joi, mai 23, 2024
ACTUALITATEPapa Francisc: Mondenitatea spirituală este cel mai mare rău al bisericii. A...

Papa Francisc: Mondenitatea spirituală este cel mai mare rău al bisericii. A face o familie, a duce mai departe societatea înseamnă a construi, războiul înseamnă a distruge

Papa Francisc a fost invitat la emisiunea „Che Tempo che Fa” pe Rai3, unde a fost intervievat de jurnalistul Fabio Fazio, în studioul său de la Milano. Suveranul pontif a vorbit despre război ca despre o „contradicție a creației” și despre „modernitatea spirituală” ca fiind ceva rău pentru biserică, relatează stiripesurse.

„Războiul este o contradicție a creației. În Biblie, Dumnezeu creează bărbatul și femeia. Dar apoi vine un război între frați, unul rău împotriva unui nevinovat, din invidie, și apoi un război cultural. Imediat vin războaiele. Este un nonsens al creației, războiul înseamnă întotdeauna distrugere. A face o familie, a duce mai departe societatea înseamnă a construi, războiul înseamnă a distruge.

Este o problemă de clasificare, de primul loc și al doilea, iar războaiele, îmi pare rău să spun, în acest moment sunt pe primul loc. Copiii, migranții, săracii, cei care nu au de mâncare nu contează, sunt la categoriile joase, nu sunt pe primul loc. În imaginația universală ceea ce contează este războiul.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Cu un an fără să se producă arme se poate da de mâncare și se poate da educație pentru întreaga lume în mod gratuit, dar asta este pe plan secund. Ne gândim la războaie, e greu, dar este adevărul. Prima categorie este războiul, ceilalți pe locul al doilea. Război ideologic, comercial, de putere și multe fabrici de arme”, a precizat Papa.

Acesta a vorbit și despre familie și despre cât de important este ca biserica să fie aproape de tinerii care întemeiază familii.

„Trebuie să fiți aproape de copii: când cuplurile tinere se spovedesc sau vorbesc cu ei, eu mereu întreb: «Te joci cu copiii tăi?». Uneori aud răspunsuri dureroase: «Părinte, când plec ei dorm și când mă întorc la fel». Aceasta este societatea crudă care îndepărtează părinții de copii.

Chiar și atunci când copiii fac niște derapaje, chiar și când sunt mari, trebuie să fiți aproape de ei, trebuie să vorbiți cu copiii voștri. Părinții care nu sunt apropiați nu acționează bine, trebuie să fie aproape complici ai copiilor, acea complicitate care le permite părinților și copiilor să crească împreună”, a declarat Papa Francisc.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Etamynis (alergie la praf, polen, venin) și vei contribui la susținerea siteului R3media.

Întrebat cum reușește să suporte societatea actuală și provocările sale, acesta a dat exemple de oameni mai necăjiți decât el.

„Dacă vedeți atât de mulți oameni care îndură lucruri rele în fiecare zi, oameni care îndură dificultăți familiale și economice, părinți care văd că nu ajung cu salariul până la sfârșitul lunii, nu aș fi sincer să spun că suport mult. Sunt la fel ca mulți alți oameni. Și apoi nu sunt singur. Am bărbați și femei bune care mă ajută, nu sunt un campion la greutăți care suportă lucruri, îndur cum îndură mulți oameni”, a spus suveranul pontif.

Papa a vorbit apoi despre instituția pe care o reprezintă, despre viitorul acesteia și despre iertare.

„Astăzi cel mai mare rău al Bisericii este mondenitatea spirituală. Este cel mai rău dintre relele care i se poate întâmpla Bisericii, chiar mai rău decât papii libertini și face să crească un lucru urât: clericalismul care este o perversiune a Bisericii, care generează rigiditate. Există întotdeauna putreziciune.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Să nu trăim în minciună. Un manual pentru disidenții creștini, de Rod Dreher, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Toți avem dreptul să fim iertați. Privirea de sus în jos nu este niciodată permisă: este privirea celui care domină. Dumnezeu ne-a făcut buni, dar liberi, libertatea este cea care ne permite să facem atât de mult bine, dar și atât de mult rău, suntem liberi. Suntem liberi și stăpâni să luăm propriile decizii, chiar și cele greșite.

Abilitatea de a fi iertați este un drept al omului, toți avem dreptul de a fi iertați dacă cerem iertare. Am uitat că oricine îmi cere iertare are dreptul să fie iertat, dacă are vreo datorie față de societate, trebuie plătită cu iertare. Tatăl fiului risipitor aștepta fiul ca să îl ierte”, a precizat acesta.

În încheiere, a oferit și câteva detalii mai intime despre el și viața sa.

„[despre muzică] Îmi plac clasicii, foarte mult. Și îmi place tango. Un porteño [nativii din Buenos Aires] care nu dansează tango, nu este un porteño. (…) [despre prieteni] Am prieteni care mă ajută; puțini, dar adevărați și cu aceștia am o relație normală. Nu că eu aș fi normal, am anomaliile mele, dar îmi place să stau cu prietenii. Am nevoie de prieteni. Este unul dintre motivele pentru care nu m-am dus să locuiesc în apartamentul papal. Ceilalți Papi sunt sfinți, dar eu nu sunt atât de sfânt, am nevoie de relații umane.

Hrănește bine(le)! Cumpără suplimentul alimentar Lăptișor de matcă crud și vei contribui la susținerea siteului R3media.

[despre copilărie] Primul lucru pe care mi-am dorit să-l fac a fost să devin măcelar, deoarece când am fost la cumpărături cu bunica l-am văzut pe măcelar care avea în față o geantă în care băga mulți bani; o fi rădăcina mea genoveză… În cele din urmă, am studiat chimie și m-am pregătit pentru a intra la facultatea de medicină, dar apoi a sosit vocația”, a conchis suveranul pontif.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

  1. asa este domnu suveran, dar ce te faci cand chiar mataluta sustii prin spate razboiul, cu miliardele si afacerile celei mai mari entitati planetare care este biserica catolica, si prin fata in mod direct asa zisa modernitate spirituala, domnule marxist lgbtiq+ care ai trimis milioane de oameni la o forma de moarte mai usoara prin vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE