Într-un articol publicat de El Correo de Espana și preluat de Demokracija.eu, jurnalistul spaniol Álvaro Peñas vorbește despre Crucea de la Nowa Huta, unul dintre simbolurile excepționale ale rezistenței creștinilor polonezi în fața tăvălugului ateu comunist.
Într-o Polonie devastată de război și cu o populație foarte reticentă în a accepta regimul impus de Stalin, comuniștii au ținut să arate poporului polonez „vârfurile paradisului socialist”. Susținuți de Uniunea Sovietică, au hotărât să construiască un oraș nou foarte aproape de Cracovia. Astfel, la 17 mai 1947, a luat naștere proiectul Nowa Huta („Noua Oțelărie”), deși construcția primelor blocuri a început abia în iunie 1949. Orașul urma să găzduiască cei peste 30.000 de muncitori care aveau să lucreze în combinatul siderurgic „Lenin”, construit între anii 1950 și 1954.
Condițiile de lucru nu erau ușoare. Pentru a încuraja construcțiile și a înrola muncitori voluntari, comuniștii au apelat la Piotr Ożański, un stahanovist despre care se spune că ar fi pus 33.000 de cărămizi într-o singură zi. În pofida dificultăților, Nowa Huta a devenit realitate.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Hrănește bine(le) ! Cumpără suplimentul alimentar Propolis mielat (tinctură de propolis cu miere) și vei contribui la susținerea siteului R3media
Respectând dogmele „realismului socialist”, Nowa Huta dispunea de o piață centrală imensă, în centrul căreia s-a aflat, între 1973 și 1989, o statuie uriașă a lui Lenin, din care se ramificau cinci alei largi, mărginite de copaci, care reprezentau cele cinci vârfuri ale ale stelei roșii. Avea parcuri, chiar și lacuri, însă nu avea nicio biserică. Potrivit logicii comuniste, muncitorii nu aveau nevoie de Dumnezeu, întrucât aveau Partidul.
Cu toate acestea, în 1956, după protestele din Poznań și moartea lui Stalin și a liderului comunist polonez Bolesław Bierut, a avut loc așa-numitul „dezgheț Gomułka”. Noul secretar general Władysław Gomułka a abandonat stalinismul și a adoptat anumite reforme. În Nowa Huta, autoritățile au permis, în 1958, construcția unui lăcaș de cult, iar credincioșii au ridicat o cruce din lemn pe situl ales. Un loc în care, din acel moment, a început să se oficieze liturghia. Însă, cu totul previzibil, „îngăduința” comuniștilor față de Biserica Catolică nu a durat mult, iar Partidul s-a răzgândit. Nowa Huta nu avea nevoie de o biserică, ci de o școală în care să fie predate valorile marxiste. Karol Wojtyła, episcop auxiliar de Cracovia și viitor suveran pontif, a încercat să convingă autoritățile, dar Partidul a rămas neclintit.
În dimineața zilei de 27 aprilie 1960, au fost trimiși muncitori să îndepărteze Crucea, însă au fost împiedicați de trecători să-și ducă până la capăt misiunea. Treptat, un număr din ce în ce mai mare de oameni s-au adunat pentru a o apăra. În fața unei asemenea provocări, autoritățile au trimis organele de miliție pentru a pune capăt protestului, iar Crucea să poată fi dată jos. Milițienii au folosit bastoane și gaze lacrimogene, cărora protestatarii le-au răspuns cu pietre. A urmat o luptă care a durat până la căderea nopții.
Câteva zile mai târziu, Gomułka i-a numit „gunoaie” și „provocatori” pe cei care au apărat Crucea. În urma revoltelor, miliția a întocmit o listă cu peste două sute de persoane care să fie întemnițate, amendate sau concediate. Cu toate acestea, Crucea a rămas. Protestele au continuat într-o formă pașnică, datorită intervenției lui Karol Wojtyła. În 1967, autoritățile au permis înălțarea noii biserici, construită de către muncitorii din Nowa Huta vreme de zece ani.
Nowa Huta este astăzi un cartier al Cracoviei, în care locuiesc aproape un sfert de milion de oameni. În 2004, Piața Centrală a fost redenumită „Piața Centrală Ronald Reagan” și găzduiește un monument dedicat sindicatului anticomunist Solidarność (statuia lui Lenin a fost înlăturată în 1989 în aplauzele cetățenilor din Nowa Huta). Chiar lângă Cruce, simbol al rezistenței, a fost ridicată o biserică, Kościół Arka Pana (Chivotul Domnului), binecuvântată în 1977 de către Karol Wojtyła, la acea vreme cardinal. Grație celor care nu s-au temut, Crucea a biruit încă o dată!
Traducere de: Dragoș Moldoveanu