luni, octombrie 2, 2023
ACTUALITATENY Times: Mult așteptata contraofensivă ucraineană pare a fi început

NY Times: Mult așteptata contraofensivă ucraineană pare a fi început

Atacurile, cu tancuri și vehicule blindate occidentale, par să marcheze contraofensiva mult așteptată cu care Ucraina speră să recucerească teritoriul și să consolideze hotărârea aliaților de a continua să furnizeze arme, relatează NY Times.

Forțele ucrainene au organizat joi un atac major în regiunea sudică Zaporijjia, trecând la ofensivă împotriva rușilor invadatori în mai multe locuri din est și sud, dar nu a existat niciun indiciu de progres într-o operațiune cu miză mare pentru Kiev și aliații săi occidentali.

Trei oficiali americani de rang înalt, precum și analiști militari, au declarat că contraofensiva ucraineană majoră mult așteptată părea să fie în curs de desfășurare, după luni de zile petrecute mobilizând și antrenând noi unități și înarmându-le cu arme occidentale avansate. Un indiciu puternic, au spus ei, a fost utilizarea de către ucraineni, joi, în luptă, a tancurilor germane Leopard și a vehiculelor de luptă americane Bradley.

„Se pare că unele dintre noile brigăzi pe care Ucraina le-a pus la punct pentru această contraofensivă au fost angajate, ceea ce indică faptul că contraofensiva este în curs de desfășurare”, a declarat Rob Lee, membru senior al Institutului de cercetare în domeniul politicii externe. „Forțele ucrainene au obținut unele câștiguri tactice și au suferit pierderi”.

Statele Unite și alți aliați ucraineni au antrenat și echipat cele nouă brigăzi care au fost concepute pentru a conduce contraofensiva ucraineană de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia. Se așteaptă ca Ucraina să organizeze un asalt pe mai multe fronturi de-a lungul uneei linii care se întinde pe sute de kilometri, concentrându-se pe o porțiune din regiunile Zaporijjia și Donețk. Planurile Ucrainei vizează zone specifice pentru a încerca să străpungă liniile rusești, dar se pot ajusta pentru a se concentra pe acele lovituri care se dovedesc a fi cele mai de succes, au declarat oficialii americani.

Rusia și bloggeri ruși pro-război au susținut că forțele Moscovei au respins joi atacurile ucrainene. Kievul a spus puține lucruri despre intensificarea luptelor, fără să confirme sau să infirme afirmațiile rusești, iar oficialii ucraineni au declarat că nu vor discuta detalii din motive de secret operațional.

Bloggerii de război ruși, care au devenit o sursă majoră de informații de pe linia frontului, au declarat că forțele ucrainene au suferit pierderi grele, deși astfel de afirmații nu au putut fi confirmate, iar în trecut au fost adesea exagerate.

Doi dintre înalții oficiali americani, care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre operațiuni militare sensibile, au confirmat că trupele ucrainene care au avansat au suferit pierderi în primele lupte, dar au spus că evaluările clasificate care cuantifică pierderile sunt încă în curs de elaborare.

Ucraina, de regulă, nu discută despre pierderile militare, dar condițiile de pe câmpul de luptă reprezintă o provocare serioasă pentru un atacator. Timp de luni de zile, forțele rusești au construit o rețea de apărare, iar terenul plat ca o masă, cu puțină acoperire de-a lungul unei mari părți a frontului sudic, lasă trupele sau vehiculele blindate vulnerabile la artileria inamică.

În ultimele zile, armata rusă și bloggerii pro-război au raportat că forțele ucrainene au lansat atacuri în estul regiunii Donețk, lupte care i-au determinat pe oficialii americani să afirme la începutul acestei săptămâni că este posibil să fi început contraofensiva. Dovezile pentru această concluzie s-au înmulțit joi, dar a fost luată în considerare posibilitatea ca atacurile ucrainene să fie un preludiu la o ofensivă și mai mare.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că forțele sale au zădărnicit un atac ucrainean în regiunea Zaporijjia, în apropiere de satul Novodarivka.

Ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar, a declarat că o bătălie era în curs de desfășurare în zona unui oraș mai mare, aflat la aproximativ 16 km distanță, în regiunea vecină Donețk, Velika Novosilka, dar nu a fost clar dacă se referea la aceeași confruntare. Iar o hartă publicată de Ministerul britanic al Apărării a identificat acea zonă ca fiind locul unui aparent avans ucrainean.

Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că forțele Brigăzii 47 Mecanizate a Ucrainei, inclusiv zeci de vehicule blindate, au „încercat să străpungă apărarea Rusiei” în acea zonă, dar că forțele aeriene și terestre ale Moscovei au respins atacul. Brigada respectivă este una dintre unitățile ucrainene care au primit pregătire și echipamente avansate din partea Statelor Unite.

Relatarea rusă, la fel ca majoritatea afirmațiilor despre ceea ce se întâmplă pe front, nu a putut fi confirmată în mod independent, dar înregistrări video verificate de New York Times au arătat un vehicul blindat ucrainean în apropiere de Velika Novosilka lovind o mină de teren.

Lupte grele au fost raportate mai la vest, în regiunea Zaporijjia, în apropiere de orașul Orikhiv, unde Maliar a declarat că „inamicul este activ în defensivă”.

Bloggerii ruși au raportat că Ucraina a încercat fără succes un avans la câțiva kilometri est de Orikhiv, în apropierea satului Mala Tokmacika, și au postat videoclipuri și fotografii care arată tancuri Leopard și vehicule de luptă de fabricație germană și americană, susținând că unele dintre ele au fost distruse. The Times a reușit să confirme locațiile imaginilor și faptul că acestea au fost realizate recent și că unele echipamente au fost avariate sau distruse.

La peste 120 de mile distanță, în nord-est, au avut loc alte lupte grele în jurul orașului Bahmut, scena celei mai lungi și mai sângeroase bătălii din război. Maliar a declarat pentru televiziunile de știri ucrainene că Bahmut, unde rușii au cucerit orașul, dar ucrainenii au avansat pe flancuri, „rămâne epicentrul unde am trecut de la apărare la ofensivă” și că „distrugem o mulțime de efective inamice” acolo.

Agenția britanică de informații pentru apărare a declarat joi, în evaluarea sa zilnică, că „în majoritatea domeniilor, Ucraina deține inițiativa”.

Dar bloggerii ruși au spus că apărarea rezistă, ajutată de loviturile susținute ale Forțelor Aeriene ruse.

„După o zi de lupte continue, există informații indirecte despre perforări nesemnificative ale apărării, nu există progrese”, a scris joi dimineață fostul comandant paramilitar rus Igor Girkin pe aplicația de mesagerie Telegram.

Națiunile occidentale au furnizat arme în valoare de miliarde de dolari pentru a oferi forțelor ucrainene mobilitatea și puterea de foc necesare pentru a trece la ofensivă, inclusiv tancuri moderne și alte vehicule blindate. Aliații au antrenat rapid nouă dintre cele 12 brigăzi nou formate și echipate care se așteaptă să ia parte la lupte, alături de alte unități ucrainene.

Dar, deși solid până acum, nu există nicio garanție că sprijinul occidental va rămâne pe termen lung. Bugetul american pentru asistență militară, de exemplu, se așteaptă să se epuizeze în jurul lunii septembrie, iar unii republicani din Congres au pus la îndoială justificarea acestuia.

Dacă Ucraina nu reușește să străpungă centurile de mine, capcanele pentru tancuri și liniile de tranșee ale Rusiei, apetitul pentru înarmarea forțelor sale ar putea scădea, punând presiune asupra Kievului pentru a intra în negocieri cu Moscova sau pentru a îngheța conflictul, cimentând unele dintre câștigurile teritoriale ale Rusiei.

Distrugerea, marți, a barajului Kahovka din sudul Ucrainei, care a provocat inundații de-a lungul râului Nipru, complică situația pentru ambele părți, dar oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au declarat că efectul pe câmpul de luptă va fi minim. Inundațiile ar face mai dificilă o traversare militară a Niprului, care separă părțile aflate în război în regiunea Herson, dar ucrainenii spun că un astfel de atac nu se afla în planurile lor.

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate