ACTUALITATEOmul care a inventat web-ul, așa cum îl știm azi, construiește un...

Omul care a inventat web-ul, așa cum îl știm azi, construiește un nou internet, în care toate datele sub controlul utilizatorului. Când încep primel teste

Sir Tim Berners-Lee, omul de știința creditat cu navigarea pe internet cunoscută sub numele de World Wide Web (WWW) spune că vrea să reinventeze ciberspațiul încă o dată, relatează Reuters.

Alături de un nou startup numit Inrupt, Berners-Lee urmărește să rezolve câteva din problemele care au pus probleme așa numitului „open web” într-o lume a platformelor gigant precum Facebook sau Twitter.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner  și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Construind pe ideile dezvoltate de un proiect software open-source numit „Solid”, „Inrupt” promite un internet în care oamenii pot folosi o singură logare pentru toate serviciile, iar datele personale să fie depozitate în „capsule” sau magazine personale online, controlate de utilizator.

„Oamenii sunt sătui de lipsa de control, de silozuri (clouds)”, a spus Berners-Lee, într-un interviu acordat Reuters. Acest nou web, îmbunătățit, va permite împărțirea persoană-către-persoană și colaborările care au permis succesul marilor companii de social media, doar că totul va fi în controlul utilizatorilor.

Hrănește bine(le)!Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3Media.

Partenerul lui Lee în această întreprindere, John Bruce, spune că „Inrupt” a semnat contracte cu Sistemul Național de Sănătate al Marii Britanii(NHS), BBC-ul și Guvernul flamand al Belgiei ca și clienți pilot.

Investitorii în proiect sunt Hearst Ventures, Octopus Ventures și Akamai, o firmă care livrează conținut pe internet.

Bruce a declarat că testele cu NHS vor servi pentru a rezolva problema incompatibilității datelor din dosarele medicale. Cu acest nou sistem, NHS ar putea oferi „o prezentare holistică a istoricului medical” al persoanei, atât medicilor cât și altor furnizori de servicii, totul rămânând însă sub controlul utilizatorului.

Un țel cheie pentru noul sistem va fi să convingă dezvoltatorii să scrie programe software pentru noua platformă. Inrupt, ca și web-ul inițial, este un set de protocoale prin care mașinile comunică unele cu altele, însemnând că aplicațiile sunt cele care le aduc la viață.

„Implicațiile sunt atât de largi, că este ca o reconstrucție a web-ului”, a spus Berners-Lee.

Inițiativa lui Berners-Lee nu este nouă. Conform India Times, proiectul „Solid” a început încă din primele luni ale anului 2018, atunci când cel considerat „inventatorul internetului” a părăsit catedra de la MIT pentru a se apuca de treabă.

De fapt, conform sursei citate, „Solid” este construit pe o platformă dezvoltată la MIT de ani de zile. Practic, „noul web” este conceput practic pentru a fi ca primele zile ale Internetului, sălbatic și gratuit, iar Inrupt va fi calea de accesare, cel puțin la început. Într-o demonstrație a conceptului, a evidențiat ceea ce părea o pagină de browser foarte simplă, complet goală. O parte dintr-o aplicație construită pentru uz personal, a afișat calendarul, agenda, chat-urile, muzica, etc. , toate într-un singur loc. E ca și cum ar fi combinat Google Drive cu Whats App și Spotify și aproape tot ce înseamnă cloud storage și conectivitate online folosit azi, într-un singur lucru. Diferența este că, aici,  toate informațiile sunt sub controlul utilizatorului.

Vești proaste pentru Big Tech.

Dragi prieteni,

dacă doriți o presă independentă, trebuie s-o susțineți.Recenta criză a arătat câtă nevoie există pentru o presă independentă, care să nu depindă de subvențiile guvernamentale și de banii multinaționalelor.

Trebuie să știți: nimeni nu ne „editează” ideile și materialele publicate. Suntem oameni liberi. Dacă îți place și dorești să citești și în continuare materiale pe R3media, urmărește-ne pe Google News, Telegram, Facebook sau Twitter. Sau poți să te abonezi, gratuit, la Newsletter.

Înscrie-te la newsletterul R3Media

Te rog așteaptă puțin

Mulțumim! Bine-ai venit în comunitatea noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate