanţii oficiali ruşi
  • Instituţiile din UE afiliate statului rus care răspândesc propaganda de stat în întreaga lume să fie închise şi interzise.

Deoarece numărul de acte de terorism ale Kremlinului împotriva civililor ucraineni este tot mai mare, Parlamentul European solicită statelor membre să propună cât mai rapid un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei.

Sursa citată menționează că eurodeputaţii mai doresc ca ţările UE să prevină, să investigheze şi să urmărească penal orice eludare a sancţiunilor existente şi, împreună cu Comisia Europeană, să ia în considerare posibile măsuri împotriva ţărilor care încearcă să ajute Rusia să eludeze măsurile restrictive puse deja în aplicare.

  • “Susținem că Rusia este stat sponsor al terorismului, cerem creșterea sprijinului pentru Ucraina și înăsprirea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, inclusiv printr-un embargo complet asupra combustibililor fosili, abandonarea completă a conductelor Nord Stream 1 și 2 și mărirea listei de persoane care sunt supuse sancțiunilor.
  • Rusia, ca stat sponsor al terorismului, trebuie izolată în totalitate pe plan internațional, inclusiv în ceea ce privește apartenența ei la organizații internaționale, precum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.
  • Atât timp cât Rusia se comportă ca un stat sponsor al terorismului, trebuie să ne raportăm la Rusia ca la orice alt susținător al terorismului”, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, co-inițiator al rezoluției votate miercuri de PE.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE