miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEObiectivul unei posibile detașări de trupe NATO în Ucraina

Obiectivul unei posibile detașări de trupe NATO în Ucraina

Diverse blog-uri rusești (sau pro-rusești) de informații despre situația operațiunilor din Ucraina susțin, în ultima vreme, că scopul adevărat al posibilei deplasări de trupe NATO (eventual, franceze) în Ucraina este de a preveni joncțiunea forțelor ruse din Herson (Kherson) cu regiunea Transnistria.

Așadar, bloggeri ruși sau rusofili afirmă că, probabil, trupele „lui Macron” vor fi poziționate pe aliniamentul Odessa – Nicolaev. Ambele orașe sunt porturi la Marea Neagră. Nicolaev este amplasat pe malurile Bugului, dar se poate cu ușurință naviga de la Nicolaev până la Marea Neagră. Ucrainenii vor să dezvolte comerțul și traficul naval prin Nicolaev, pentru a ușura presiunea logistică din portul Odessa, deci vor, categoric, să dezvolte capacitățile de anvigare pe Bug, între vărsarea în mare și orașul Nicolaev. Au nevoie de o alternativă la Odesa, atât pentru alimentare cu mărfuri, cât, mai ales, pentru alimentare cu arme și muniții livrate prin Marea Neagră.

În prezent, rușii ocupă tot istmul, respectiv tot malul Kherson-ului. Rușii pot bombarda toate ambarcațiunile care circulă pe Bug în aval sau în amonte. Dar, mai important decât atât, rușii pot ataca Odessa din istmul Kherson (sau Herson). Obiectivul rușilor este dublu și foarte predictibil d.p.v. militar: scoaterea din joc a Odesei (portul distrus, avariat sau, chiar, cucerit/ capturat) și, apoi, înaintarea pe uscat până la Transnistria.

Aici, în această zonă foarte strategică, ar urma să fie dislocate trupele franceze, desigur, sub stindard NATO, ale președintelui Macron. Potrivit opinatorilor ruși, francezii nu ar fi amplasați chair în Odesa sau pe malul Mării Negre, ci la nord de oraș, pe uscat, și direct în orașul Nicolaev. Misiunea francezilor ar fi să apere, să blocheze, să descurajeze orice tentativă rusească de înaintare spre Transnistria, prin zona Odesa – Nicolaev.

Din punct de vedere politic, o astfel de deplasare de trupe NATO în Ucraina ar spune mai mutle lucruri – în principal, că liderii NATO încep să preagătească o stare de armistițiu sau de înghețare a operațiunilor în zona Odesa. Cu alte cuvinte, nu se mai crede în elibersrea ultimei brazde de pământ ucrainean de „agresorul” de la Răsărit, ci se dorește oprirea înaintării rusești spre Transnistria și asigurarea (apărarea)  Odesei. Cum ucrainenii nu mai resurse umane și muniție, este cazul ca NATO să se interpună sau să se poziționeze direct, frontal, în fața rușilor.

Aceasta este teoria vehiculată de presa „independentă” rusofilă.

Pare o teorie credibilă. Francezii au trupe poziționate în baze permanente în România, deci, ar fi în zonă d.p.v. logistic. Republica Moldova trebuie securizată cu orice preț de o eventuală escaladare în Transnistria, altfel România se simte direct amenințată.

De remarcat că președintele Macron nu pare că reușește să convingă alte state europene din NATO să îl susțină cu trupe suplimentare. Singurul mare aliat al Franței în Ucraina este UK/ Marea Britanie, dar „perfizii albioni” nu dau semne că sunt dispuși să trimită trupe la sol. Britanicii preferă să dea indicații, propagandă la BBC, venin și informații ucrainenilor, dar nu vor să trimită trupe proprii în Ucraina, cel puțin nu trupe oficiale (ale armatei britanice), doar sub formă de mercenari și instructori de la serviciile militare de spionaj și sabotaj.

Franța și Ucraina au încheiat un acord de cooperare în domeniul apărării și securității în februarie a.c.

Republica Cehă pare să rezoneze cu Franța, dar nici cehii nu ar dori să trimită trupe cehești în Ucraina – ei trimit doar arme și muniții, a se vedea cazul lansatoarelor de rachete Vampir, unele distruse deja de ruși în zilele trecute.

