vineri, septembrie 22, 2023
ACTUALITATEMinistrul Agriculturii, Daea, spune că România este ameninţată de un aflux mai...

Ministrul Agriculturii, Daea, spune că România este ameninţată de un aflux mai mare de cereale din Ucraina. Premierul Ciucă afirmă că România nu este în stare să ia decizii singură, ci doar „împreună cu Comisia Europeană”

Ministrul a adăugat că, la ora 15.00, a avut o întâlnire în format videoconferinţă în cadrul căreia a purtat discuţii cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia pentru a se pune de acord asupra conţinutului unei scrisori care a fost deja înaintata comisarului responsabil de Comerţ exterior şi comisarului pe Agricultură, cu măsuri pe termen scurt mediu şi lung necesare pentru protejarea fermierilor.

„La Ora 17.00 a fost demarată şedinţa de lucru în format videoconferinţă cu Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politică comercială la nivelul UE şi comisarul pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski (…) România a precizat faptul că are în prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina, întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede ameninţată de un aflux şi mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieşire din Ucraina către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit iar Portul Constanţa devine şi mai aglomerat”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Potrivit acestuia, vicepreşedintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat că măsurile unilateral luate de cele patru state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare şi Acordului de Asociere încheiat între UE şi Ucraina, somând cele 4 state să şi le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplică.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: George Soros – puterea din umbră, de David Horowitz și Richard Poe,  vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului  R3media.

„Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziţia celor 5 ţări compus din 100 de milioane de la intervenţia de criză a CE , urmând că această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare şi un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepţională, care înseamnă oprirea importurilor până în dată de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, seminţe de floarea soarelui şi seminţe de rapiţă. Comisarul a menţionat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale şi le retrag”, a mai afirmat Daea.

Acesta a explicat că s-a solicitat poziţia miniştrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia şi România.

„Toate statele au susţinut că sunt necesare soluţii pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare şi a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei. Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privinţă, vicepreşedinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru şi preşedinte, prin semnarea scrisorii comune a celor 4 prim-miniştri şi preşedintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat că statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a prim-miniştrilor şi Preşedintele Bulgariei”, a adăugat Daea.

Ciucă ia decizii doar de mână cu Comisia Europeană

Poziția României a fost cel mai bine explicată de premierul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că țara noastră nu este capabilă să ia decizii de una singură, ci doar „împreună cu Comisia Europeană”.

„Trebuie să ţinem cont de faptul că în acest moment se aplică un regulament al Uniunii Europene, Regulamentul 870 din mai anul trecut, şi de asemenea are o perioadă de aplicare de un an de zile, care trebuie revăzută. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană şi aţi văzut foarte clar că inclusiv Polonia, care a anunţat un set de măsuri, a revenit asupra lor, după discuţiile cu Comisia. (…) Trebuie să ţinem cont că în România primim anual şi distribuim 3 miliarde de euro de la Comisia Europeană sprijin direct 2 miliarde către agricultori şi un miliard şi ceva pentru investiţii. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă un consens şi, de asemenea, să fie îndreptate astfel încât să sprijinim, nu să afectăm”, a adăugat premierul, citat de Agerpres.

Premierul a mai spus că în săptămânile trecute a avut întâlniri cu fermierii din România şi a discutat toate măsurile care trebuie luate.

„Ştiţi foarte bine că domnul preşedinte Iohannis a intervenit pe lângă preşedintele Comisiei astfel încât să putem să primim bani mai mulţi de la Comisie. În acest moment se analizează şi probabil că vom primi drept răspuns inclusiv această variantă de mărire a sumelor prin care se vor compensa efectele importurilor de cereale din Ucraina. Şi eu sunt întru totul de acord că trebuie să vedem acest set de măsuri. De altfel asta am şi dorit prin scrisoarea pe care am adresat-o, să facem în aşa fel încât anumite categorii să nu fie afectate, fermierii să nu fie afectaţi, să fie sprijiniţi. (…) Astăzi, la ora 17:00, i-am transmis domnului ministru Daea că trebuie să participe în şedinţa din această după-amiază de la nivelul Comisiei cu soluţie. Deci, vine şi cu soluţie. În urma acestei şedinţe, va comunica public care au fost rezultatele acestei şedinţe”, a menţionat Nicolae Ciucă.

Potrivit sursei citate, sunt mai multe categorii de produse afectate şi sunt discuţii nu numai privind importul brut de cereale, ci şi de miere de albine, ulei, lapte, inclusiv carne de pui.

Întrebat cum vede solicitarea PSD de suspendare a importurilor de cereale, Ciucă a spus: „Orice măsură pe care o luăm o vom lua în aşa fel încât să respectăm regulamentul Uniunii Europene şi să facem în aşa fel încât să nu afectăm fermierii din România”.

„Măsurile şi discuţiile pe care le-am avut la Guvern cu fermierii sunt îndreptate în sprijinul acestora şi vom continua să asigurăm aceste de măsuri”, a arătat Ciucă

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

CITEȘTE MAI MULT

1 COMENTARIU

  1. ” contravin Tratatelor de Aderare ”

    -“Tratatul de la Lisabona” l-au semnat cu Petrov
    stiu si ei ca e nul!
    (si tratatu si basedia)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

37,000FaniÎmi place

Articole populaR3 în ultimele 24 h

Articole R3laționate