miercuri, aprilie 17, 2024
ACTUALITATEVIDEO | Mihail Neamțu, un apropiat al pr. Visarion Alexa, face afirmații...

VIDEO | Mihail Neamțu, un apropiat al pr. Visarion Alexa, face afirmații grave: Nu pare să fie un caz izolat, nu pare să fi fost un incident singular, o alunecare / Vorbim de sacralizarea abuzului

Mihail Neamțu, cunoscut scriitor și teolog, a comentat revelațiile apărute în cazul părintelui Visarion Alexa,  acuzat că a agresat sexual o femeie.

Neamțu s-a referit la stenogramele care au documentat dialogul dintre preotul Alexa și victima sa, care au apărut în mass-media.

În lumina acestor dezvăluiri, Mihail Neamțu afirmă că nu mai este „nimic de zis” și că documentele atestă „existența unor relații neprincipiale, chiar abuzive, între un preot și o credincioasă”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chestertonvei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.

Într-un video publicat pe internet, Mihail Neamțu spune că „Nu pare să fie un caz izolat, nu pare să fi fost un incident singular, o alunecare. Se pare că discutăm despre o instalare într-o dualitate profundă, care din punctul meu de vedere, păcătuiește prin sacralizarea abuzului”.

Teologul dă de înțeles că părintele Visarion Alexa a abuzat de poziția sa de duhovnic, dar și de realizator TV.

„Una e când cazi și aluneci într-o relație consensuală și alta este când abuzezi de poziția ta, de duhovnic, de preot într-o biserică a Capitalei, să te folosești inclusiv de poziția de realizator TV și să lași aceste gesturi inacceptabile să pătrundă între duhovnic și penitent”, a a mai adăugat Neamțu.

El spune că omul care i-a fost prieten și care l-a sfătuit de bine se poate reabilita, dar dă de înțeles că nu mai are ce căuta în preoție.

„Sunt extrem întristat de cele pe care le-am aflat, în condițiile în care am primit, de la acest prieten al meu, sfaturi bune.

Sute și mii de oameni au primit sfaturi bune pentru un stil de viață virtuos.

Îmi pare nespus că pe lângă aspectul juridic, există aspectul canonic bisericesc și există aspectul spiritual.

Omul Visarion Alexa are o șansă de reabilitare, ca noi toți. Fiind un om tânăr, poate să încerce o pocăință radicală.

Aceste femei au voie să ceară ca aceste practici abuzive să dispară. Abuzurile sunt inacceptabile într-o instituție publică.

Când aceste abuzuri se petrec în actul sacramental al spovedaniei, circumstanțele mi se par agravante. Nu în postura de simplu cetățean s-au petrecut aceste abuzuri, relația aceasta non-consensuală a fost angajată de Visarion Alexa cu hainele preoțești pe el. Acest lucru nu poate fi acceptat sau tolerat.

Deși doresc recuperarea sufletească a omului Visarion Alexa cred că suntem în fața unei mari răscruci și despărțirea de asemenea practici, din punct de vedere instituțional, personal și legal este obligatorie. România nu poate să meargă înainte când tolerează abuzul asupra unor persoane lipsite de apărare, de putere”,a zis Mihail Neamțu.

Teologul a criticat „falsificarea a instituției duhovniciei printr-un comportament de tip guru” și de nevoia regăsirii relației cu Dumnezeu.

CITEȘTE MAI MULT

PARTENERI

Loading RSS Feed

Loading RSS Feed

 

28 COMENTARII

 1. Din punct de vedere moral e ingrozitor ca s-a putut intampla asa ceva (daca se dovedeste ca s-a intamplat).

  Din punct de vedere legal nu inteleg care e problema, e vorba de niste adulti care, fara violenta, in deplina libertate , de comun acord (altfel nu s-a fi repetat), fac niste ‘nebunii’. Unde este agresiunea sexuala, daca nu exista agresivitate sau violenta si daca oamenii au pastrat relatiile dupa prima intamplare de acest fel?
  Pe alte site-uri am citit ca ar fi fost si ‘hartuire sexuala’ pe social media (parca Telegram). Exista posibilitatea de ‘hartuirea sexuala’ pe retelele de socializare unde oricand poti sa blochezi pe cineva nedorit?

  Cred ca extrema stanga (activismul neomarxist) vrea sa foloseasca acesta situatie (daca se dovedeste adevarata) ca sa-si faca propaganda. Iar Politia si Procuratura vor actiona dupa ‘scriptul/scenariul’ care li s-a dat.

 2. Păreaţi un om serios, dle Neamţu !? Ce va să zică” falsificarea instituției duhovniciei printr-un comportament de tip guru” . Aşteptăm explicaţie la explicaţia neclară…

 3. sa nu-l uitam nici pe individul neamtu, asa zis teolog crestin, care in timpul campaniei aleia penibile MeeToo parca, cand toate xxx se vaitau de cum au fost agresate sexual, ne spunea pe facebook cum a fost si el agresat de nu stiu ce pastor prin anglia, care ii lingea lobul urechii.. si chipurile i-ar fi venit sa vomite..
  Acest telectual basist sa-si ia labele de pe Biserica lui Hristos, ca si ceilalti telectuali de dreapta care se dau aprpiati de biserica, dar pandesc momentul prielnic sa o sfasie ca fiarele salbatice

 4. Suntem aici intre noi (rufele murdare se spala in familie), asa ca o sa spun fara echivoc: nu exista agresiune impotriva unei femei sau unui copil care sa fie justificata (pe principiul cinic si imoral “victima a avut si ea vina ei”). Chiar daca agresorul este preot. Sau mai ales este preot. Pretindem ca suntem oameni, nu animale. Daca asa s-a comportat preotul vaccinist (si eu inclin sa cred ca da), a comis o crima. Ca sot si tata de fete eu consider totodata ca am dreptul natural daca nu sa-l omor macar sa-l bag in spital pe perfuzii pe cel care ar indrazni asa ceva la adresa fetelor sau a sotiei mele. Ca-i preot ca nu-i preot, nu conteaza. Asa simt eu (de aceea nici nu citesc Psalmul 50, violatorul David ar fi trebuit sa obtina iertarea de la femeia agresata mai intai). Agresiunea si hartuirea sexuala a unor preoti asupra unor enoriase nu este ceva singular, din pacate. Ambelor mele cumnate li s-a intamplat nu sa fie agresate, dar sa primeasca aluzii libidinoase de la o față bisericească. Raul de asa natura facut unei femei este o adevarata insulta la adresa celui mai de seama om care a trait pe pamant, Maica Domnului. Fapta acestui preot mai da si apa la moara ateilor care atat asteapta, un caz ca acesta. Un preot este mai intai de toate un barbat, la fel ca toti ceilalti. Astfel incat orice barbat ar trebui pedepsit (exemplar) la fel intr-un astfel de caz, indiferent de pozitia lui sociala, educatie sau notorietate. Sa recunoastem, avem o problema care nu e de ieri de azi cu privire la comportamentul fata de femei. Este si “meritul” celor 45 de ani de comunism, perioada in care comportamentul mitocanesc si agresiv, inclusiv sau mai ales sexual fata de femei (privite mai mult ca surse de productie a fortei de munca pentru indeplinirea visului socialist), a atins un nivel de grota. A fi anti-homosexualitate nu inseamna ca trebuie sa fii mitocan fata de femei. A fi patriot, nationalist sau chiar erou national nu te scuteste de a avea un comportament decent fata de o femeie, dimpotriva, “noblesse oblige”, nu-i asa? Ce bine ar fi ca orice barbat, mai ales daca e preot, inainte de a schita macar un gest indecent fata de o femeie sa se gandeasca ca el, marele macho, e un nimic fata de Maica Domnului, ba chiar fata si de Maria Magdalena si Mironositele care au fost alaturi de Hristos cand era pe Cruce (apropo, sa nu uitam ca, exceptandu-l pe Ioan, poate nu intamplator cel mai tanar, ucenicii au fugit ca potarnichile si s-au ascuns ca sobolanii atunci cand Fiul lui Dumnezeu era Rastignit). Nu intamplator se spune ca o societate se vede cat e de civilizata prin comportamentul barbatilor fata de femei.

  • de unde stii ca David a fost violator? Faptul ca i-a trimis barbatul sa moara in lupta nu inseamna ca a si siluit-o pe femeie. El era imparat, iar femeile sunt usor impresionabile. Sa nu-i punem in carca si ce n-a facut
   Psalmul 50 e doar o mica mostra din pocainta pe care a facut-o pt aceasta greseala, daca am avea toti pocainta lui am fi sfinti.

  • ce labareala lunga ai scris bai Alexandre… de unde ai scos-o pe asta cu agresiunea la muiere?
   femeia s-a dus pregatita sa-l provoace, de aia a inregistrat, stia ca pica…
   putea sa plece sau sa-i spuna sa se opreasca, e clar ca treaba a fost facut incat sa apara pe ecran mizeria, ce naiba are Alexe cu Ioan si Maria Magdalena, tu te pretinzi normal?

   • Chiar Biserica recunoaste ca a fost violator. Nu scrie in Psalmul 50 ca si-ar fi cerut iertare femeii sau sotului ei. Scuze, la modul cum pui problema, arată că si tu descinsideri femeile. E o problemă care nu mai trebuie ascunsă sub preș. In predicile din bisericile noastre se vorbeste de toate păcatele, mai puțin de cel al violului. Sau al agresiunii față de femei.

   • Esti si tu se pare la fel de prost crescut ca toți bărbatii care au in cap principiile omului de grotă: “barbatul e dator sa incerce”, “femeia daca zice nu e de fapt da”, “las’ ca si ei i-a placut, l-a provocat”, etc. Sa fi fost fiica, sora, sotia, iubita ta in locul acelei femei, ce-ai fi zis?

   • Chiar vorbește. Ca pildă, arată că si cel mai mare păcat poate fi iertat de către Dumnezeu. De aceea e atât de laudat Psalmul 50, ca exemplu de pocăință sinceră. Dar nu spune nicăieri că David si-a cerut iertare femeii si sotului ei. Nici dacă acestia l-au iertat. Se mai omite un lucru in cazul preotului Visarion Alexa: e căsătorit, nu? Nimeni nu-și pune problema cum se simte soția lui acum. Nu am văzut nici urmă de compatimire sau de ingrijorare față de femeia in cauza. Există o sfiala de a discuta direct despre ce a facut domnul Visarion Alexa, pentru că este preot. Având tendința de a-i justifica comportamentul, ca asa suntem noi bărbații, macho cu pusca si cureaua lată. Comportamentul față de femei lasă de dorit in mediul naționalist. Am vazut.comportamentul unui membru AUR la Sâmbăta de Sus. Era si beat, așa că i s-a părut firesc sa incerce o “vrăjeală”, cu complimente la limita libidoseniei, față de fata unei doamne venită cu Fundația Ogoranu la Comemorare.

 5. Miroase a făcătură. Dacă era anchetă adevărată răsufla stenograma? De unde știe Neamțu că „nu pare să fi fost inident singular”? A știut și-a tăinuit?

   • @Mihai Somanescu: nu e ciudat cum a recunoscut imediat fapta si au aparut si stenogramele alea in care visarion parca doreste ostentativ sa fie dat in vileag?
    Dumnezeu ne-a dat semne, toti preotii care impartaseau dupa regulilie lui arafat in pandemie si care au fost provaccin sunt vanduti. Pentru ca au respectat niste dispozitii omenesti in contradictie totala cu legea lui Dumnezeu. Nici macar in pocainta lor nu cred. Astia sunt calauze oarbe orbilor.

  • Cum credeti dvs. ca se intampla in astfel de cazuri…….se duce presupusa victima la sectia de politie si spune: “duhovnicul meu m-a agresat sexual” iar politistii se agita si zic: “unde, cand, mai este la biserica…hai dupa el sa-l retinem ?!…si gata l-am retinut pe duhovnicul X si dam un comunicat presei.

   In general politistii incep: doamna/domisoara sunteti sigura, ce dovezi aveti, aveti grija ca faceti niste acuzatii grave, ne trebuie probe, nu doar declaratia dvs, aveti martori, etc…….daca aud ca este vorba si de cineva cunoscut, atunci devin si mai circumspecti,…..doamna e totusi o persoana publica, puteti fi acuzata de calomnie, nu puteti sa faceti astfel de acuzatii fara dovezi etc……incep si ei sa implice diversi sefi, apoi sefii-sefilor, se anunta parchetul….cum am mai spus nu se arunca nici ei cu capul inainte. Nu e chiar asa de simplu.

  • @Mihai in presa a aparut ca a recunoscut. Ce-i drept nu l-am vazut cu video, poate sa fi recunoscut altii in locul lui. Nici nu prea are rost sa iesi public (daca iti dau voie) atata timp cat e o ancheta in derulare.
   In opinia mea facatura e grosolana, acuma nu mi-e clar daca si el e parte din joc sau doar l-au scos altii din joc, scopul mai mare fiind denigrarea intregii biserici. Eu il consider un raspopit inca de cand facea propaganda vaccinului. Cred ca vor urma si alte dosare scoase de la naftalina, unele reale altele facaturi, intr-un asalt total asupra bisericii.

   • Daca este inscenare sau lucratura, putem sa ne gandim ca este si un “razboi” intre diferitele aripi din cadrul BOR?! Nu spun ca asa si este, doar ma gandesc.

    Parintele Visarion facea parte alaturi de altii, din hai sa-i spunem cercul de preoti tineri apropiati de Patriarh, era unul din asa numitii, copii ai Patriarhului, prin care Patriarhul isi crestea o generatie de preoti cu care sa faca, hai sa-i zicem o reforma sau o modernizare, sau poate ca e cam mult spus reforma, a BOR.

    Parintele Visarion era promovat mai pe toate canalele, era practic vedeta Trinitas TV. Sa spunem ca parintele facea parte din aripa modernista a BOR. Daca exista o aripa modernista in BOR, atunci evident ca exista si una mai conservatoare, aripa, al carei exponent sau vector este perceput a fi IPS Teodosie.
    Daca, acum doua zile purtatorul de cuvant al Episcopiei Tomisului, preotul Tanasescu, i-a luat apararea din start preotului Visarion, spunand ceva de genul, “numai pradator sexual nu este parintele”, astazi si-a schimbat pozitia spunand tot ceva de genul: “daca tot ce scrie acolo e real, atunci e clar, parintele a preadesfranat,…ca a fost razbunare, ca a fost ispita, nici nu mai conteaza”.

    Nu a fost decizia unui comisar de la sectia 20, ca acolo am inteles ca presupusa victima a depus initial plagerea, de retinere si de cercetare a presupusului abuzator, parintele. E mai mult de cat atat. A fost implicata si Directia de Operatiuni Speciale a Politie, care s-a ocupat de tehnica operativa, adica, tehnica de interceptare si inregistrare. Ori ca DOS sa fie implicata, trebuie o autorizatie de interceptare si inregistrare de la parchet, un intreg mecanism se pune in miscare la o astfel de speta.
    Decizia de control judiciar a parintelui nu este definitiva, parintele a facut apel si cere sa-i fie ridicat controlul, acelasi lucru a facut si parchetul, care insista pentru arestare preventiva a parintelui.

    In fine, complicat caz.

 6. Nu vorbim de cazul acesta, dar, din punct de vedere juridic “femeia avea 14 șanse să fugă” victima nu este niciodata de vina. Nu exista, retorica de genul “era prea provocator imbracata”, avea “fusta mini”, si asa sa fie in cazul unei fete sau a unei doamne, asta nu-ti da dreptul (tie agresor) sa o pipai fara acceptul ei, de exemplu.

  Revenin la caz, nu spun ca parintele este a priori vinovat. Este o cercetare in curs, atat din partea statului cat si din partea Patriarhiei, dupa cum a spus purtatorul de cuvant, sa asteptam solutionarea lor.

  Dar din pct. de vedere al instantei, daca procurorul nu venea cu ceva probe, instanta putea da “cercetare in stare de libertate”, sau, “nu exista probe”. In genul acesta de cazuri, cand sunt implicate persoane publice, situatia este mai delicata, atat din partea parchetului, cat si a instantei, nu se arunca nimeni cu capul inainte, mai ales ca toate partile implicate sunt sub lupa mass-mediei.

 7. era clar de cand facea emisiuni libidinoase cu gheorghita ca e un om al sistemului plantat in biserica si acum a fost pus sa se detoneze in piata publica pentru a denigra biserica. Probabil are alti scheleti in dulap si a ales varianta soft.. dialogurile sunt facute special sa fie expuse in public..pare o regie in care el e unul din actori. Orice preot care a indemnat la vaccinare este o unealta a necuratului si mai devreme sau mai tarziu se va descoperi, ca si in cazul de fata..
  Vor iesi si mai multe cazuri la iveala, mult mai grave decat asta.. partea buna e ca biserica se mai curata de uscaturi.

 8. Epilog bun făcut de dl Neamțu.

  nu știu dacă fapta se califică penal, totuși. Din scriptul publicat femeia avea 14 șanse să fugă , să ii dea o poșetă in cap. Or ea era cu mâinile pe umerii părintelui Visarion așadar era consensual până la un punct și nu a existat violență iar șantajul dacă a existat a fost moral, nu juridic . Nu sunt specialist, deocamdată vorbesc uman.

  Ce mă enerveasă insă e că Visarion trebuia să iși dea demisia din prima cand a aflat că există dosar, NU să aștepte să fie improșcată Biserica și noi toți care am avut incredere in el. Trebuia să fie deja EXPreot sau suspendat măcar pana la clarificarea juridică . Și putea face asta in afara spovedaniei, mai ales că femeia mi se pare evident că il curta ea pe el cu cerințe, cu discuții, cu mesaje și cu insistențe suspecte. Nu e ca și cum el a vânat o pe ea, ci ea dădea târcoale omului, vedetei, autorității lui….

  Și să nu excludem încă înscenarea. Există oameni care sunt capabili să joace teatru pana ce părintele a picat in ispită.

  • inscenarea poate a lu visarion impreuna cu femeia aia impotriva Bisericii. Visarion cred ca e doar un secuirst prost cum sunt cu sutele bagati in cler

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

38,400FaniÎmi place

CELE MAI CITITE 24 h

Articole RELAȚIONATE