Poate România să se alăture inițiativei franceze și să completeze cu trupe românești în zona Odesa – Nicolaev? Ar fi în interesul nostru, dar decizia ar fi una foarte grea d.p.v. politic. Nu pot specula. Un lucru încurajator pentru România, rușii par că au abandonat interesul pentru Insula Șerpilor, cel puțin deocamdată.

Oricum, americanii nu par să intre în ecuație, nici cu trupe, nici cu arme și muniții noi pentru Ucraina. SUA dau semne că sunt obosite de acest conflict dificil, mai ales că se apropie de momentul alegerilor prezidențiale.

În ce privește restul frontului, NATO pare că și-a abandonat apetitul pentru o victorie totală în Ucraina asupra vrăjmașilor cotropitori, și ar fi dispuși să accepte un status-quo, un armistițiu de facto, o stabilizare a frontului oriune s-ar putea realiza aceasta. De partea lor, rușii au mai încetinit considerabil înaintarea; zilnic înregistrează pierderi de blindate și oameni datorită, în principal, dronelor FPV folosite foarte eficace de ucraineni. Problema principală a rușilor este cea logisitică; sunt întinși pe o linie prea lungă a frontului („linia de contact” sau „linia de combat”), au deschis prea multe șantiere în lucru (adică, localități, sate și comune ucrainene, pe care nu le pot cuceri decisiv) și par că nu au resurse suficiente (oameni și blindate) pentru înaintări spectaculoase și rapide. Însă, rușii au încă inițiativa pe front.

Încercarea de pătrundere a ucrainenilor, prin intermediul așa-numitelor trupe rusești de opoziție, în Rusia, la nord de Harkov, pe direcția Belgorod, de săptămâna trecută, a fost detectată demult de ruși, iar succesul ucrainenilor e mai mult de imagine. Ofensiva ucraineană a fost mai mult o incursiune aventuroasă, soldată deja cu pierderi majore pentru aceștia. Nu se precizează nicăieri dacă au reușit să cucerească mai mutl de două sate mici, de lângă graniță. Din unele localități s-au și retras deja înapoi în Ucraina. Au bombardat Belgorod-ul cu rachete cehești Vampir și cam atât.

Contraofensiva surpriză ucraineană – direcția Zaporojie?

Ucrainenii par că nu au vrut să asculte de americani și britanici.

SUA le-au spus ]nc[ devanul trecut generalilor Kievului să facă tot posibilul să atace cu TOT ce au la dispoziție: oameni, blindate, elicoptere, drone, arme și muniții furnizate de Occident (lansatoare HIMARS, tancuri Abrams și Leopard 2A, blindate Bradley, etc.) pe direcția Zaporojie, spre centrala nucleară, să ajungă la Marea Neagră, să secționeze frontul rusesc în două, să separe Crimeea de Donbass pe uscat.

Aceasta a fost strategia occidentală. Dar ofițerii ucraineni au făcut anapoda, … se pare. Aceștia au aruncat toate resursele pentru apărarea Bahmut-ului și Avdiivka. Acum, s-au apucat să intre în Rusia dinspre Harkov. Și se vaită tot timpul că nu au oameni și muniții.

În prezent, sunt mari concentrări de trupe ucrainene în direcția Zaporojie, respectiv spre localitatea Tokmak. Rușii par că sunt „subțiri” în zona aceea.

Să fie aceasta noua direcție de contraofensivă ucraineană? Posibil, dar, supriză!, rușii s-au prins deja de pont și zboară tot mai multe drone peste spațiul respectiv.

Din partea lor, în această zonă, rușii se istovesc în satul Robotyne (Robotina sau Robotina), pe care nu reușesc nici să îl cucerească din interior și nici nu îl pot împresura decisiv din afara localității.

Atac în Transnistria

Ieri, mai multe agenții de presă au relatat că un elicopter aflat la sol a fost atacat și distrus de o dronă inamică, aparent, fără detalii clare, trasă dinspre Ucraina.

Este un incident rămas nerelatat de presa centrală. Intenționat sau nu.

Este o tentativă de escaladare, destul de pocită și slabă. Elicopterul, din puținele imagini disponibile, părea deja stricat sau avariat. Care ar fi rostul acestui atac cu dronă? Gesturi disperate, provocări copilărești și comportament de „bullying” politic infantil. Sperăm să nu escaladeze.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE