marți, mai 21, 2024
OPINIINeguțătoria necinstită a Humanitas

Neguțătoria necinstită a Humanitas

Oricare va fi fost contribuția Editurii Humanitas la crearea unei „piețe” culturale de calitate, aceasta este istorie. În prezent, Editura Humanitas duce una dintre cele mai păguboase operațiuni de pervertire și sărăcire a standardelor culturale/academice, în oglindă cu cele ale „establishmentului” academic instituțional față de care se poziționează critic.

Să fim bine înțeleși: Humanitas publică în continuare literatură de toate genurile de bună și foarte bună calitate, străină și autohtonă. Dar Humanitas domină spațiul cultural nu prin aceste apariții, ci printr-un soi de literatură de popularizare care nu este nici științifică, nici ficțiune, ci un soi hibrid, un pic din toate, și prin care întreține un anumit tip de stereotipuri și prejudecăți pentru elita snoabă de la noi, pentru ceea ce am numit generic „chirițele” societății românești.

Nici acest gen de literatură, o narațiune care însăilează fără discernere toposuri comune, idiosincrazii, agende de grup (sau interese străine), nu ar fi o problemă în sine, dacă, însă, s-ar produce sub pavilionul corespunzător. De pildă, eseistică (în cel mai bun caz). Adică, mai pe șleau, categoria „părerea lui X” despre viață, moarte, Arsenie Boca, Căpitanul, România, BOR etc. Dar nu. Aceste producții ne sunt livrate ca producții științifice, istorice, biografice. Ca producții culturale de calitate. Ceea ce nu sunt. În cel mai bun caz se califică la categoria „eseuri despre”. Opere minore care într-o lume normală, „ca afară”, ar vedea „lumina tiparului” la edituri de mâna a treia.

A întreține deliberat această confuzie înseamnă a încuraja impostura. Într-adevăr, poate abia acum devine relevantă denumirea de „boieri ai minții”, o oligarhie culturnică ce profită de statutul dobândit pentru a-și răspândi ideile – sau mai bine zis gândirea – de slabă factură, și, ceea ce e mai rău, dând impresia că acela este standardul. Și dacă acela este standardul, atunci nu-i de mirare că adversarii pe care și-i aleg sunt dintr-o zonă obscură. Dacă te lauzi că adversarul tău este Vadim sau urmașii săi ideologici, atunci cam acela este și nivelul la care te afli tu însuți.

„Prestigioasa” editură are acest succes doar pentru că există la noi, bine întreținută și alimentată, o anume pătură intelectuală bovarică și complexată, lipsită de curajul gândirii critice autentice. Adică o categorie de clienți la care această impostură face, încă, profit.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

2 COMENTARII

 1. -tocmai am vazut pe tvrcultural(!)
  concertu lu David Grimal,
  interpreta Tzigane de ravel:
  maltrata intr-un fel special fiecare coarda, probabil pusese praf de shmirghel nu sacaz pe arcush,
  scartzait lugubru, parea un sacrificiu in acord(!) cu legi straine,
  fetzele mortificate ale celorlalti din orchestra lasau mult de ghicit!

  David Grimal | George Enescu Festival
  http://www.festivalenescu.ro › david-grimal-2
  26 nov. 2021 · David Grimal este un muzician cu o recunoaștere internațională
  datorată ORIGINALITATII SPECIFICE carierei sale.
  -asta spunem SI NOI!

  • The creation of Les Dissonances by the violinist David Grimal in 2004 marked the beginning of a unique, unconventional adventure in the European musical …

   -batjocura,
   blesteme!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE