marți, mai 21, 2024
OPINIINeopăgânismul contemporan

Neopăgânismul contemporan

Inteligența artificială, corectitudinea politică (inclusiv în varianta woke) și terapia genică nu au, la prima vedere, prea multe în comun. Însă ele reflectă aceeași credință superstițioasă, magică, în puterea conferită de formule și cuvinte asupra realităților din jur. Sunt mijloace de „împuternicire” și de „emancipare” de cadrele constrângătoare, de fapt de limitele obiective ale firii.

IA transformă tehnologia, mașina, în manipulatoare a realității prin cod și algoritm. Logica nu e foarte diferită de cea a alchimiștilor care căutau piatra filosofală din trecut. O chestiune de combinare de elemente și de formule care îți conferă putere asupra mediului „inteligent”. Modul în care internetul lucrurilor (IoT), adică atașarea unor taguri și cipuri care introduc în rețea obiectele și persoanele, și inteligența artificială, entitatea algoritmică și computațională care le coordonează, este imaginată în ficțiunile utopic/distopice este vădit copiată după mitologia magică. Cu simple gesturi ale mâinii și comenzi ale vocii globul de cristal (uneori aproape reprezentat ca atare) îți arată tot ce vrei, oricând, despre oricine și orice din rețea; obiectele se mută, deschid, închid, transportă, fac orice li se spune, după formula din basme „pun-te masă, strânge-te masă”. Cu adevărat mașina, prin IoT și IA, a devenit un Deus ex machina, de data aceasta instrumentul tehnologic fiind el însuși zeificat.

Corectitudinea politică este tot despre formule, programare și putere, dar la nivel lingvistic și mental. Luând literal tezele despre realitate ca fiind artificial construită, căci nu există dat și fapt biologic și obiectiv, ci doar construct social, și despre limbaj ca unic și privilegiat mediu de creare și transformare a acestor constructe, acești noi păgâni nu vor doar să controleze limbajul și gândirea, ci vor să creeze propriile noi realități, lumi. Vor să transforme realitatea din jur după bunul plac rostind formulele lingvistice în care e depozitată acea putere pe care, denunțând-o, de fapt, o doresc. Din acest motiv, PC a și evoluat în dialectul exclusivist de astăzi, iar mișcarea woke e asemenea sectelor totalitare. PC e incantație, repetiție, programare neurolingvistică.

Prin terapia genică (TG) revoluționată acum prin oportunitatea oferită de criza (construită) Covid, asistăm la același mit la lucru în domeniul biomedical. Am depășit faza medicinei clasice, a remediilor chimice. Suntem în faza în care avem acces (sau așa credem) la codurile sursă ale ființei biologice: ARN, ADN. Așadar, suntem (sau credem că suntem) stăpânii formulelor care modelează însăși ființa biologică.

Pentru masele largi, AI, IoT, PC, TG sunt mijloace de integrare în noul cult, prin mesmerizare. Pentru marii săi preoți, reprezintă tentative de a ajunge la și a controla după propria voie articulațiile înseși ale realității, bazele sale reproductive, sursele primare ale realității. O tentativă de a ajunge în postura de a re-cripta/re-scrie/re-coda Scripturile lumii.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

  1. Felicitări, domnule Buturugă. Inteligența artificială, corectitudinea politică reflectă într-adevăr credința (superstițioasă, magică de ce nu? Liturghia nu este tot magie? Transformarea vinului în sânge și a pâinii în trupul lui Cristos nu este magie?) în puterea conferită de formule și cuvinte asupra realităților din jur. (Nu numai formule și cuvinte ci chiar ”zero” și ”unu”, ”A” sau ”B”, cum spunea Francis Bacon, necunoscutul dar adevăratul părinte al inteligenței artificiale). Dacă și în ce măsură acestea sunt mijloace de „împuternicire” și „emancipare” de cadrele constrângătoare și limitele obiective ale firii, vom mai vedea.
    Problema e că, după ce omul creator, cu inteligența sa ”naturală”, s-a ocupat de mașini, de inteligența artificială, de la o vreme, acestea se ocupă ele de om, de creatorul lor, ”perfecționându-l”, modificându-l genetic, după cum el însuși a modificat cartofii, roșiile, mazărea, anumite animale, etc.
    Lucrurile astea nu pot fi discutate în trei rânduri, pe o platformă, oricât ar fi de drăguț inițiatorul din Târgu Jiu, al acesteia.
    Păgânismul ține cont de realitate, oricum ar fi aceasta. Religiile revelate ne-au spus verzi și uscate care, la o cercetare mai atentă se dovedesc de-a dreptul inflamabile! Adică uscate. Moarte. Depășite istoricește. Indiferent cine va învinge, între bandiții ce cred că guvernează, resetarea actuală va lăsa urme adânci, întrucât ”firea lucrurilor, adică păgânismul” este nu numai în fiecare dintre noi ci în tot și în toate, în frunza verde ca și în nisipul mărilor – căci totul este viață. Într-un fel sau altul, suntem condamnați la viață veșnică, lucru demonstrat științific de mult, între alții de un foarte strălucit bacalaureat al liceul Sfântul Sava, din București. De unde să știm însă aceste lucruri, noi, puțin sau deloc merituoșii, ce îl frecăm la creier pe Dumnezeu, să ne mântuie! Să ne mântuia ca să ce? Să frecăm țiparul și în Rai? Să băgăm transgenderismul printre sfinți? S-o facem pe Fecioara Maria să își schimba sexul? Revelațiile iudeo-creștino-musulmane și-au cam trăit traiul și mâncat mălaiul. Cum, necum, generațiile de după noi vor trece peste ele. Discuțiile de genul acesta comportă profunde și vaste lecturi prealabile, care nu pot fi discutate pe platrormele sociale ale milogilor cerșetori de miracole și mântuire nemeritată. Mântuirea bisericească nu mă interesează. Ba chiar îmi face greață. Păgânismul înseamnă viață. Revelațiile biblice sunt verzi, uscate și inflamabile, în cea mai mare parte. Nu însă toate revelațiile, care nu s-au sfârșit cu șmecherașii de profeți biblici. Revelațiile unei Elena Blavatsky sau Rudolf Steiner merită atenția noastră, chiar dacă așa numitul creștinism cosmic (antroposofic) se va dovedi, într-o zi, la fel de iluzoriu ca cel al securistului Shaoul-Saoul-Paulos-Pavel, incendiatorul Romei și adevăratul ”inginer” al creștinismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE