joi, februarie 29, 2024
EDUCAȚIEMinistrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Disponibilitatea de vaccinare a profesorilor nu înseamnă obligație,...

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu: Disponibilitatea de vaccinare a profesorilor nu înseamnă obligație, însă va fi corelată perfect cu importanța deschiderii școlii în regim clasic

Vacanța de iarnă a elevilor se apropie de sfârșit, cel mai probabil urmând ca școlile să înceapă tot în format online, context în care ministrul Educației a încercat, miercuri, să explice care sunt pașii stabiliți de autorități pentru redeschiderea școlilor în regim clasic și cam în ce orizont de timp s-ar putea întâmpla acest lucru.

Școlile nu se redeschid în regim clasic mai devreme de 8 februarie, este singura certitudine anunțată până acum de autorități.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a discutat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, despre contextul și condițiile în care s-ar putea redeschide școlile.

Deși a negat până acum condiționarea redeschiderii școlilor de vaccinarea profesorilor, ministrul Educației a subliniat, miercuri, că „disponibilitatea de vaccinare a profesorilor nu înseamnă obbligație, însă va fi corelată perfect cu importanța deschiderii școlii în regim clasic”.

Intenția de vaccinare a personalului din învățământ urmează să fie cunoscută și făcută publică săptămâna viitoare, în 15 ianuarie, urmând ca  redeschiderea școlilor în format clasic să fie luată în ultima decadă a lunii ianuarie.

Nu în ultimul rând, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că există discuții astfel încât să fie introdusă o în învățământ „o componentă salarială de motivare în funcție de performanță”, din fonduri europene.

Iată principalele declarații făcute de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu:

  • Nu avem un rezultat cu privire la disponibilitatea de vaccinare a personalului din învăţământ. Sunt 340.000 de angajaţi în sistemul naţional de educaţie. Am lansat o interogare, aşteptăm raportările numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16:00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eșantioane mici. Deci, până în 15 ianuarie, orele 16:00, vom avea disponibilitatea de vaccinare a celor 340.000 de angajați din sistemul de învățământ.
  • Am precizat că răspunsul privind disponibilitatea de vaccinare nu constituie nicicum o obligație de vaccinare, dar, pe baza acestui rezultat, sigur că da, împreună cu coordonatorul campaniei de vaccinare, va putea fi pregătit numărul de doze, precum și ordinea, prioritatea acordată personalului din învățământ pentru vaccinare, prioritate care sunt convins că va fi corelată perfect cu importanța educației în România și în orice țară, cu importanța deschiderii școlii în regim clasic.
  • Analiza va fi efectuată după jumătatea lunii ianuarie, după ce vom avea date privind evoluția epidemiologică, rata de infectare în urma vacanței de iarnă, după ce vom avea o imagine mai clară asupra evoluției campaniei de vaccinare, după ce vom analiza și măsurile adoptate de alte state aflate în situație similară și, nu în ultimul rând, după ce vom avea realitățile din sistemul de educație pentru care Ministerul Educației a cerut raportarea estimată a celor care s-au aflat în dificultate cu privire la urmărirea procesului de învățare online, termenul este 11 ianuarie.
  • În cea de-a doua jumătate a lunii ianuarie, vom face această analiză, iar decizia cu privire la redeschiderea școlilor în format clasic va fi luată în ultima decadă a lunii ianuarie”, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
  • Există posibilitatea, o să discutăm cu miniștrii de resort și cu primul ministru, să introducem poate o componentă salarială de motivare în funcție de performanță, prin Programul național de redresare și reziliență, spre exemplu.
  • Există multiple variante, le analizăm cu toată atenția, știind că profesorii din România au făcut față cât se poate de bine, în condițiile în care sisteme de educație mai avansate, recunoscute ca fiind mai avansate decât cel din România, au avut dificultăți în a convinge cadrele didactice să se implice în predarea online fără echipamente, fără o instruire specifică. În România, cadrele didactice au făcut eforturi fiecare cum s-a priceput mai bine pentru ca procesul de învățământ să continue. Deci, există merite deosebite care trebuie recunoscute și trebuie să existe și motivație.
spot_img

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE